Január 25,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Fidesz és az ellenzéki pártok már megkötötték az alkut, vagy még csak most fogják?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,144,941 forint, még hiányzik 1,855,059 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Népszava nevű portál interjút közölt tegnap a Schöpflin György nevű fideszessel, aki az EP-ben képviseli Orbán Viktort és a Fideszt. A címlap helyből megrázó, nem kellett volna ennyire betölteni a teret Schöpflin fejével. A füléből-orrából kilógó szőrcsimbókok, a lenőtt haj, a brezsnyevi szemöldök látványa súlyos igénytelenségről árulkodik és kötve hiszem, hogy anyagi okai vannak a dolognak. Magam sem vagyok híve annak, hogy bárki külseje téma legyen, de ez nem is az adottságokról szól, hanem arról, hogy van bizonyos minimum elvárás, aminek általában illik megfelelni, egy közszereplőnek pedig egyenesen kötelező. Legalább ami a külső megjelenést illeti.

Az igazán nagy baj az, amikor a külső igénytelenséghez belső igénytelenség társul (és az mindig társul) és erről hosszas interjú keretében értesülhetünk. Schöpflin Györgyről például kiderült, hogy nem néz focit (holott ez kit érdekel), de Franciaország bevándorló ország. Sőt, azt is megtudhattuk, hogy az interjú alanya brit állampolgár ugyan, de soha nem fogadta be a szigetország és senki mást se fogadnak be, pláne, ha az Európából érkezik. A demokrácia csak értelmezés kérdése, egyenlőség pedig sehol nincs, mert mindenhol vannak különbségek. Aha. Én speciel azt gondolom, a demokráciát nem célszerű összekeverni az elképzelt, de soha meg nem valósult kommunizmussal, de ez legyen az én problémám. Azonban az igazán érdekes rész most következik:

Mint politológus, hogyan látja: a mai ellenzéknek van még visszaút a hatalomba a mostani állapotát látva?

Az első lépés, hogy a baloldal kérjen bocsánatot 2006. október 23.-ért. A második lépés, hogy az ellenzék magára vonatkozóan döntést hoz: abbahagyjuk a lejáratást, és egy paktumot szeretnénk kötni a kormánnyal. Hollandiában ezt megtették 1917-ben: a különböző politikai közösségek megállapodtak egy ilyenben, és bár azok a társadalmi csoportok, amiket képviseltek, viszonylag elszigeteltek voltak egymástól (ez volt az úgynevezett „oszlopos társadalom”), az elitek egyeztettek, és ezzel egy évtizedekig jól működő, stabil politikai rendszert hoztak létre. Ezt éppen a nagyszabású bevándorlás bolygatta meg. Egy ilyen megállapodást el tudok képzelni Magyarországon is. Ha az ellenzék ilyen ajánlatot tenne, a jobboldalon is elgondolkodnának rajta. A harmadik feltétel pedig, hogy a baloldal fogadja el: a nemzet létező entitás, ennek a fogalomnak van tartalma, az emberek számára ez egy megélhető élmény. A probléma, hogy a baloldal liberális része ezt képtelen elfogadni, mert csak univerzalizmusban tud gondolkodni. (Népszava)

Nekem csupán egyetlen kérdésem van: a Fidesz és a parlamentben ücsörgő ellenzéki pártok még csak tervezgetik az Orbán Viktor örökös hatalmáról szóló paktumot, vagy már meg is kötötték és így tudatják velünk?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!