Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most akkor kegyhely, vagy nemzeti kemping?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Úgy tűnik, a Magyar Turisztikai Ügynökség pontosan tudja, mire is érdemes pénzt adni ezekben a vészterhes időkben. Nem, nem a budapesti turizmus fellendítésére. Azt oldja meg Karácsony Gergely a saját zsebéből, miután a kormány elvont több milliárd forintot amellett, hogy a járvány miatt kialakult helyzet okán egyébként is milliárdoktól esett el a főváros. Az MTÜ a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére ad nem kevesebb, mint 3,4 milliárd forintot. Én mondjuk azt sem értem, hogy mégis mi az, hogy nemzeti kegyhely, de ez biztosan azért lehet, mert nem vagyok vallásos. Kicsit azért utánanéztem a dolognak, de nem igazán találtam arra egyértelmű okot, hogy mégis miért van most szükség 3,4 milliárd forintra, pláne azután, hogy 2012-ben már kaptak 2,5 milliárd forintot.

A búcsúhelyet a ferences rend tartja fenn, amelynek cége a Fons Sacer belső egyházjogi személy, „családbarát szolgáltatások kialakításába” és infrastrukturális fejlesztésekbe kezdhet a pénzből. Ez a 444 szerint annyit tesz, hogy többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozása, parkolók és utak kiépítése, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósulhat meg. Biztosan félreértettem valamit, de nem egy elviekben szent helyről beszélünk, ahova imádkozni és csodát várni mennek az emberek? Minek egy ilyen helyre családi apartman, sportpálya vagy kemping? Megértem, ha az ideérkezőkből hasznot remélnek, de oldják meg a saját költségeiken, ne az adófizetők pénzéből. Itt megint az fog történni, hogy az egyházat közpénzből még több vagyonhoz juttatja az állam, amely vagyont felhasználva további bevételekre tesznek majd szert.

Nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb egyház egy közpénz-temető, hiszen oda a pénz csak beérkezik, de ha arról lenne szó, hogy ebből megsegítsenek egyes társadalmi csoportokat, akkor nincs. Állandóan kunyerálnak. Ha ételt, tanszereket vagy meleg ruhát kívánnak osztani, akkor segélyvonalat hoznak létre, ahol az adófizetők további pénzekkel támogathatják őket, esetleg közlik számlaszámukat, ahova további pénzeket utalhatunk. Eközben nem fizetnek egy forint adót sem és gazdálkodásuk sem átlátható. Próbálok én nem negatívan állni az egyházakhoz, de amikor állandóan okot adnak arra, hogy felháborodjon az ember, akkor mit lehet csinálni?

Ennek a 3,4 milliárd forintnak jobb helye lett volna a budapesti turizmus környékén, amelyet az MTÜ hagy megdögleni, mert Karácsony. Ilyen teljesen jelentéktelen zarándokhelyekre megy el a pénz – az éves látogatószám mindössze 200 000 fő –, miközben a fél ország komoly gondba került a külföldi és hazai turisták elmaradása miatt. Cégek mentek csődbe a kormány segítségének hiányában, miközben láthatóan lenne azért pénz, ha úgy döntenének, hogy nem egy zarándokhelyet változtatnak szálláshellyé, hanem mondjuk a már meglévő évek, évtizedek óta működő cégeket támogatják. A kormány azonban sajnos fullba nyomja a kretént, és a teljes vallási áhitat irányába indult el, ahelyett, hogy racionálisan gondolkozna. Nem lesz ennek jó vége, azt kell, hogy mondjam.

Mai cikkeink:

Az alattvalók méltósága

Pont erre volt most szüksége az országnak, egy Bayer-mozira

Nekem ne köszönd

A hamis éneked már a botfülűeket is zavarja

Akkor most fontos a jogállamiság, fontosak az emberi jogok? És ha igen, akkor miért nem?

Cornstein: Orbán és Trump egyenes emberek

A korrupcióval szembeni zéró tolerancia és a szolíd mennyezet

Ez már most is a gátlástalan hatalmi téboly csúfos kudarca 

A nyelvrontók

Nem egyszerű cinizmus, végtelen gonoszság

Mai kiemelt kommentjeink:

Még középiskolás koromban volt szerencsém résztvenni egy országos versenyen, minek kapcsán tanulmányoznom kellett Orbán Balázs életét. Ezért talán felkészültebb vagyok a témában, mint az átlag. Éppen ezért bizton állíthatom, ha ma élne Orbán Balázs, ő lenne az egyik legelszántabb ellenzéke, de inkább ellensége a felcsúti disznó rezsimjének. Kíváncsian várom, főleg ennek tükrében, mit fog kihozni ebből a zseniális polihisztor.

Nagy a baj, számomra teljesen érthetetlen az ellenzéki pártok „árulása” mert nálam ez a kihátrálás Hadházy mellől azt jelenti.
Csak remélni merem, hogy a pártvezetők észretérnek, és nem erodálódik el az eddigi összetartás, amit ráadásul a fideszellenes szavazók nagy többsége örömmel lát! Nem kéne újra működésbe léptetni a turáni átkot, és megosztani az amúgy elég vegyes képet mutató ellenzéki oldalt! Vagy netán már működik is? (Attila)

Biztos hülye vagyok, mert nem értem, hogy mi köze van a járványveszélynek, ahhoz, hogy mindenki a saját kocsijában kényelmesen üldögélve ott van a székháznál. Kitől kapná el bárki is a vírust? Viszont az SZFE-s tüntetésnél sokkal könnyebb elkapni, mivel egy tüntetésnél nem lehet betartani a másfél méter távolságot. Úgy látom, hogy Hadházyt veszélyesnek tartják magukra nézve az ellenzéki pártok, mivel ő többet dolgozik, mint ők együttvéve. Feltételezem, hogy majd 22-ben nem is akarják, hogy induljon, mert kevés lesz a hely így is és azt mindet ők akarják uralni és inkább indítanak egy bíró féle embert, mint Borsodban, az értelmes Hadházy helyett. Meg aztán hátha róluk is kiderít dolgokat, nem szeretik ha nyüzsög. Azt viszont igen, hogy kikaparja nekik a gesztenyét. (Transzporter)

A mai nap kommentje Nellitől:

Fokozatosan,észrevétlenül egy ideológiai átnevelő tábor szereplőivé váltunk.Ahol a megfélemlítés alapvető működési gyakorlatként funkcionál. Ahol a humor sem kívánatos.Ahol fortélyos félelem igazgat,s nem éltető remény,ott valóban alattvalónak és nem polgárnak érezzük magunkat. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.