Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A fiatalok továbbra is menekülnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Európa egyes részeire megérkezett a tél. Nem az ősz, hanem mindjárt a tél, több helyen akár tíz centis hóval. Akik felfrissülésre vágytak, nem biztos, hogy pont erre gondoltak. Na de gond egy szál sem, hisz az indián nyár – vagy a vénasszonyok nyara, kinek mi tetszik – hamarosan érkezik, amelynek végeztével búcsút mondhatunk az igazán jó időnek az idénre. A hűvös mellé talán már csak abban reménykedhetünk, hogy véget ér az aszályos időszak és végre feltöltődnek a hazai folyók.

Emlékszünk még azokra a szinte hetente megjelenő kormánypárti nyilatkozatokra, miszerint egyre kevesebben vándorolnak külföldre? Ugyanis a gazdasági mutatóink olyan jók, hogy semmi nem indokolja az elvándorlást. Munka is van minden bokorban, így csak az nem dolgozik, aki nem is akar. Nos a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet készített egy közel ezer fő megkérdezésével végzett felmérést, melyből kiderült, hogy a kormány nem is járhatna távolabb a valóságtól amikor arról beszél, hogy a kivándorlás szinte megszűnt. A megkérdezettek 15%-a tervezi, hogy a jövőben külföldön fog munkát vállalni, ami a velük tartó kiskorúakkal elérheti az 1,5 millió főt.

A probléma leginkább a fiatalok körében mutatkozik meg, ugyanis ott 41%-os ez az arány, mely továbbra is emelkedő tendenciát mutat. Mi lehet a gond? Mit akarhatnak még a mai fiatalok az Orbán-kormány gazdasági csodája mellé? A megkérdezettek többsége szerint a legnagyobb problémát az alacsony fizetések, a jövőtlenség, az előrelépés korlátossága jelenti, valamint elegük van a hazai politikai helyzetből is. Arra a kérdésre, hogy kit vagy mit tartanak a kivándorlásért leginkább felelősnek, a legtöbb a Fidesz-kormányt és Orbán Viktort említették. Mi történt tehát azzal, hogy a folyamatos béremeléseknek hála egyre kevesebben hagyják el az országot? Az Orbán-kormánynak fogalma sincs arról – vagy ha van is, magasról tesz rá – hogy mi a hazai fiatalok gondja. Miközben értetlenül állnak a népességfogyás előtt, elég lenne megtekinteni a valós statisztikákat. Az ugyanis, ha egy frissen végzett diplomás inkább költözik külföldre, mintsem hogy itthon maradjon éhbérért dolgozni, nem igazán lendíti előre az országot. A kivándorolt fiatal családja ugyanis már nem kicsiny hazánkat fogja gyarapítani, hanem választott országának lakosságát. Nem atomfizika ez, talán még Németh Szilárd is képes lehet megérteni.

A népszava újabb interjút készített Iványi Gáborral, aki napokkal ezelőtt ételt vitt azoknak a tranzitzónában várakozó menekülteknek, akiktől megtagadta az élelmet a kormány. A probléma azóta úgy tűnik megoldottá vált, azonban kérdéses, hogy meddig lesz ez így. Az interjú során szóba került egy pár megfontolandó gondolat is.

Azt mondja, mi, magyarok, nem vagyunk szolidárisak? – A szolidaritás mindig terhekkel jár. A szolidaritás hiánya pedig szerintem nevelésbeli hiányosságokra vezethető vissza. Itt vagyunk mi, magyarok, akik soha nem szántunk kellő energiát másra, mint hogy sajnáljuk önmagunkat, ahelyett, hogy az elmúlt száz évnek a kisiklásait, bűneit, hibáit rendbe tegyük. Lehet, hogy ez huszonöt évbe telik, de ha ma elkezdenénk, akkor talán huszonöt év múlva lenne eredménye. Ezt a szemétdombot nem lehet sokáig magunk előtt tolni.

Majd az interjú végén a következőkkel zárja mondandóját Iványi Gábor:

Ne felejtsük el, hogy ez az ország – akármilyen torz választási rendszer alapján is, de – egymás után kétszer ezt a kormányt, ezt a gondolkodást választotta újra. – Az emberek befolyásolhatók. De abban azért egyetértünk, hogy primitív, rosszindulatú feltételezés, hogy valaki terroristának születik, mert a föld egy bizonyos pontján látta meg a napvilágot. Akit gyűlöletbe mártogatnak, az jó eséllyel gyűlölni fog. Akit megtanítanak a jóra, az jó eséllyel jó döntéseket fog hozni. Itt van a politikusok felelőssége.

Történtek még érdekes dolgok a mai napon. Mészáros 2rule pólói például a paksi Atomfutás résztvevői között kerülnek kiosztásra, egyfajta jutalomként. A verseny leírásában azt is megjegyzik, hogy ez az országban először fordul elő, valamint garantáltan politikamentes. Aki tehát Mészáros Lőrinc-féle, garantáltan politikamentes 2rule pólóra vágyik, az azonnal nevezzen a paksi Atomfutásra. Az Mfor hírlap végigböngészte a Közigállás portált, hogy kiderítse, jó 1 héttel az iskolakezdés előtt mégis hány betöltetlen tanári állás van. Emlékezetes ugyanis, hogy a Klebelsberg Intézet vezetője szerint nincs tanárhiány, csak nyári fluktuáció van. Nos az Mfor 949 betöltetlen tanári álláshelyet talált, ami nem annak a jele, hogy minden a legnagyobb rendben lenne. Na de majd biztosan egy hét múlva, akkor minden rendben lesz, hisz Hajnal Gabriella megmondta.

Lássuk mai cikkeinket:

Populisták és propagandisták

Ismét az arcunkba hazudnak

Ilyen a kultúrkampf Magyarországon

Mivan?

Ne maradjunk vezér nélkül, tessék gyönyörködni

Jól van ez így?

Vadak etetése

A nap kommentje pedig Erikáé:

Felcsökkent a tanárok száma 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.