Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Béke poraira

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Országgyűlés keddi döntése fontos előrelépés a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában, a kormány az új keretek között 32 milliárd forinttal több támogatást szán a területre – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek.

Mint mondta, a törvényi szintű szabályok megalkotásával lehetővé válik az intézményrendszer és finanszírozás nemzetközi mintákon alapuló korszerűsítése.

Hangsúlyozta, a 2020-as költségvetés júliusban várható elfogadásával a ráfordítások is nagymértékben növekednek a jobb teljesítmény érdekében. A változásokkal az állami finanszírozású kutatóhelyek kutatási eredményei találmányokban, szabadalmakban hasznosulhatnak, erősödik az együttműködés a tudományos élet, a felsőoktatás és a gazdaság szereplői között – mondta a miniszter, hozzátéve: a bővebb hazai forrás és a sikeresebb uniós pályázati szereplés feltételeinek megteremtése elsősorban a magyar kutatók érdekeit szolgálja.

Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. A parlament létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjának működését, továbbá véleményt alkot a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban.

Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése. (MTI)

Ez a gyönyörű nyilatkozat azt jelenti, hogy az Orbán-kormány ezennel államosította a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit. Ezt Palkovics László éppen olyan jól tudja, mint mindenki más. Természetesen ez nem akadályozta meg abban, hogy a fenti kijelentéseket tegye. Első a Párt érdeke – kicsit persze ezt megelőzi azért a magánérdek -, az ország lakói amúgy is csak haszonállatnak valók és ezt az elvárást teljesítik is. És persze mindent elhisznek és tudomásul vesznek. Elég is ennyi. A tudományt nem lehet megenni, tehát senkit nem érdekel.

Az oktatást már beszántották. Köznevelés lett belőle, egy kézben koncentrálódó irányítással, egyentanrenddel, egyentankönyvekkel. Az alternatív iskolákat éppen most teszik tönkre. Ezentúl a tehetős szülők választhatják az egyházi elitképzést, a többieknek marad a zsellérképző.

Az egyetemek élére pártkatonákat ültettek. Az oktatás szabadsága és az egyetemi autonómia megszűnt. A CEU-t elüldözték. Mostantól elmondható, hogy születéstől a halálig a maffia kezében vagyunk. Nincsen olyan terület, ahol ne lehetne számítani arra, hogy beavatkoznak az életünkbe. Az óvodától kezdve az iskolán át a sporton keresztül a vállalkozásokig, a munkahelyekig, az önkormányzatokig mindenhol központi irányítás van.

Bizonyára találnak megfelelő embereket a kutatóintézetek élére is. Polt Péter felesége például éppen a munkaügyi hivatalban készül sorszámot húzni, miután felmondási idejét tölti Matolcsy György magánbankjánál. Tényleg, az előbbi felsorolásból kimaradt a Magyar Nemzeti Bank. Tehát Poltné remek szakember lenne kutatási területen, de akár Rogán Cecíliát is el tudom képzelni oda, vagy Kósa Lajost, de még Kósa Lajos nem stróman anyját is, hiszen eléggé vállalkozó szellemű a hölgy.

Az a fontos, hogy ezek után nem kutatnak csak úgy össze-vissza a tudósok, hanem majd a kormány(fő) megmondja, mit kell kutatni és milyen eredményre kell jutni. Az uniós pénzek, melyek ebbe a szektorba érkeznek, szintén jó kezekbe kerülnek. Akár még Mészáros Lőrinc is odaférhet, elvégre aki okosabb, mint Zuckerberg, az bizonyára fel tudná virágoztatni ezt a területet is.

Ami most történt, az nem most kezdődött. Most ért véget. Volt már erről szó ITT és ITT és ITT. 

És még ITT és ITT és ITT.

Az MTA-nak nem feladata politizálni, mondta Lovász László, nem is olyan régen. Igaza is volt, miért kellene Magyarország csúcsértelmiségének megszólalnia, amikor a kormány lábbal tiporja a demokráciát? Hiszen ott az istenadta nép, védje meg magát. A tudósok tudjanak, a kutatók kutassanak, akinek meg fáj az élet, az oldja meg a maga baját. Hát most itt tartunk.

Végezetül – csupán az utókor számára – ide teszem a névsort. Ők azok, akik a Magyar Tudományos Akadémia sírjára hoztak egy-egy maroknyi földet. Palkovics László nem volt jelen a szavazáson. Még ennyi sem volt benne, hogy vállalja.

Ágh Péter, B. Nagy László, Bajkai István, Balla György, Balla Mihály, Bánki Erik, Bányai Gábor, Barcza Attila, Bartos Mónika, Becsó Károly, Becsó Zsolt, Bencsik János, Bíró Márk, Bodó Sándor, Boldog István, Bóna Zoltán, Böröcz László, Budai Gyula, Csenger-Zalán Zsolt, Cseresnyés Péter, Csöbör Katalin, Czerván György, Czunyiné Dr. Bertalan Judit, Dankó Béla, Demeter Zoltán, Dömötör Csaba, Dunai Mónika, F Kovács Sándor, Farkas Flórián, Farkas Sándor, Fazekas Sándor, Fenyvesi Zoltán, Fónagy János, Font Sándor, Gelencsér Attila, Gulyás Gergely, Gyopáros Alpár, Győrffy Balázs, Hadházy Sándor, Halász János, Héjj Dávid Ádám, Hende Csaba, Herczeg Tamás, Hoppál Péter, Horváth István, Horváth LászlóDr. Hörcsik Richárd, Hubay György, Jakab István, Kállai Mária, Kara Ákos, Kerényi János, Kocsis Máté, Koncz Ferenc, Kontrát Károly, Kósa Lajos, Kovács József, Kovács Sándor, Kovács Zoltán, Kövér László, Kubatov Gábor, L. Simon László, Lázár János, Lezsák Sándor, Manninger Jenő, Mátrai Márta, Molnár Ágnes, Nagy Csaba, Nagy István, Németh Szilárd, Németh Zsolt, Novák Katalin, Nyitrai Zsolt, Ovádi Péter, Pánczél Károly, Pesti Imre, Pócs János, Pogácsás Tibor, Pósán László, Potápi Árpád János, Révész Máriusz, Riz Gábor, Salacz László, Selmeczi Gabriella, Simon Miklós, Simon Róbert Balázs, Simonka György, Szabó Tünde, Szabó Zsolt, Szatmáry Kristóf, Szűcs Lajos, Tállai András, Tapolczai Gergely,Tasó László, Tessely Zoltán, Tiba István, Tilki Attila, Törő Gábor, Turi-Kovács Béla, Tuzson Bence, V. Németh Zsolt, Varga Gábor, Varga Mihály, Vargha Tamás, Vécsey László, Vigh László Vinnai Győző, Vitányi István, Völner Pál, Witzmann Mihály, Zombor Gábor, Zsigmond Barna Pál, Zsigó Róbert, Aradszki András, Földi László, Hargitai János, Harrach Péter, Hollik István, Juhász Hajnalka, Latorcai János, Móring József Attila ,Nacsa Lőrinc, Rétvári Bence, Semjén Zsolt, Seszták Miklós, Simicskó István, Soltész Miklós, Süli János, Szászfalvi László és Vejkey Imre, valamint Ritter Imre nemzetiségi képviselő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.