Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Milyen nemzeti önbecsülés? Hányinger lesz az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor hát tegyünk pontot ennek a gyönyörű napnak a végére is, mert nem szeretem a félmunkát. Önbecsülésbe fojtott jó estét kívánok! Folytatom is onnan, ahol reggel abbahagytam, ameddig az elvtársak eldöntik, hogy a környező országok nem túl bizalomgerjesztő fertőzőttségi adatait figyelembe véve, milyen szigorúbb intézkedések bevezetését tartják indokoltnak. Az is lehet, hogy Országos Cecília néni fájó hiányát már nem kell sokáig elviselnünk? Ki tudja. Egyrészt menő, hogy ezeknek a szigorító intézkedéseknek a meghozatalához nem kell feltétlenül amagyaremberek véleménye, nemzeti konzultáció nélkül is menni fog. Másrészt kérdezném, hogy a baráti Szerbiából – ahol az Orbán-barát államvezetés széthazudta a járványügyi statisztikákat, vagyis ahol valójában tombol a járvány, ahol a belgrádiakat újabb kijárási korlátozásokkal fenyegetik, és ahol második napja ezrek tüntetnek az Orbán-barát Vučić elnök és a szerb kormány penetráns járványkezelése ellen – még mindig szabadon jöhetnek a polgárok csak azért, mert csak? Lehet, hogy félreértettem a magyar emberek egészsége iránti verejtékes kormányzati aggodalmat, mert akkor csak jöjjenek bátran.

Amúgy tökre örülök, hogy a magyar kormánypártnak már a kormányinfó szintjén is forog a gyomra és fel vannak háborodva módfelett a legnagyobb titokban hazahurcolt, Kaleta nevű bukott perui nagykövet pedofíliában tocsogó ügye fölött. Fantasztikus dolognak tartom, hogy a kormány – Gulyás Gergely szerint – foglalkozott a Kaleta-ügy kapcsán a gyermekvédelem helyzetével is (bár tudom, hogy amit ők egyszer megvédenek, az aztán meg van védve), és ezzel párhuzamosan megállapították, hogy a gyomorforgató cselekmény a lehető legszigorúbb ítéletért kiált. Mindazonáltal sajnálom, hogy erőteljesen megkésett az undorodási fázis, már ha emlékszik még valaki arra, hogy onnan indult a pártállami média vergődése, hogy Kaletát Gyurcsányék nevezték ki először diplomatának. És még tegnap is ott tartottak, hogy az MTI Kaleta személyiségi jogait védte egy ellenzéki képviselőtől.

Szóval tök jó, hogy munkacsoport meg vizsgálódás meg Kocsis Máté meg javaslat meg módosítás meg szigorítás meg készen állnak és nem tudnak hova lenni felháborodásukban, de enyhén árnyalja a képet, pontosabban egyenesen aggasztó, hogy egy ilyen ember átcsúszhatott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Sőt, arra a kérdésre, hogy mégis hogyan, Gulyásnak ez a válasza: nem tudjuk, hogy mikor kezdte azt a tevékenységét, ami bűncselekmény. Végül is ja, ez is egy válasz: bármi van, a kormánynak semmi felelőssége nincs, ők nem tudják, őket nem terheli a felelősség, őket ne cseszegessék számonkérésileg. Gondolom, ha Kaletáról még ennél is brutálisabb dolgok derülnek ki (tételezzük fel, sajnos vannak ennél is brutálisabb bűncselekmények), és a sajtó megkérdezi, hogy vajon a kormány nyilvánosságra hozza-e az ügyet, ha X, Y sajtóorgánum nem teszi meg, az ügyeletes beszélő fej akkor is fapofával nyögi be, hogy minden tárca maga dönti el, hogy mit közöl az alkalmazottait érintő büntetőügyekről. De bassza meg, ez az undorító, beteg gyökér nem egy névtelen aktatologató a fingreszelési minisztérium fusskiöblítsdki ügyosztályán, hanem egy Magyarországot képviselő nagykövet, aki egy kiterjedt nemzetközi gyermekpornó hálózat tagjaként bukott le. És az a válasz, hogy nem tudjuk, mikor lett belőle egy féreg, és majd mi eldöntjük, hogy mit kötünk a nyilvánosság orrára?

És jön a legdakotább főkipcsak és nemzeti önbecsülésről pofázik? Meg arról, hogy a magyar férfiember archetípusa a gazda (??!!!??) A mai, elmúlt 11 év előtti elmúltnyolcévezést és a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést sem nélkülöző, könyvbemutatóval egybekötött miniszterelnöki szózat szerint éppen az agrárium nélkül nem képzelhető el nemzeti önbecsülés. Holnap majd valami más adja a nemzeti önbecsülést. Akár van értelme, akár nincs. Akár van realitása, akár nincs. Igen kíváncsi lennék, hány férfi (vagy hány nő) gondolja azt, hogy a magyar férfiember archetípusa a gazda (és arra pláne, hogy hány Orbán-rajongó tudja, hogy mit jelent az archetípus szó), úgyhogy inkább felsorolok néhány szempontot, ami szerintem jót tenne a magyar társadalom önbecsülésének. Felőlem lehet akár nemzeti is. De legalább túlmutat azokon az üres és lábszagú kocsmafilozófiai fejtegetéseken, hogy milyen a vidéki ember és hogyan gondolkodik.

A vidéki és nem vidéki magyar emberek rajongótáborból kimaradó része például az ilyen lábszagú okoskodások helyett szerintem már annak is örülne, ha nem hazudnának bele az arcába kétharmadokon átívelően. Hogy csak egy mai példát mondjak: arról, hogy az Európai Unió adósrabszolgává teszi a magyarokat. Nem igaz, többszörösen összetett csúsztatás.

Az 1000 forinttal megalázott pedagógus (nemzeti) önbecsülésének jót tenne, ha nem azt látná, hogy egy leendő iskolarendőr középfokú végzettséggel, egy 1 hónapos sufnitanfolyam elvégzése után havi bruttó 220 ezret, azaz tanári fizetést, plusz cafetériát kap. Miközben egy, a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológus bruttó 210 ezer forintot kapott képhez a legutóbbi tanévben. Milyen nemzeti önbecsülés van ott, ahol egy ilyen pedagógus bérpótlékkal együtt is csak 230 ezret keres? Milyen önbecsülése van annak a kezdő pedagógusnak, és milyen teljesítmény várható el tőle, akinek az alapbére bruttó 210 ezer?

És milyen nemzeti önbecsülése lehet egy olyan társadalomnak, amely azt látja, hogy még egy nyomorúságos, emberi életeket közvetlenül fenyegető járványon is a politikai udvartartás zsírosodik az undorító lélegeztetőgép biznisz formájában, miközben példának okáért egy rakás jóhiszemű, tisztességesen adózó dolgozót szívatnak halálra és taposnak el a kata átgondolatlan, pancser kormányzati átalakításával?

Ja, és ott milyen önbecsülése van egy átlagembernek, pláne egy pályakezdő fiatalnak, ahol a diploma nélkül, utólagos törvénymódosítással pofára kinevezett huszonéves államtitkárocskát – aki dicstelen polcra ültetése óta nem hajlandó szóba állni sem a fiatalok érdekeit képviselő szakszervezettel, sem a médiával – az arrogáns főnöke mosdatja és mentegeti: Amikor kellett, Zsófi mindig rendelkezésére állt annak, akivel értelmesen lehetett beszélni, színjátékban azonban nem vállal statisztaszerepet.

Önbecsülés, az. A tömény hányinger.

Mai kínálatunk:

Ha már ennyire benne vagyunk a szemforgatásban: ki kormányoz tizenegyedik éve? 

Ezt nem kellene erőltetni

Összeomlás szélén

Apánk közpénzből finanszírozott körkörös védelme, udvari muzsika kísérettel

A valóság nem számít

Az elmúlt harminc év erkölcsi mélypontja

Szorul a hurok 

Anya

Tényleg leragadtunk itt?

Különös megbecsülés. Különösen arcpirító

Menő vagy éppen tanulságos kommentek:

• Merthogy a megfelelő ember az csakis a közmunka hőse lehet, három négy gyerekkel, asszonnyal, önálló háztartással. Szabad idejében amiből kevés van, orbánt és rendszerét dicsőítő hozzászólásokat írogat a különböző fórumokon kizárólag ingyen, magánszorgalomból. Mert segget nyalni jó, és felüdülést nyújt a hétköznapokban. (Dupla)

• Tegnap lattam a face-en a gajdics otto barati kore oldal bejegyzeset, arra buzditottak a hiveket, hogy minel tobbet toltsenek ki kulonbozo mailcimekrol, hogy ellensulyozzak Hadhazyek akciojat. (Sirius)

• Hát igen, érdekes lesz az a 150%-os győzelem a 200%-os részvétel mellett…nem mintha számítana. (Az Állampárt jobban tudja)

A nap kiemelt hozzászólása:

Szerintem csak kenik át a fekáliát a következőre a sorban, azt hitték, hogy elsikkad a dolog. Nem számoltak vele, hogy a hazacsempészés is kitudódik, muszáj volt eljárást indítani. Arra sem számítottak, hogy nem harsogja túl a csatazaj az eljárás végén születő ítéletet. A Polt vezette elsikálóegység mellélőtt, most kenik a felelősséget és a barna masszát mindenkire, hogy mentsék a bőrüket. Ez nem lesz olyan egyszerű menet, mint a netadó, hogy kis hülyéim, félreértettétek, mi nem is úgy gondoltuk… (Madárlátta)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.