Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyarország egyre inkább kezd hasonlítani egy összeszerelőüzemhez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Hatalmas örömhír járta be a hazai sajtót a mai napon. Az Audi, a Suzuki valamit a Mercedes után a BMW is gyárat épít Magyarországon, mégpedig Debrecen városában. Az MTI szerint a német autógyár 320 milliárd forintért fejleszt majd a városban, ami legalább ezer embernek fog munkalehetőséget biztosítani. Biztosan sokan vannak akik örülnek a döntésnek, hisze új munkahelyek születnek, azonban korántsem biztos hogy meg is éri ez nekünk. Az, hogy Magyarország egyre inkább kezd hasonlítani egy összeszerelőüzemhez, már évek óta téma. Ezek a feltételezések azonban nem alaptalanok, elég ha csak megnézzük a számokat és kiderül, mennyire függ Magyarország a külföldi autógyártóktól.

Az ország legfontosabb iparága évek óta a járműgyártás, melynek részesedése a tavalyi évben elérte a 8 ezer milliárd forintot. Idén pedig ez az iparág tette ki Magyarország teljes ipari termelésének több mint 27%-át. Ez egy borzasztó magas szám, amely azt jelenti, hogy nagy mértékben függünk a külföldi autógyáraktól. Ezt azonban nem csak a liberális ellenzéki sajtó mondja, hanem maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki még 2015-ben, a VW dízelbotrányát követően a következőket nyilatkozta:

A kormány csökkenteni akarja a gazdaság egyoldalú függőségét az autóipar teljesítményének hullámzásától, ezért arra törekszik, hogy más ágazatok is bővüljenek, mint a gyógyszeripar, az orvosi műszerek, gépipari alkatrészek gyártása – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió műsorában kedd reggel – Népszava

Hát ez a csökkentés olyan jól sikerült, hogy bizony még jobban függővé tették a hazai ipart. Noha a beruházás pontos részletei még nem ismertek, nem kizárt, hogy ismét hatalmas adókedvezményekkel sikerült Debrecenbe csábítani a német autógyárat, így közel sem biztos hogy annyira megérte ez nekünk, mint amennyire nagy sikerként kezelik a hírt kormányoldalon. Az sem tisztázott még, hogy honnan fognak 1000 szakképzett munkást felvenni a frissen építeni kívánt gyárba, hiszen több, a régióban található üzembe sem találtak már magyar munkaerőt, így kénytelenek voltak Ukrajnából munkásokat szerződtetni.

Az, hogy a BMW magyarországi  gyáralapítása jó hír-e, majd az idő megválaszolja. Egy biztos, az ország autóipartól való függése egyre jelentősebb, miközben más iparágak alig fejlődnek. Ha pedig Mészáros Lőrincen fog múlni a hazai textilipar felvirágoztatása, akkor ez egy darabig még biztosan így is marad.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a jobbikos képviselők kérdésére a következő sorokkal válaszolt:

szeretném arra is felhívni a figyelmüket, hogy a labdarúgó-mérkőzések nézőszám növekedésében nagy szerepet játszottak a stadionépítések, korszerűsítések, mint ahogy a kamerarendszerek kiépítése, valamint a névre szóló jegyértékesítés bevezetése is

Nos ez a növekedés szintén egy olyan növekedés, amelyet a valóságban csökkenésnek szokás nevezni. Az ugyanis, ha egy szám kisebb, mint a korábbi éveket megelőző szám, az bizony nem növekedés. Olyan ez, mint az ápolók bérének emelése, amely több esetben is csökkenést jelentett. Unortodox módon számolnak tehát a kormányban, bár máshogy nehéz is lenne országos szintű sikerekről beszélni. A 2009-2010-es szezonban 3115 fő volt az átlagos nézőszám, míg az idén ez a szám 2907 volt. Csodás növekedés ez Dömötör elvtárs, csak így tovább.

És ha már a kamu számokról volt szó, lássuk hol állítanak valótlanságot még. Egyre közeledik a szeptemberi iskolakezdés, mégsem sikerül elég tanárt az iskolákba csábítani. A Hír TV utánajárt, hogy csak a tavalyi évben 4000 jogviszony szűnt meg a közoktatásban és mindössze 800 létesült, ami bármely számítással negatív mérleget jelent. Na nem Rétvári Bence különleges számításai szerint, aki továbbra sem aggódik, szerinte ugyanis csak lokális problémákról beszélünk és amúgy is helyettesítésekkel megoldható a probléma. Emlékezzünk csak a tavalyi évre, amikor már „bármilyen szakos tanárt felveszünk” jeligével próbáltak tanárokat találni a különböző általános iskolák valamint gimnáziumok.

Csak tavaly 4-5 ezer fősre becsülték a pedagógushiányt, ami úgy tűnik idén csak növekedni fog, kormányszinten mégsem aggódnak. Rétvári szerint ugyanis:

Akár Klebelsberg-ösztöndíjjal, akár maga a megemelt tanári fizetés is ösztönzőleg hat a diákokra, éppen ezért 30 százalékkal többen is jelentkeznek pedagógusnak, és többeket is vesznek fel. Tehát a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját. 

Igen ám, csak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a bekerülő diákok 45%-a lemorzsolódik, akik pedig befejezik tanulmányaikat és elhelyezkednek valamely oktatási intézményben, azok fele 1-2 éven belül otthagyja a tanári pályát. Vajon miért lehet ez? Csak nem azért, mert egy Aldi pénztáros is jobban keres, mint egy tanár? Lehet persze abban hinni, hogy a megemelt tanári fizetések majd megoldják a tanárhiányt, azonban a valóság mást mutat. Végülis csak a gyermekeink jövőjéről van, semmi fontos. Valóban fontosabb új stadionokat felhúzni milliárdokból, mint valós béremeléssel arra ösztönözni a pedagógusokat, hogy a pénzárosi állás helyett maradjanak a tanári pályán. A kormány már úgyis kiművelte magát, más meg kit érdekel?

Na de lássuk mai cikkeinket:

E szomorú tényálláson sem változtat, hogy a miniszterelnök fitt, egészséges, jókedvű ember benyomását kelti

Orbán és pénzéhes bandája megpróbálja lelegelni az egész országot

A politika nem erkölcsi-kategória, de a szarkupacok egymáshoz való vizsonya ettől nem változik

Szánalmas csürhe

Gyerekkor-izű leves

Kicsit óvatosabban kellene ügynöközni, csürhézni, hazaárulózni, csótányozni, drága elvtársak Mészáros Lőrinc becsületében

Ha

A nap kommentje pedig Zsuzsannáé:

Megláttam ezt a képet, és harminc évre visszamenőleg elvetéltem… (A cikket természetesen elolvastam, utána csúnyán káromkodtam…)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.