Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pont erre volt most szüksége az országnak, egy Bayer-mozira

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bayer Zsolt akkora tehetség, hogy hamarosan filmet rendezhet, méghozzá 300 millió forint közpénzből, hiszen nekünk erre is futja. De hát miért is ne futná, amikor minden rokon, haver és családtag, valamint azok ismerősei is százmilliókat kaphatnak saját projektjeikre anélkül, hogy rendelkeznének bármiféle szakmai múlttal? Az nem igaz, hogy Bayer Zsoltnak nincs semmiféle rendezői múltja, gondolom, ezért sem okozott gondot a Nemzeti Filmintézet számára, hogy szemrebbenés nélkül megítélje neki a támogatást. Ha ez nem elég, akkor is jól meg is magyarázzák, amint a szükség úgy hozza. A támogatást a Mega Film Kft. cégen keresztül nyerték el, amely Kálomista Gáboré, akihez producerként olyan neves filmek köthetők, mint a Pappa Pia vagy a Tibor vagyok, de hódítani akarok. Egészen biztosan hatalmas siker lesz tehát az együttműködés, hiszen amihez Bayer Zsolt hozzáér, az arannyá válik, a hülyének is megér 300 millió forintot.

Nem is baj, hogy a NER nem Oscar-díjas magyar rendezőket támogat, esetleg olyan tehetséges fiatalokat, akik ha ugyan Oscart még nem is nyertek, de több nemzetközi filmvesztiválon is megmérettették magukat. Nem, a maffiakormány a sajtájait támogatja, hiszen az nem elképzelhető, vagy holmi senkik – Oscar-díjjal, esetleg Arany Medvével vagy különböző jelölésekkel a hátuk mögött – nem eléggé hazafias szennyet gyártsanak. Nekünk nemzeti filmek kellenek, hogy a nemzeti érzelmeket felkorbácsolják és elérjék, hogy fiataljaink és időseink egyaránt büszkék legyenek hazájukra, Magyarországra, a Kárpát-medencére. Hogy mi lesz a film témája? Orbán Balázs, a XIX. században élt erdélyi író. Én magam nem ismertem, ezért kicsit utánajártam, és valóban kalandos élete volt, ezért akár még egy érdekes filmet is lehetne forgatni a történeteiből, csak kevéssé hiszem, hogy ez lenne a cél.

De még ha esetleg csodát is művelnének, az sem változtatna azon a tényen, hogy Orbán egyik haverja, nem mellesleg fideszes párttagkönyv-tulajdonos kapja a Filmintézet legjelentősebb támogatását úgy, hogy ráadásul főállásban azok ellen uszít, akiknek a pénzéből aztán filmet forgat. Ugyanis Orbán ezúttal sem a saját vagyonából jótékonykodik, hanem az adófizetőkéből, amely adófizetői forintoknak lenne jobb helye is. A magyar filmgyártás az utóbbi időben igencsak felfutó pályán volt, ami vagy Andy Vajnának volt köszönhető, vagy sem, mindenesetre elmondható, hogy valóban ez történt. Egymás után jutott el magyar film az Oscar-díjig, illetve az Arany Medvéig, ami korábban nem fordult elő. Idén is volt már olyan film, amely nemzetközi filmfesztiválon szerzett díjat, tehát elmondhatjuk, hogy vannak bőséggel olyanok, akik már megdolgoztak érte, ezért ki is érdemelték az állami támogatásokat. Ehhez képest Bayer-féléket tömnek százmilliókkal, akiknek egyébként sincs okuk a panaszra, megbecsüli őket így is a rezsim.

A kormány a koronavírus-járvány miatti óriási visszaeséssel számol, a költségvetés lényegében kiürült, Budapest igen súlyos gazdasági helyzetbe került, de van 300 millió egy haver filmötletére. Nincs a bajbajutottak kisegítésére, nincs a főváros számára, de nincs az Igazgyöngy Alapítvány és a MET számára sem, hiszen az ő tevékenységük a kormány szerint nem éri meg a támogatást. Bezzeg Bayer Zsolt, ő minden fillért megér, hát persze. Hogy milyen lesz végül a film, azt nem tudom, de nem is érdekel. Ennek az embernek soha nem lett volna szabad ekkora közpénz-támogatást kapnia, és az sem érdekel, hogy mennyire jó pajtások ők Orbánnal, sőt. Pont ez az egyik ok, ami miatt aggályos ez az egész. Bayer irkálja csak az uszító, szélsőséges publicisztikáit, amelyekért a rajongótábora olyannyira odavan, a valódi munkát pedig hagyja meg azoknak, akik képesek annak elvégzésére. Kezd durván szánalmassá, ugyanakkor dühítővé válni ez a kelet-európai maffiabirodalom, pedig már eddig is az volt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.