Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jól van ez így?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szavak és tettek. Ha ez a kettő fedi egymást, akkor valószínűleg valami olyasmiről van szó, aminek nincs köze a politikához.

 A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az idei tanévkezdéskor több tízezer forinttal több maradhat a családoknál – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 Kifejtette, hogy az iskolakezdés ugyan komoly kiadást jelent a családoknak, a kormány ugyanakkor az elmúlt 8 évben több intézkedésével is csökkentette ezeket a terheket. Király Nóra példaként emelte ki, hogy 1-9. évfolyamig ingyen megkapják a gyermekek a tankönyveket, és megemlítette az ingyenes étkeztetést is. Utóbbira jövőre csaknem 10 százalékkal több forrást biztosít a kormány – tette hozzá. Fontos, hogy az ingyenes gyermekétkeztetést a szünidő idején is biztosítják – jegyezte meg.
    Király Nóra kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban csaknem 100 milliárd forintos uniós forrás révén rengeteg iskola, óvoda, bölcsőde újulhatott meg, elsősorban a vidéki településeken. 
    A Ficsak alapítója szerint a kormány folytatja a nyolc évvel ezelőtt megkezdett családtámogatási politikáját. A 2019-es költségvetés nyomán mintegy 200 milliárd forint maradhat a családok zsebében – hangsúlyozta Király Nóra. (MTI)

Gyönyörűen hangzik és teljesen hiteles helyről jött az információ. Az évek óta elkötelezett fideszes Ficsak alapító (komoly közpénzekből, pontosabban uniós forrásból támogatott szervezetről beszélünk) férje alighanem szintén a haza szolgálatában áll, amennyiben a Publimont igazgatója volt, majd G-napot követően gyorsan alapított egy saját céget Smart Media néven és annyira tehetséges, hogy mindjárt nyert is egy közel kétmilliárd forint értékű megbízást az MTVA tartalmainak internetes megjelenítésére. Ügyes család és szorgalmas is. Ha valaki, ők aztán tudják, micsoda teher az iskolakezdés és úgy általában a gyermeknevelés. Az ilyen nyilatkozatok igazán sokat lendítenek a nehézségekkel küzdő családok helyzetén, kétség sem fér hozzá.

Az Ételt az Életért Alapítvány nem adott ki sajtóközlemény, vagy ha adott is, nem hozta le a Magyar Távirati Iroda. De én inkább arra tippelek, hogy nem adtak ki, mert mással vannak elfoglalva.

Ételt (és reményt) osztanak azoknak a családoknak, amelyek valahogy kimaradtak az össznépi jóból. Játékokat visznek azoknak a gyerekeknek, akik valami ismeretlen okból mégis szegény családban élnek.

 

A Budapest Bike Maffia elültette a REMÉNY MAGJAIT, ötszáz kiló friss zöldséget termettek a magok. A rászorulók asztalára került ez az étel, az évek óta (több városban is) működő szervezet önkénteseinek jóvoltából. Ők sem adtak ki sajtóközleményt, de még az is lehet, hogy az önkéntesek nem a közpénzhez jutás reményében teszik, amit tesznek.

Sorolhatnám még a különféle szervezeteket, csoportokat és nagyon, de nagyon hosszan sorolhatnám azokat a civileket, akik erőn felül tesznek azért, hogy segítsenek másokon. Nem politikai, nem vallási meggyőződésből, nem pénzért és nem pozícióért, hanem emberségből. Van ilyen is.

A szörnyű az, hogy láthatólag a kormány körül már nincsenek ilyen szervezetek. Az utolsó talán az eltaposni kívánt Iványi Gábor vezette jótékonysági szervezet volt. Akik mostanra maradtak, azok a Ficsakhoz hasonló NER-kompatibilis, simogassukegyüttagyerekfejétötezren-típusú programokat szervező brigádok, többnyire jókora közpénz-támogatásokkal és rokoni-baráti beágyazottsággal a húsosfazék közvetlen közelében.

Elég baj ez ennek az országnak, nem kellene még reklámozni is. Arra ott van Novák Katalin, ő igen nagy meggyőződéssel tudja állítani a legblődebb ostobaságokat is. Szerintem az ő fizetése is éppen elég teher ennek az országnak, nem kellene eltartanunk még több, azonos funkciót betöltő társaságot. Abból a pénzből, amiből ezek működnek, a krisnások, vagy a maffiások csodákat tudnának tenni.

Például abból a pénzből, amit az EMMI önt a – szintén Király Nóra nevéhez fűzhető – Mindennapok Női Szemmel Egyesületbe. Király idő közben már nem vezető tisztségviselője az egyesületnek (legalábbis nincs nyoma), de volt:

Ez az egyesület – a többi között, mert másra is kaptak támogatást – 20 millió forint közpénzből barkácsolt egy blogot. Ők ugyan sikeresnek ítélik a működést az éves beszámolójukban:

Én csak egy bődületesen lassan betöltődő, meglehetősen kezdetleges weboldalt leltem, ahol ráadásul a legfrissebb bejegyzés is három hónapos. Az informatikához értő olvasók talán meg tudják ítélni, hogy valóban a fejlesztésbe ment-e az a 20 millió forint.

Lehet hogy én látom rosszul, de az a benyomásom, hogy a kormány körül nyüzsögnek a párthű emberek és az ő mindenféle szervezeteik és alapítványaik, ahová dől a közpénz rendületlenül. Ezzel szemben a valódi problémákat kezelő valódi civil szervezeteknek semennyi, vagy csak nagyon kevés támogatás jut.

Jól van ez így?

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.