Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A végzetükbe rohannak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Érdekes” kérdéssel fordult a Magyar Hírlap nevű kormánypropagandát gyártó felület Jakab Péterhez, a Jobbik elnökéhez. Pontosabban a párt sajtóosztályához, de erről maga Jakab Péter számolt be Facebook-oldalán. A feltett kérdés a következő volt: Mi a véleményük arról, ha a kormánykoalíció a Parlamentben a Házszabály módosításával eltörölné a napirend előtti felszólalások lehetőségét? Lehetne persze ez egy egyszerű kérdés is, azonban mivel a kormány egyik szócsövéről van szó, és egy olyan potenciális rendelkezéssel kapcsolatos kíváncsiságról, amely rendelkezés ma még nincs hatályban, ezért elég nehéz nem fenyegetésként venni a kérdést. A Parlament persze már eddig is egy funkcióját veszített cirkusz volt, hiszen a Fidesz kétharmaddal kiüresítette azt, azonban egy ilyen lépés tovább züllesztené az illiberális demokráciának csúfolt orbáni diktatúrát.

Persze lehet, hogy mire ez a cikk élesedik, már meg is magyarázták, hogy félreértésről volt szó, majd a kormánymédia egy Jakab Pétert nevetségessé tévő cikkhadjáratot indít, de ez nem biztos. Az is elképzelhető, hogy nem csak beetetés volt a cél, hanem az, hogy ezzel megpróbálják úgymond bekussoltatni a politikust. Jakab ugyanis nem arról híres, hogy visszafogná magát a Parlamentben, ott olyan szavak is elhagyják a száját néha, amelyek sértik a fideszes honatyákat. Nem azért mert percenként káromkodna Jakab, hanem mert ki meri mondani azt, amit sokan csak gondolnak, de inkább visszafogják magukat, ugyanis azt gondolják, a Parlament továbbra is a tisztelt ház, és nem egy cirkusz díszlete.

Amikor Jakab szemrebbenés nélkül leelvtársazza Kövér Lászlót, akkor olyan fénybe helyezi az egyébként kommunista felfogással alighanem lazán kapcsolatba hozható házmestert, ami nyilván nem tetszik neki. Emiatt, illetve egyéb megnyilatkozásai miatt Kövér persze le is kapcsolta Jakab mikrofonját nemrégiben, mint ahogy ezt megteszi minden olyan esetben, amikor úgy érzi, ellenzéki vagy független képviselők megsértették. Ő ezt egyszemélyben eldöntheti, mert ma már egy ilyen országban élünk. Ha Kövért sért valami, akkor egyszerűen megvonja a szót a megválasztott képviselőktől, mint a hülyegyerek a homokozóban. Teljességgel képtelenek arra, hogy tűrjék a kritikát, ha már vitára évek óta képtelenek.

Hogy ezek után mennyire elképzelhető az, hogy a napirend előtti felszólalásokat eltörölnék? Könnyen elfőfordulhat. Ha valami nem tetszik Orbánnak, akkor pikk-pakk megoldja a dolgot, és törvénymódosítást nyújtat be Semjén Zsolttal, aki jó szolgához hűen, az éjszaka leple alatt ezt meg is teszi. Nem lenne ez más, mint amihez a legjobban értenek: azok elhallgattatása, akik másként gondolkodnak. Nem véletlenül ezekkel a szavakkal írtam le a történetet, hiszen Orbán pár éve Brüsszelben pont ennek ellenkezőjét állította. Miszerint soha nem vetemedne. Nem véletlenül a fél, de inkább háromnegyed Európai Parlament ki is röhögte a törpe diktátort, hiszen még ők is pontosan tudták azt, hogy amit mond, az színtiszta hazugság. Elég példaként a CEU vagy at MTA esetét felhozni. Mi is pontosan tudjuk, hogy Orbán nem tűri azt, ha valaki nem követi az ő parancsait, és nem marad csöndben akkor, amikor ez lenne az elvárás.

Ugyan ellenzék már csak nyomokban létezik Magyarországon, mégis vannak még olyan politikusok – pártokban nem vagyok teljesen biztos –, akik ki merik mondani, amit gondolnak. Azt kizártnak tartom, hogy Orbán valaha is képes lesz teljes mértékben elhallgattatni ezen politikusokat, hiszen ez még a legkeményebb diktatúrákban is ritkán történik meg. Putyin sem képes minden másként gondolkodót elhallgattatni, vagy eltüntetni a színről, sőt, még Orbán másik haverja, Erdogan sem. Ameddig nem érti meg azt Orbán, hogy egyszerűen szükség van egy szelepre azon a bizonyos kuktán, addig a vesztébe rohan. Nyilván nem sajnálom, hiszen bőven elég volt már a 10 év országrombolásból, csak gondoltam, jó lenne ha a pártvezetés is rájönne arra, hogy mindenkit nem lehet elhallgattatni.

Elég megnézni az Origót, amelyet olyan színvonalra züllesztettek, hogy egyszerűen a nevetség tárgyává vált. Ember nincs még, aki képes komolyan venni az ott leírtakat, feltéve, hogy nem teljesen vak Orbán fanatikus az illető. Ha Orbánék valóban eltörlik a napirend előtti felszólalás intézményét, úgy hatalmas lökést adnak az ellenzéknek, hiszen akkor már nem marad semmiféle alibijük arra, hogy a Parlamentben maradjanak. Már csak ezért is remélem, hogy nem fogják kimagyarázni ezt az emailt és tovább haladnak azon az úton, amely a végzetükhöz fog vezetni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.