Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Veszélyes játék ez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Emlékszünk még erre a tegnapi dicső bejelentésre? Nem teljesíti az Európai Unió kérését Magyarország, Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a határokat 14 EU-n kívüli ország állampolgárai számára. Nos, ez a döntés alapvetően érthető lehetne – bár ha megnézzük azt a 14 EU-n kívüli országot, amelyre javaslatot tettek, akkor már kevésbé érthető –, de azzal, hogy Orbán puszipajtásának Vucicnak engedményeket tesz, teljesen értelmetlenné teszi a döntését. Az ugyanis Orbán elgondolása, hogy a magyarok egészsége az első, ezért visszaállítják kötelező jelleggel az átutazók számára a humanitárius korridort, ezt az útvonalat a miniszterelnök szerint nem hagyhatják majd el az utazók. Akkor azonban a Szerbiából érkezők mégis miért jelentenek kivételt? Nem azért kérdezem ezt, mert bármi bajom lenne a szerbekkel, hanem azért, mert ott a mai napig terjed a vírus, sőt.

Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere bejelentette, hogy a nap folyamán a városi válságtörzs a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében bevezeti a rendkívüli helyzetet a fővárosban – írja a Szabad Magyar Szó a szerb Blic lapra hivatkozva.

Erre azért kerül sor, mert megugrott az új fertőzöttek száma, ezért megpróbálják kordában tartani a járványt. Erre mi mit csinálunk? Megnyitjuk a határokat. De beengedjük az Amerikából érkező filmeseket is, hiszen az ugye üzlet. Turista nem jöhet, de filmesek százai minden gond nélkül. Olyan ez, mint amikor bűnözőket invitáltunk az országba, hogy kényelmesen letelepedhessenek, de a háború és nyomor elől menekülőket egy konténerbörtönbe zártuk a határ mentén. Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Az, hogy a szerbek előtt megnyílt a határ, egyszerű politikai döntés, ugyanis ha valós járványügyi elgondolás is lenne Orbán döntése mögött, akkor még csak hasonló sem fordulhatott volna elő.

Orbán egyedül azt akarta megmutatni, hogy mint mindig, most is készen áll az EU-val szembeni harcra, és csak azért sem hajt végre semmilyen kérést – ez nem volt soha kötelező érvényű –, hiszen ő dönt mindenről ebben az országban. Ennek következtében a fertőzöttek számát tekintve igen jól teljesítő Ukrajna és Szerbia polgárai minden gond nélkül érkezhetnek akár közúton is hozzánk, Japánból vagy Thaiföldről azonban semmiképpen sem. Mondjuk azt én magam sem értem, hogy az EU miért ajánlotta Szerbiát, hiszen a számok nem ma kezdtek el emelkedni, de ez az ő döntésük.  A lényeg az, hogy Orbán ismét nagyot húzott, hiszen bemutatta, hogy a politika minden mást felülír, még az emberek egészségét is.

Persze lesz erre is magyarázat, hiszen a külhoni magyarokat is megilleti a jog, hogy ideutazhassanak és a többi és a többi. Ez még rendben is lenne, azonban amikor a fertőzöttek száma nem csökken, hanem újra emelkedik, akkor még időben át kellene gondolni az ilyen döntéseket, hiszen Magyarország csodák csodájára megúszta a járvány első hullámát. Ez azonban nem biztosíték arra, hogy másodszorra is szerencséje lesz. És noha lehet, hogy rendelkezünk 12 ezer lélegeztetőgéppel, viszont nem biztos, hogy az egészségügyi ellátórendszer ettől még készen áll egy valódi, súlyos járványra. Nem volt elég orvos és nővér már a járványt megelőzően sem, ez a probléma mégis mitől oldódott volna meg nagy hirtelen?

Veszélyes játékot játszik Orbán, csupán azért, hogy még kedvezőbb kapcsolatot építhessen ki szerb cimborájával. Aztán persze lehet, hogy nem lesz semmi a történetből, és nem fog megugrani az esetek száma idehaza sem, viszont hogy ez ne a szerencse kérdése legyen, hanem egészen biztossá váljon, talán átgondolhatná Orbán – vagy Pintér, fene sem tudja már követni –, hogy milyen járványügyi döntéseket hoz. Eddig sikerként könyvelhették el a járvány elleni védekezést, ami még akár újabb 4 évet is jelenthet számukra, ezért is meglepő, hogy a 19-re lapot kérnek.

A tahóság kórrajza

A végzetükbe rohannak?

A szegény gazdagok és a kettős látás

Az életünk kész regény

Miért van az, hogy minden romlást sikerként élnek meg a kormánytagok?

Akinek a futball művészet, annak a független kultúra esküdt ellenség 

Ez nem a sötét oldal kísértése volt, hanem súlyos bűncselekmény

Lányos zavarában

Egy őrülthöz

A nagy baj akkor van, amikor több ilyen sértődős büdösbunkó összeverődik

Mai kiemelt kommentjeink:

Ezzel az útszéli suttyósággal még mindig az a legnagyobb bajom, hogy ez az etalon, a példa, amit a Zemberek követnek (a 2 millió szektatag is bőven sok lenne, de bőven akadnak más követők is). A 133 bátor szavazógép mindent megszavaz, ennek nincs hírértéke a számomra. De a bolhacirkusz nyári szabadsága se garancia az aljasság szünetelésére, továbbá nem is megnyugtató, mert ha valami bekattan a tudatrepedésnek, cilikenyunyóka aggodalmas arccal benyögi a tutit és szabad a vásár.
A jogállamiság kritériumát meg ugyanúgy kigógyizzák, mint minden mást is. Elővezetik a pávatáncot, aláírnak sunyiban mindent, aztán tesznek rá, mire kiderül és végigmennek az eljárások, a pénz már régen elveszíti a közpénzjellegét, a kéményen bambuló Zemberek meg majd fizetnek mindent (támogatást és büntetéseket), mint a katonatiszt. Jutalomként pedig nézhetjük azt is, ahogy gúnyos pofával a képünkbe röhögnek. (Madárlátta)

Mikor a lakájmédia cselédsajtózik, az pont olyan, mint mikor a bagoly tesz megjegyzést a veréb nagy fejméretére. (Zsoltix)

A mai nap kommentje pedig Évától:

Enyhén vicces, amikor a magukat az ‘ezer éve’ beözönlött ázsiai migránshorda leszármazottainak tartó politikai prostik tiszteletet követelnek az Európában picit régebb óta honos népektől…