Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A németeknek előbb lett elege Orbán Viktor tetteiből, mint magának a CSU-nak, vagy a magyar népnek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Noha napokon belül Tusványoson ismét megjelenik a hazai politikai „elit” apraja nagyja, most még a nyugalom időszakát élhetjük. Ez annyit jelent, hogy Orbán Viktor mentes, nyugalmas napoknak nézünk elébe. Na de ez persze nem jelenti, hogy hírek nélkül maradnánk, sőt. A tervek szerint például 2019-től nem fogják kifizetni a rendőrségnél a túlórát, hanem szabadnapra számítva adják oda. Ez annyit jelent, hogy évi több millió forinttól esnének el a többségében a déli határnál szolgáló rendőrök, így nem kizárható, hogy sokan a távozást választanák.

Hogy ez a kiesés – amely a becslések szerint elérheti akár a teljes állomány 20-25%-át is – milyen hatással lenne az ország biztonságára, az igencsak kérdéses. Akkor ugyanis, ha ekkora számú rendőri erő távozna, minimum kérdésessé válna a déli határzár fenntarthatósága. Emellett az állami ünnepségek biztosítása és úgy általában az országos szintű szolgálatteljesítés is veszélybe kerülhetne. Ez egy olyan magas szám – 20 000 rendőr – amely már a közbiztontság fenntartását is megnehezítené, így igencsak kérdéses, hogy valóban meg merik-e lépni.

Mi is hírt adtunk a tegnapi napon arról, hogy a hazaiként beharangozott, de valójában többségében külföldön, külföldi alapanyagokból gyártott, Mészáros Lőrinc-féle 2rule bemutatkozott. Mégpedig az NB1-es bajnokság első fordulójában, ahol három csapat játékosai öltötték magukra a felcsúti mester mezeit. Nos, nem mindenki tett így, ugyanis Király Gábor, az EB magyar hőse bizony saját, már-már legendássá vált szürke melegítőjében pompázott a Szombathelyi Haladás kapujában. Nem tudni, hogy nem szóltak-e neki, hogy már a hazai textilipar fellendítését megcélzó 2rule mezét kellett volna magára öltenie, vagy ő egyszerűen megtehette. Mindenesetre Király Gábor rulez.

Aki ismét a Ryanair járatát választotta arra, hogy Budapestről eljusson a Kanári-szigetekre, az bizony ismét pórul járt. A közismerten tapló társaság ugyanis ismét úgy gondolta, megteheti, hogy az utasokat ugyan elviszi a spanyol paradicsomba, a csomagjaikat azonban már itthon hagyja. A korábbi esettől eltérően – amikor is már csak a Kanári-szigeteken szóltak az utasoknak – ezúttal még a budapesti reptéren közölték, hogy bizony mondjanak búcsút csomagjaiknak, azok ugyanis csak napokkal utánuk fognak megérkezni, mert a gép bizony túlsúlyos. Akinek ez esetleg nem tetszik, az megteheti hogy leszáll a gépről.

Hát nem nagyszerű? Érhető módon az utasok nem vették ezt a kijelentést túl jó néven, így a repülőt elhagyva többen elállták a gép útját. Hogy mi volt a kialakult helyzet valódi oka, arról a Ryanair még nem tájékoztatta sem utasait, sem pedig a hazai sajtót. A gép órákkal később felszállt Budapestről, azonban nem teljes létszámmal, harminc utas ugyanis idehaza maradt. Ez már nem az első hasonló húzás a Ryanair részéről, így a kérdés már csak az, hogy mikor kapnak egy olyan büntetést, ami észhez téríti őket.

Itt a nyári szünet, mely diákok millió számára jelenti a pihenés időszakát. Az egyetemek oktatói azonban nem mennek szabadságra, ők a nyári szünet ideje alatt is bejárnak dolgozni. Gondolná az ember tehát, hogy a diákok által év közben használt kollégiumok ebben az időben üresen állnak – ez így is van – így ez egy jó lehetőség lehet az egyetem oktatóinak arra, hogy lakhatáshoz juthassanak. Na de ez persze a valóságban nem így van, ugyanis az egyetemek inkább hagyják üresen a több száz szobás kollégiumokat, mintsem hogy kiadják azt az ott oktató tanároknak és adjunktusoknak.

Erre a 24.hu hívta fel a figyelmet. A lapnak megszólaló István ugyanis szerette volna a nyári időszakra kibérelni az egyik kollégiumi szobát – természetesen fizetve érte – mivel másfél órára lakik az egyemtől. A 12 négyzetméteres szobát 40 000 forintért adják ki év közben a diákok számára, így ezt szerette volna István is fizetni a lakhatásért. A kollégiumok igazgatóságának igazgatója  azonban a következőkkel válaszolt:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kollégiumai az egyetem hallgatóinak elhelyezését szolgálják, oktatási időszakban 100 %-os kihasználtsággal. Kollégiumaink a nyári időszakban is elsősorban a hallgatók elhelyezési igényét biztosítják. Az ezen felül fennmaradó kontingens terhére lehet egyéni vagy csoportos – nem hallgatói – szállásigényeket fogadni. Ez utóbbi esetben a kollégiumok nyári hasznosításának általános gyakorlatát követve, egy éjszakára vonatkozó ár szerint nyújtunk szolgáltatást (jelenleg 7.000-9.000 Ft/éj). Nagyobb rendezvények, konferenciák esetén az igényelt kontingenstől függően egyedi ár alkalmazására van lehetőség a BME vonatkozó szabályzata szerint. Magánszemélyek esetén az ár a hallgatói jogviszony meglététől függ (hallgatók esetén kedvezményes kollégiumi díj, egyéb esetben az előzőekben jelzett ár.

István tehát, aki a BME tanszéki mérnöke kivehet egy 12 négyzetméteres szobát, azonban annak havi díja nem 40 000 forint, hanem 210-270 ezer forint. Egy gond van csak az egésszel, István havi fizetése még a kollégiumi szoba árát sem fedezné.

Több tízezer tiltakozó vonult az utcára vasárnap Münchenben, hogy a Keresztényszociális Unió (CSU) bajor konzervatív párt jobbra tolódása és a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakozzanak.

A tiltakozást több mint 130 szervezet kezdeményezte, köztük olyanok, amelyek menekültek támogatásával foglalkoznak, béke- és demokráciapárti aktivisták és a szexuális kisebbségek szervezetei is ott voltak a szervezők között. Színházi dolgozók, értelmiségiek, keresztény szervezetek és szakszervezetek is kiálltak az esemény mellett. A szociáldemokraták, a zöldek, a Baloldal nevű párt és a Kalózpárt is csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek jelszava arra utal, hogy a tiltakozóknak elegük van a hecckampányokból. Együtt a félelem politikája ellen – hirdették az esemény honlapján a szervezők.

A tiltakozók szerint meg kell védeni a demokratikus alapértékeket, nem szabad kriminalizálni a menedékkérőket és nem szabad táborokba zárni őket. Úgy vélik, hogy ehelyett a politikusoknak az oktatással, az időskori szegénységgel és az „egészségügyi vészhelyzettel” kellene foglalkozniuk.

A németeknek előbb lett elege Orbán Viktor tetteiből, mint magának a CSU-nak, vagy a magyar népnek?

Lássuk mai cikkeinket:

Eszünk halat, csak tessék szépen megnyugodni

Végre nemzeti nagyszülők vigyázhatnak a nővérek gyermekeire

A hódmezővásárhelyi Fidesz és az öntökönrúgás

A Fidesz és az ellenzéki pártok már megkötötték az alkut, vagy még csak most fogják?

Ez nem holmi jellemtelenség. Különlegesen büdös, arcon szétkenve

Ideje lenne rájönni, hogy már nem 1456-ot írunk

Napló(részlet)

A nap kommentje pedig Zsuzsannáé:

Könnyen dumálnak ezek az okosok, nekik aztán bőven jut minden jóból, hiszen állandóan a zavarosban halásznak… hogy akadnának meg a kardszárnyú orka torkán…

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.