Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


2010-ben egy válság emelte magasba Orbánt, most ez okozhatja a vesztét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Érkeznek a gazdasági adatok, amelyek nem vetítenek előre túl szép jövőt. Matolcsy tippelgetése nem annyira jött be, ezért érdemes felkészülni a komoly gazdasági visszaesésre év végén is. Ez viszont nem elég, hiszen – hogy minden tökéletes legyen – az infláció is szárnyal rendesen, ami azt jelenti, hogy az uniós szinten egyébként sem túl magas fizetések értéke tovább romlik. Történik ez annak ellenére, hogy az üzemanyag ára tovább csökken, ami nagy általánosságban komolyan befolyásolja az infláció alakulását. De most nem. Az infláció csak emelkedik és emelkedik, ami nyilván óriási siker, csak a jó oldalról kell nézni, ugye. A legdurvább mégis az, hogy lassan oda jutunk, hogy már nem csak a minimálbérből, esetleg alacsony nyugdíjból élők, de már a jobban keresők is gondba kerülhetnek, ha nagybevásárlásra van szükség mostanság.

Az üzletekben ma már olyan árakon vásárolhatunk, amelyek simán elérik a nyugati árakat, sőt, egyes esetekben már bőven meg is haladják azokat. A helyzet tehát eddig is rossz volt, de ezután még rosszabb lesz, ami ellen úgy tűnik, a kormány nem kíván tenni semmit. A forint romlik, ezzel csökken vásárlóértéke, ami sokak számára egyre lehetetlenebbé teszi az egyszerű bevásárlást is. Amikor már egy egyszerű lecsót is több ezer forint összehozni, akkor bizony valami baj van. Hiszen az egy dolog, hogy mennyibe kerül 1 kg csirke- vagy marhahús, de ma már ott tartunk, hogy az alapvető zöldségek ára is nevetségesen magas.

Mit tegyen az a minimálbéren, vagy nyugdíjon tengődő polgár, akinek a havi bevétele nem elegendő arra, hogy a legalapvetőbb élelmiszereket megvásárolja? A kormány nem nyújt szinte semmiféle segítséget ezen emberek számára, így leginkább magukra maradnak. Mert lehet itt sikerpropagandát zengeni arról, hogy a fizetések megduplázódtak az elmúlt években, de ehhez nem árt hozzátenni, hogy az élelmiszerek és a szolgáltatások árai is megsokszorozódtak. A bérek vásárlóértéke tehát könnyen lehet, hogy alig változott, sőt, még az is elképzelhető, hogy romlott. Erről persze nem beszél a nagyon zseniális nemzeti kormányunk, hiszen ami fontos, az a béremelkedés, a munkaerőpiac feltöltése és a rezsicsökkentés. Ezeket a szavakat ismételgetik, miközben a valóság az, hogy magasabb fizetések mellett kénytelenek sokan egyre több mindenről lemondani, mert már nem engedhetik meg maguknak.

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára 7,9 százalékkal nőtt. Ezen belül

  • a párizsi és a kolbász 18,1,
  • az idényáras élelmiszerek (ebbe a kategóriába a burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs tartozik) 17,1,
  • a cukor 13,4,
  • a szalámi, szárazkolbász és sonka 11,4,
  • a tojás 10,2,
  • a tej 8,9 százalékkal lett drágább.

Ez egy év mérlege, miközben maximum a képviselők fizetése emelkedett ennyit az előző évhez képest, egy gyári munkásé vagy egy postásé egészen biztosan nem. A nyugdíjakról pedig már nem is beszélek, hiszen azok értéke nevetséges. Ilyen „eredményekkel” vág neki a kormány a 2022-es választásoknak, amely nem biztos, hogy egy jó ómen. Elég csak visszagondolni, mit jelentett az MSZP-nek a 2008-as válság, amelyhez képest – az előrejelzések szerint – idén még komolyabb mértékben zuhanhat be a GDP. Ebből a válságból egy év alatt nem fogunk oly egyszerűen kimászni, pláne nem úgy, hogy a helyreállítás helyett a kormány azzal van elfoglalva, hogy hogyan lehetne még több pénzt átcsoportosítani a haverokhoz. Ennek csúnya vége lesz hamarosan, hiszen egy válság képes összefogni az embereket egy közös célért. 2010-ben pontosan ez történt, ne felejtsük el.

Mai cikkeink:

A traktoros csávó, aki mindenhez is ért 

A kulturális forradalom végnapjai?

Ez Orbánnál nagyságrendekkel tisztességesebb emberek esetében sem lenne bocsánatos bűn

Magvas kérdések

A felelősség az, amit ezek a figurák soha semmiért nem vállalnak

Nem fenyegetés, realitás

Vajon miért nem látjuk az elsöprő társadalmi támogatottságot?

Dúdoló

A róka bőrei

A zöldek a sátán szolgái

Mai kiemelt kommentjeink:

Ennek a képnek a szimbolikus jelentése: O.V. így gázol át az országon. Ha vicces kedvemben lennék, megjegyezném, hogy várom már a lovon ülő, félmeztelen istenkirály hátrafelé nyilazós képét, vagy amikor megtalálja Attila koporsóját és/vagy Petőfi gyermekkori csontvázát. Sajnos nem vagyok vicces kedvemben… (Zsuzsanna)

A többi egyetemet nem értem, miért nem szolidárisak, hiszen velük is hasonlók történnek? A diákok kirakták a szolidaritás szalagjait, de hagyták azokat leszedni, és nem rakták ki ismét. Miért nem? Minden nap újra, és újra ki kellene tenniük, hiszen a diákokkal szolidárisak, nem az egyetemmel. Amennyiben nincs diktatúra – hiszen ezt ordítják folyton -, akkor ezt engedni kéne. (Virág)

A művelt világban az egyetemek autonóm területek. Oda még a rendőrség is csak akkor léphet be, ha az egyetem hívja vagy mondjuk gyilkosság történt, vagy terrorcselekmény. Nem arról van szó, hogy rokon, család, haveri kör foglalta el az egyetemet, /mint nálunk az országot/ hanem mivel autonóm terület, saját maguk választhatják meg a tisztségviselőiket. Nem műkörmösöket és benzinkutasokat akarnak, hanem tanárokat, színművészeket. Ez a rátelepedés az egyetemre, hozzáértők nélkül olyan, mintha egy traktoros akarna műteni az orvos helyett. A többi egyetem is csatlakozhatna, mert később rájuk is sor kerül. évente csak 1-2 egyetemre teszik rá a mocskos mancsukat, hogy a többi ne álljon melléjük, pedig rájuk is sor kerül.Pl: CEU, Corvinus, NKE. (Transzporter)

A mai nap kommentje pedig Györgytől:

Mindig mondtam, hogy elhivatott téeszelnököt veszített az ország ebben az Orbán-gyerekben. Kolbászt tölt, kólát kóstol, két ujja közé csippentve harapja a seripörihez a koviubit, amit nyilván maga savanyított, meg még traktort is vezet! Jut eszembe, véletlenül nem ezzel a traktorral vette magához a nemzeti vej a szomszéd fáját?