Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez megint mi volt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Szijjártó Péter megnyilatkozott végre, sikerült a főnökkel megbeszélni, hogy mit is reagáljanak a fehérorosz helyzetre így több, mint egy héttel annak kialakulását követően. A magyar kormány persze sosem gyors reagálásáról volt híres – kivéve, ha Sorost, a baloldalt, a liberálisokat, esetleg az EU-t kell szidni, vagy az oroszokat, esetleg a törököket megvédeni – de ez talán még tőlük is szánalmas volt. A fél világ elítélte már azt, hogy Lukasenka elnök erőszakkal próbálta elhallgattatni azokat a hangokat, amelyek változást szerettek volna. Emberek tucatjait verette össze, fenyegette halállal vagy nemi erőszakkal, míg volt olyan is, akit a rendőrség lőtt agyon. Ennek ellenére nem mert megszólalni a magyar külügy több, mint egy héten keresztül arról, hogy mégis mit gondol a helyzetről. Nem határolódtunk el, nem mondtuk azt, hogy azonnal szankciókra van szükség, nem mondtunk semmit sem, hiszen Orbán jó barátja Lukasenka.

Orbán kivárt, meg akarta tudni, hogy hogyan alakul a helyzet és sikerül-e úgy lavírozni, hogy nem sérti meg semelyik diktátort sem, miközben az EU-val sem kap össze. Orbán azért is feszülten figyeli az ottani helyzetet, mert messze nem biztos, hogy rá nem ez a sors vár. Az igaz persze, hogy ő nem 26 éve uralkodik az ország felett, „csak” 10 éve, de az embereknek ugyanúgy kezd elege lenni. A különbség csupán annyi, hogy ő nem volt képes – nem tudom, hogy ez egyáltalán lehetséges-e – magára haragítani a saját fanatikusait. Lukasenkát már szinte bárhol kifütyülik és nem kérnek a hazugságaiból, távozásra szólították fel, amit jelen állás szerint nem fogad el. Azt mondta ugyanis, hogy nem fog lemondani, halála az egyetlen mód a leváltására. Ezt ő maga mondta, ami azt is jelenti, hogy nem retten meg az erőszak használatától sem.

Az is kérdés, hogy az oroszok jönnek-e „megmenteni” a volt szovjet államot, vagy hagyják, hogy a nép döntsön a saját sorsáról. Valamiért nem hiszem, hogy Putyin hagyná veszni Fehéroroszországot, ezért előre tartok tőle, hogy még súlyos összecsapások szemtanúi lehetünk az elkövetkezendő napokban. Az is kérdéses, hogy melyik oldalra állunk majd akkor, amikor elszabadul az erőszak. Mert most ugyan a külügy bejelentette, hogy a lengyel álláspontot támogatják, de ez még nem jelent önmagában semmit, hiszen Szijjártó nem mondta ki szó szerint, hogy a magyar kormány elítéli a fehérorosz vérontást. Bőven megtehetik később, hogy ezt is úgy magyarázzák majd meg, hogy mindkét fél számára elfogadható legyen. Ez Orbán egyik tehetsége sajnos, hogy úgy jelent ki valamit, hogy az a társadalom mindkét fele számára magyarázható legyen.

Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán.

Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon.

A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

Az utolsó mondat második felét egészen biztosan lehet majd úgy magyarázni, hogy az ne okozzon gondot később, ha esetleg Lukasenkának sikerül levernie a forradalmat vagy önerőből, vagy Putyin támogatásával. A magyar külügy annyira beszari, hogy még ilyen egyértelmű esetekben sem képes kiállni a demokráciáért. De miért is tenné, amikor a magyarországi demokráciát sem támogatja? Abban sem vagyok biztos, hogy Orbán – ha szüksége lenne rá – nem merné meglépni azt, amit Lukasenka is meglépett. Elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán figyeli a fehérorosz hatalom minden rezzenését, amelyből sokat tanulhat. A kérdés az, hogy az ellenzék és úgy egészében a magyarok figyelik-e, mi történik az országban? Képesek vagyunk-e erőt meríteni abból, ami ott történik? Hasonló méretű ország, sokkal súlyosabb elnyomás ellenére is képes volt kiállni a demokráciáért. Ezek után nem hiszem, hogy sok mentség lehet arra, hogy ezt ne tegyük meg, ha eljön erre az idő.

Mai cikkeink:

Majdcsakleszvalami

Máris rettegnek?

A probléma nem az állítólagos nyitással van, hanem az álszent hazugságokkal van

Goj, gádzsó, kafir, pogány

Avatóbrigád

Büszke barmok

Igyekszem nagyon örülni, de valahogy nem megy

Búcsúzik a rigó

Körülnézni a valóságban

A sittről és a műanyaglakatról

Mai kiemelt kommentjeink:

Erzsébeten is épülnek új templomok Soroksárral karöltve, lépni sem lehet lassan tőlük, de az nem jut eszükbe, h. van-e elegendő hely hajléktalanokra, olcsón megfizethető bérlakásokra, akik elszegényednek és olcsóbb lakhatáshoz jutnának. Nem sajnálják az országban és határon kívül milliárdokért felújítani a templomokat. Akik a szabad ég alatt keresik a hajlékot azokra nem gondolnak, de még az egyházak sem, mert még a templom falánál lévő hajléktalant is elzavarják, mondják hogy odapiszkít, és van hová mennie?, mert még a nyilvános illemhelyeket is megszüntették.(Ica)

Csak felületesen pillantottam a képre olvasás előtt és azt hittem infúziós állványt szerel a drága. Úgy megijedtem, hogy a nagy orvoshiány miatt ő fogja bekötni is a páciensbe.(Sándorné)

Igen félnek, mármint a fideszesek. Amikor félnek, akkor úgy viselkednek, mint a sarokba szorult patkányok, tehát támadnak. Minél jobban félnek, annál inkább támadnak. Bebizonyosodott számukra az önkormányzati választáskor, hogy lehetséges a bukásuk. Attól félek, hogy bármire képesek lesznek a választás előtt, hogy a hatalmukat megtartsák, mivel ez most már náluk létkérdés. Az sem biztos, hogy jó nekik az, hogy az ellenzéki városokat büntetik. Az ilyen helyeken élő emberek nem valószinű, hogy díjazzák ezt a lépésüket, mivel van köztük, akik eddig a fideszre szavaztak vagy sehova, de a megvonások miatt lehet, hogy azokból is ellenzéki szavazó lesz.(Transzporter)

A mai nap kommentje pedig Chrisé:

Ha a kommentelőket nem számítjuk, akkor a fidesz képviselői (és a hozzá közel állók) lámpavasoznak és keltik a hangulatot (kövér, deutsch, bayer, és a hasonszőrüek legújabban már a nagyfőnök is). A rendszer haszonélvezői be vannak szarva rendesen. Már a legutóbbi választáskor és ők voltak legjobban meglepődve, hogy maradnak (hallottam viszonylag megbízható forrásból, hogy a magángépek fel voltak tankolva, pilóták a helyükön, indulásra készek voltak). Fogy a pénz is, már szépen esnek egymás torkának (simonka vonal). Ez még csak fokozódni fog. Kaptak még 4 évet puszira (folytatjuk… LOL), azt most maximálisan kihasználják (orbán papa 1.8 mrd. HUF osztaléka kb. 4mrd forgalom után) aztán dobnak egyet megint a kockával 2022ben. Hátha hatos lesz megint. Addig bőszen locsolják a trollokat, csinálnak nekik keltetőt, táplálják a gyűlöletet, essen csak a nép neki a libernyákoknak. Aztán vagy maradnak, vagy lelépnek a rengeteg zsetonnal.

‘B’ terv: megnézik mi történik lukasenkóval, hogy reagál az EU. Ha a gazda reális opciónak ítéli ezt az utat, akkor be is következik, amit vízionálnak. Nem azért, mert az ellenzék képes lenne megszervezni egy ilyen tüntetés sorozatot (balfasz mind, van még két évük hogy összekapják magukat), hanem azért mert nekik már tesztelt módszerük van egy ilyenre (lásd még tv székház, szemkilövetés). Aztán megint lesz egy utolsó diktátora Európának. Mi meg megszívtuk…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.