Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem a politikai haszonlesés ideje

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét kívánok! Majdnem elfelejtődött, de aztán mégse: a Fidesz 32. születésnapja volt, van ma. Remélem, nem volt idejük hatalmas bulit csapni a hölgyeknek, uraknak, pártalapító tartóoszlopoknak és nagy becsben tartott párttagkönyv tulajdonosoknak. Mert egyrészt a hivatalos kommunikáció szerint háborúban állunk már vagy tíz éve, és a lélegeztető gépek fölött összekacsintva visszataszító lenne nyilvánosan pezsgőt bontani. Talán még nekik is ciki lenne.

Másrészt meg azért, mert így is rossz nézni, hogy a társadalmi távolságtartás fontosságáról naponta gyermeteg kiselőadásokat tartó tisztifőorvos életvezetési tanácsait saját magukra mennyire nem tartják kötelezőnek, de még követendőnek sem teljhatalmú politikusék. Orbánról szerintem nem készült olyan imázsvideó – amióta számolgatja a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt napokat -, amelyből ne sütne messziről, hogy immunisnak tartja magát a koronavírussal szemben. Nem az egészségi állapota miatt aggódom, vannak éppen elegen, akiket ezért tart, viszont így felesleges elcsukló hangon könyörögni az időseknek, hogy maradjanak otthon, és a Margit-szigeten vagy a Kopaszi-gáton nyüzsgő tömegtől is butaság elvárni, hogy ne rendeződjön csordába, ha tekintetesék folyamatosan egymás hátsójában vannak.

Persze az is lehet, hogy a mezei állampolgárok esetében alkalmazott Müller-féle átláthatatlan tesztelési protokollal ellentétben ezeket a nemzetstratégiai jelentőségű döntéshozókat lépten-nyomon tesztelik, ezért nincs okuk aggodalomra. Bár ha ez így lenne, az elég furcsa lenne, tekintve, hogy az országos tisztifőorvos néni szerint nincs az a teszt, amely a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja. Müller Cecília, aki hetek óta minden áldott nap elmondja, hogy az elhunytak idősek voltak, meg amúgy is valamilyen alapbetegségben szenvedtek, tehát mindenképpen elhunytak volna előbb-utóbb, tesztelés ide vagy oda (bezzeg ha nyitott ablaknál, kézmosás után hímeztek volna), ma tényleg odáig vetemedett, hogy azt állította: a járvány terjedésében a tesztelés nem játszik olyan szerepet, amilyet szeretnénk.

Nem tudom, hogy ki mikor hol állította, hogy a tesztelés vakcinaként alkamazható a járvány terjedésével szemben, én ilyenre nem emlékszem. Mint ahogy arról sincs tudomásom, hogy például a tüdőszűrés meggyógyítaná a tuberkulózist, vagy hogy a terhességi teszttel utólag meg nem történtté lehetne tenni a teherbe esést. Országos tisztifőorvos asszony végül is jól beszél, merthogy a járvány terjedését leginkább az gátolná meg, ha lenne ellenszer a fertőzésre. Mivel nincs ilyen, a tesztelés azt a célt szolgálná – ha eleget tesztelnének, a jó példákat, az ajánlásokat figyelembe vennék, és nem minden alkalommal azt próbálnák megmagyarázni, hogy miért hülyeség -, hogy a fertőzötteket sokkal hamarabb azonosítani lehessen. Ezáltal pedig további célzott intézkedésekkel (karantén, izoláció, kontaktok felkutatása) megtámogatva valóságosan is lassítani lehetne a járvány láthatatlan továbbterjedését. Hiszen köztudott, hogy ennek a járványnak a legnagyobb alattomossága éppen ebben rejlik: tünetmentes időszakban is láthatatlanul fertőz. Márpedig ha a fertőzöttek 80%-a lábon kihordja, mert fogalma sincs róla, hogy elkapta a vírust, és Müller Cecília sem tud ezekről az emberekről, és nem is érdekli, mert azzal van elfoglalva, hogy elmaszatolja a kényelmetlen kérdéseket, és a bárgyú jótanácsokat osztogasson, akkor a jelenleg laposnak ítélt járványgörbe ellenére csúnya meglepetésekre számíthatunk 2-3 héten belül.

Azt már nem is mondom, hogy mekkora tragédiát sejtet az, hogy a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak az operatív törzsfőnök és a kórházakhoz kirendelt janicsárjai porciózzák a védőfelszereléseket. Ahelyett, hogy spórolnának – Szijjártó éppen 20 repülőre elosztva 10 millió maszkot, 2,5 millió gyorstesztet, 300 ezer kesztyűt és 2000-nél több lélegeztetőgépet ígért -, életbevágó volna minden erővel azt megakadályozni, hogy az egészségügyi dolgozók megfertőződjenek. Tartok tőle, hogy ezzel (is) elkéstek. Annak alapján, hogy Orbán szerint a készleteket a tömeges megbetegedések időszakára tartalékolják, ezt nem olyan nehéz előrelátni. Pláne, hogy azt is titkolják, hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig a vírussal. Az meg, hogy a pórnépnek a mindenható egyszemélyes államvezetés nem tud maszkot biztosítani, az egyenesen következik mindezekből. Köszönjük szépen, szebb ez, mint egy könnyes beismerő vallomás.

De mivel egyáltalán nem akarok okosabb lenni, mint a járványügyi szakemberek, zárjuk a napot azzal a remek kis szülinapi ajándékkal, amit a 32 éves Fidesz összehozott magának. Miután a hazaárulónak, víruspártinak bélyegzett ellenzék múlt héten nem járult hozzá ahhoz a négyötödös többséghez, amely lehetővé tette volna, hogy a kétharmados fideszesmihazánkos parlamenti többség sürgősen és azonnal korlátlan és végtelen teljhatalommal/túlhatalommal ruházza fel őfelségét. Az ellenzék módosító javaslatairól, az időkorlát bevezetéséről hallani sem akaró önkény ma végre megszavazta, hogy Magyarország államformája mostantól tényleg Orbán Viktor. Mármint eddig is az volt, de azért ne tegyünk úgy (sokan tettek úgy az elmúlt napokban, csak azért hozom szóba), mintha ez semmiféle változást nem jelentene a korábbi illiberáliskodáshoz képest, és mintha nem a járvány örve alatti alattomos hatalomkonszolidációról, politikai színjátékról, az ellenfél megsemmisítéséről lenne szó. A kételkedők megnézhetik a Fidesz Facebook-oldalát, és összevethetik a kormányon lévők egy hete hangoztatott álságos, csöpögős összefogásra szólító hazug retorikájával. Gulyás és Kocsis még külön sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, hogy aztán lehessen mutogatni, hogy a gonosz hulladékok mégsem szavazták meg.

Külön gratuláció jár a nemzet egységét papíron állítólag megtestesítő aláírógépezetnek, amiért közjogi haszontalanságának csendjét megszakítva a megszavazástól számított két órán belül alá is írta a törvényt. És még ahhoz volt bőr az arcán, hogy indoklásként odaírja: ez nem a politikai haszonlesés ideje. Ha az időkorlát nélküli rendkívüli felhatalmazás kikényszerítése nem az, akkor tényleg már soha semmi. Éjféltől tehát hatályba lép Orbán rendeleti kormányzása, azaz innentől kezdve bármi lehet. És bárminek az ellenekezője is. Hogy pontosan mi, azt valószínűleg csak az érintett tudja, jobb is, hogy nem látok bele a fejébe. De hogy Európában példátlan, az egészen biztos. Jó pihenést, jó egészséget mindenkinek!

Ez volt mai kínálatunk:

Mucsai vagyok, lemegyek a legaljára és még az alá is

Miért is jó mindaz, ami most történik a világunkban?

Eddig sem az ország felelős vezetésére törekedtek, hanem az uralkodásra

Nosztalgia, képekkel (2. rész)

Müller Cecília megállította a koronavírust

Erőszakkal az összefogásért

Nem a feministák, de még csak nem is a liberálisok okozták a koronavírus-járványt

Köszönet az egészségügyben dolgozóknak

Óh szív! Nyugodj

Koronás tisztítótűz

Követelem Orbán Viktortól

Kedvenc kommentjeink:

Kegyetlen idők jönnek, mert az ország felének bizony bőven elég lesz ez a nyál. Negyede pedig boldogan várja, hogy a verbális erőszak után végre ténylegesen is leverhesse minden nyűgét, baját a mocsokkomcsilibismigrácszsidóbérenccigánynyuggeren. És nem érdekli a Hungexpo pavilonban rá váró vég, mert az annyira bonyolult gondolkodást igényelne, amire sajnos nem képes. (Judit)

Ez a videó nem egyszerűen cukrozott takony, ez a videó itt és most bicskanyitogatóan felháborító! Itt ülünk a legnagyobb szar kezdetén és dicső kormányunknak legfőbb gondja egy ilyen ótvar imázsfilmmel kitolni a szemünket azért, hogy ne foglalkozzunk Viktorunk éppen most történő telj(rém)uralmának megvalósításával. (Péter)

Az Egyesült Királyságban közel 128ezer embert teszteltek eddig, NAPI 7000-re ment fel a tesztek száma az elmúlt hétvégére, hét közepére szeretnék elérni a NAPI tízezer tesztet, április közepére pedig NAPI 25 ezret. Persze Magyarországon más a helyzet, mert ott nem nő a megbetegedések száma, ha a kormány nem akarja. Ők megmondják, hogy mennyi van és kész. Különben is nálunk 10 betegből mind a 38 meggyógyul, tehát ebben IS jól teljesítünk. (Sirius)

A nap kiemelt hozzászólása:

Oprett-törzs, aperitif-törzs, fatörzs, vírustörzs, hogy csak a hirtelen gyűjtött variációkat soroljam. Ennyit is érnek, tehát minek kellenének ide szakemberek? Parancsra papagájok, pedig ’45 óta tudjuk, hogy ez nem mentesít. Cecilia például hol a maszk viselését, hol a tesztelés fontosságát tagadja, amiért lehet, hogy közveszély okozásában felbújtóként kell majd felelősségre vonni. (György)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.