Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magvas kérdések

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nálunk mindig történik valami. A magyar valóság titokzatosságok sora, amelyekről természetesen haladéktalanul tájékoztatnak bennünket, ezért az itt élők nagyon jól informáltak. Tisztában vagyunk azzal például, hogy a határ menti lyukak alagutakban folytatódnak, amelyeket a munkánkra és a kultúránkra ácsingózó migránsok furkálnak szüntelen, bennünket már nem lehet meglepni. Felkészültünk bármilyen ármányra, tudjuk, hogy minden fa mögött ártó szándék rejtőzhet. Amelyik veszedelemmel esetleg eddig még nem találkoztunk, arra időben felkészítenek bennünket, így nincs ok az aggodalomra. 

Így történt ez most is. A közszolgálati televízióban egy hosszas beszélgetést szenteltek a rejtélyes keleti magvak problémájának. A felvezető szerint figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután több magánszemély ismeretlen vetőmagokat kapott Kínából, illetve más távol-keleti országokból, anélkül, hogy bármi hasonlót rendeltek volna, ezért a hatóság szerint tilos felhasználni, vagy akár kidobni ezeket a magokat, mert veszélyforrást jelentenek.

A vendég, a NÉBIH egyik igazgató-helyettese elmondta, hogy kettő ilyen veszedelmes csomagról tudnak, amely Magyarországra érkezett, az egyiket már megkapták, a másik úton van hozzájuk, de egyelőre fogalmuk sincs, miféle magvakat tartalmaznak a csomagok. Más országokban sem ismeretlen ez, az Egyesült Államokban például tömegesen fordul elő, és többféleképpen vélekednek a magvak mibenlétéről. Van, aki szerint valamiféle szélhámosság van mögötte, ugyanakkor vannak, akik kevésbé jóhiszeműek és úgy gondolják, hogy ennél azért többről van szó. Főleg a mostani helyzetben, amikor ugye a koronavírus-járvány is Kínából indult, nem csoda, ha mindenre gyanakszunk, ami kelet felől érkezik. Talán a kontinensünkön ismeretlen rettentő növények kelnek ki azokból a magokból, amelyek aztán elburjánozva kiszorítják a mi őshonos növényeinket, vagy másféle agresszív tulajdonságaik révén jelentenek veszélyt környezetünkre. Legjobb tehát, ha még csak ki se bontjuk a csomagokat, hanem mielőbb eljuttatjuk a kormányhivatalokhoz, ahonnan majd továbbítják a NÉBIH-nek, ott feltehetően külön csapat elemzi az ázsiai veszedelmet. 

Ha utánanézünk az interneten, sokfélét olvashatunk a magokról. Például, hogy volt olyan amerikai, aki csakazértis elültette a titokzatos magokat, ki tudja, talán abban reménykedett, hogy valamiféle csodanövény nő majd ki belőle, ám a tökmaghoz hasonlatos magokból bizony tök lett és úgy viselkedett, ahogy általában a tökök szoktak. A fotókon látni még borsóra, uborkára, mustármagra emlékeztető magokat is, amelyeket elvetve nyilván borsóhoz, uborkához, mustárhoz juthatunk, természetesen ez nem fog megtörténni, hiszen felhívták a figyelmünket, hogy ilyet ne csináljunk, sőt, ki se dobjuk, mert a borzasztó magok képesek és a szemétben maguktól kikelnek. 

A közszolgálati beszélgetés kedves színfoltja volt, amikor az igazgató-helyettes kiemelte, hogy az állatokkal se etessük meg ezeket a magokat, ugyanis elképzelhető, hogy átmennek az állatok bélcsatornáján és végül csíraképesen távoznak, és akkor ugye kész a baj. Nem volt egyszerű, de elképzeltem, amint kimegy a gazda a hátsó udvarba a staniclival és igazságosan próbálja elosztani az ajándék takarmányt a háziállatai között. Aztán a következő évben majd csodálkozik, amikor a trágyadombról tökinvázió veszi kezdetét. 

Mi egy komoly ország vagyunk, itt minden lehetséges fenyegetést kivizsgálnak, most is egy tudományos csapat próbálja megejteni a magvak fajazonosítását, elvégzik a kórtani vizsgálatukat is, a végén pedig megalapozott véleményt formálnak arról, hogyan is kell most viselkednünk, mert egyelőre nincs a kérdésben uniós állásfoglalás. Addig is a kellő óvatossággal ajánlatos eljárnunk, ha ilyen titokzatos csomagot kapnánk, juttassuk el a kormányhivatalokon keresztül a NÉBIH-hez, maszkban és kesztyűben természetesen. 

Az ember persze hajlik rá, hogy ne vegye komolyan ezt, végül is a csomagokban lehetnének műanyag golyócskák is, azt vajon hogyan értékelné az össznépi fantázia? Ha egy ázsiai család bárhol a világban letelepedik, ami eléggé gyakran megtörténik, ki akadályozza meg őket abban, hogy a szatyrukban hozott magokat ott elültessék és nevelgessék a maguk növényeit? Vizsgálja bárki, hogy nem jelentenek-e azok veszélyt az új környezet őshonos növényeire? Most egyszerre ekkora nagy feneket kerítünk valaminek, csak azért, mert postán érkeztek, kérés nélkül és végül is valamiféle magok? Nem válunk nevetségessé a saját szemünkben is az indokolatlan félelmeink miatt? 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.