Május 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor most fontos a jogállamiság, fontosak az emberi jogok? És ha igen, akkor miért nem?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,080,262 forint, még hiányzik 1,919,738 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fontos témáról, a rendőri erőszakról vitázott az Európai Parlament kedden, Hidvéghi Balázs fideszes képviselő pedig sajtótájékoztatót is tartott Brüsszelben, amelynek során a magyar állampárt kedvenc szófordulatát használva kettős mércézett. Az MTI tudósítása kissé hevenyészettre sikerült, bár az is lehet, hogy maga a képviselő úr mosott össze mindent mindennel, ami eszébe jutott. Szó volt a libernyák holland miniszterelnökről, Michael Roth német államtitkárról, rasszizmusról, antiszemitizmusról, migránsokról, emberi jogokról, jogállamiságról.

Igen, mindenkinek, még Hidvéghinek is igaza van abban, hogy nincs rendben az, hogy több mint két éve nem tisztázták ama szlovák állampolgár halálának körülményeit, aki belga rendőri őrizetben hunyt el. A rasszizmus, az antiszemitizmus hasonlóképpen elítélendő, akár Belgiumról, akár Hollandiáról, akár Magyarországról vagy Lengyelországról van szó. Tök jó továbbá, hogy nem csak a hazai közvéleményt, hanem Brüsszelt is a szemkilövető Gyurcsánnyal szórakoztatja a Fidesz, meg azzal, hogy ezelőtt másfél évtizeddel a békésen utcaköveket felszedő polgárok ellen kivezényelte a rendőrséget. Tényleg öröm (nem!), hogy ennek a gyurcsányozásnak soha a büdös életben nem lesz vége.

Csak egy dolog nem világos: akkor most fontosak a Fidesznek az emberi jogok és jogállamiság, vagy nem? Kell a jogállamisággal foglalkozni, vagy nem kell? Ha fontos a jogállamiság, és mindenhol fontos, és a kettős mérce elutasítandó a szent jogállam nevében, akkor hogy lehet ugyanabban a gondolati egységben haszontalan vitának minősíteni a jogállamisági vitát? Ha a belga rendőrség korrupt és Hollandiában is van rasszizmus, akkor le kell szarni az egészet, hogy a Fidesz-kormány lophassa tovább (törvényesen, persze) az uniós pénzeket, vagy minden tekintetben meg kell erősíteni a jogállamisági mechanizmust és a számonkérhetőséget?

Arról Hidvéghi sajnos semmit nem mondott, hogy mindeközben az uniós polgárok 77, a magyar polgárok 72%-a egyetért azzal, illetve hajlik arra, hogy jogállamisági feltételek teljesüléséhez kellene kötni az uniós támogatásokat és kifizetéseket. Most akkor ennyi ember mind idióta?

Továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából – jelentette ki Hidvéghi Balázs a Fidesz uniós parlamenti (EP) képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a belga fővárosban.

A politikus a rendőri erőszakról szóló keddi európai parlamenti plenáris vita kapcsán azt mondta, hogy több mint két éve nem tisztázódtak a szlovák Jozef Chovanec halának körülményei, aki belga rendőri őrizetben halt meg. Az EU sem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy az igazság kiderüljön – közölte. Idézte Mark Rutte holland kormányfőt, aki a napokban arról beszélt, hogy országában rendszerszintű a rasszizmus. “Mindkét ügy azt mutatja, hogy Belgiumban és Hollandiában is jogállamisági problémák vannak, de ezekről az EU mélyen hallgat” – emelte ki.

Hozzátette továbbá, hogy 2006. őszi magyarországi tiltakozások folyamán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök békés tüntetők ellen vezényelte ki a rendőrséget, amelynek során, volt, aki szeme világát vesztette el a hatósági erőszak következtében. Ezek a túlkapások egy vitát sem érdemeltek meg az uniós parlamentben – emelte ki. A képviselő szerint ennek az is oka, hogy ha ilyesmi Közép-Európában történik, az nem kelti fel az EU érdeklődését. Mint mondta, a jogállamiságot politikai fegyverként használja az EU, és önkényes mércét használ azon országokkal szemben, amelyekkel értékrendbeli vitában áll.

Kifejezte azon véleményét is, hogy “az EP-nek nem haszontalan vitákat kéne napirendjébe emelnie, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági helyreállításról kellene tárgyalnia.

Újságírói kérdésre válaszolva, közölte, hogy Magyarországon a zsidó közösségek biztonságban élnek, ellentétben Michael Roth német államtitkár állításaival, aki a közelmúltban antiszemita vádakat fogalmazott meg Magyarország ellen. “Nálunk a közrend erős, és határainkat megvédjük az illegális migránsoktól, akik jelentősen hozzájárulnak az antiszemitizmus erősödéséhez Európában”  – húzta alá Hidvéghi Balázs. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!