Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Váljunk európai kistigrisekké

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét! Ausztria – amelyre Orbán oly sűrűn tekint, ha ötletekre van szüksége – kormánya bejelentette, hogy annak minden tagja felajánlja egy havi jövedelmét a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében. A részletek még kidolgozás alatt állnak, azonban vélhetően sok változás már nem lesz a történetben, ezért elmondható, hogy Ausztria is követi azt az irányvonalat, ahol is a politikusok megmutatják, hogy szolidárisak a járvány miatt bajba került emberekkel. Nos, ezen országok sorához egyelőre Magyarország kormánya még nem csatlakozott és valahogy nem is hiszem, hogy valaha is fog. Orbánnak, Semjénnek és Kövérnek is sokkal fontosabb a saját fizetése, mintsem hogy azt odaadja holmi segélyszervezeteknek. Hiszen gondoljunk csak bele, ha Kövér megemelt fizetése – épp a napokban történt meg – eljutna valamelyik civil szervezethez. Akkor megtörténne az elképzelhetetlen, vagyis az, hogy a kormány pénzelné az egyébként Soros György által pénzelt szervezeteket.

Persze megtehetik Kövérék, hogy valamelyik egyházat tömik ki ezzel a pénzzel, amely majd szépen valahogy visszajuttatja azt a házmester zsebébe, hogy mégse kelljen teljesen lemondania egy egész havi fizetéséről. De még ezt az opciót is szinte kizártnak tartom, hisz Magyarországon még a tehetősebb emberek – a NER milliárdosai – sem tettek legalább annyit, hogy beszálltak volna a járvány elleni védekezésbe. Ezek után tehát a politikusoktól hasonlókat elvárni badarság lenne, ezért talán inkább ne is agyaljunk ezen tovább. A Nyugat továbbra is a Nyugat marad, nekünk be kell érnünk a kelet illiberális maffiózóival.

Óriási meglepetésre Kásler Miklós befáradt a Parlamentbe, hogy ott válaszoljon egy egész kérdésre. Amilyen meglepő gyorsasággal érkezett, olyan gyorsasággal távozott is, azonban legalább válaszolt Lukács László György jobbikos politikus kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hogy Kásler elégnek tartja-e az egészségügyi dolgozóknak nyújtott egyszeri 500 ezer forintos juttatást, és nem lenne-e jobb előrehozni a béremelésüket. Persze Kásler nem is Kásler lenne, ha nem mondta volna azt, hogy elégedettséggel vette tudomásul az egyszeri juttatást. De ezen felül a következőket is elmondta:

Nyilvánvalóan az egészségügyben dolgozók, különösen a jelen helyzetben, erejüket megfeszítve, sok esetben hősiesen dolgoznak, amit pénzzel megfizetni nem lehet. Soha nem gondoltam azt, hogy az egészségügyiek munkáját csak pénzzel ki lehet fejezni. Hozzátartozik a társadalom megbecsülése és a munkájuk elismerése

Csak pénzzel valóban nem lehet kifejezni, de azért az sem árt ahhoz, hogy érezzék, valaki törődik velük. Kásler sokszor elsütötte már ezt a megbecsülés és elismerés dolgot, de ez lényegében nem jelent mást, mint egy láthatatlan hátbaveregetést, amelyből már eleget kaptak az egészségügyi dolgozók. A megbecsüléssel és elismeréssel nem lehet fizetni a boltban és a gyermek tandíjára sem futja belőle. Ezeknek az embereknek nem egyszeri juttatásra, hanem valódi fizetésemelésre van szükségük, amivel elérhető lenne az, hogy ne több műszakban kelljen dolgozniuk a túlterhelt, eszközhiányos kórházakban. A pénz nem minden, de a mai világban borzasztóan fontos, amit sem az elismerés, sem pedig a megbecsülés nem helyettesít.

Az 500 ezer forint nem sok, de valami. Ezt követhetné mondjuk egy valódi béremelés, amelyet már évtizedek óta megérdemelne a teljes szektor és amelyet már évek óta mondogat a kormány. Káslernek nem okoskodnia kellene, hanem elintéznie azt, hogy ennek az időszaknak a valódi hősei ne merüljenek ismét feledésbe a járvány lecsengését követően, hanem ugyanolyan figyelmet kapjanak, mint most. Az egészségügyi dolgozók nem csak egy járvány idején mentik meg rokonainkat és ismerőseinket, hanem a hét minden napján, ezért a pénzügyi megbecsülés akkor is járna, ha nem épp egy járvány kellős közepén vagyunk. Az ígérgetések idejének vége van, jó lenne valódi változást látni már végre.

Magyarország számára megnyílik a lehetőség a szingapúri modell megépítésére Európában. Sőt, ahogy Szingapúrnak voltak kistigris társai, az egész V4 csoport számára megnyílik az európai kistigrissé válás történelmi szakasza – írja a növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Lehet ehhez bármit is hozzátenni? Matolcsy egy zseni és kész. Nem csoda, hogy a gazdaság már jövőre szárnyalni fog idehaza, miközben a világ többi országa sehol nem lesz! De a mai napból talán elég is volt, lássuk a mai cikkeinket:

Ha mindenkit politizálással és a kormány támadásával vádolnak, az segít?

Ne!

A kormánypárt szellemi színvonaláról

Csodálatos történet lesz ez az utókornak

Koronavírus-járvány? Ugyan kérem

Mi Magyarország vagyunk, nem hasonlítgatjuk magunkat senkihez

Tehát mire használja a járványhelyzettel összefüggő rendkívüli felhatalmazását?

Elmentél

Írás az irtásról

Kiemelt kommentek:

2010 óta nincs szükség képzettségre, végzettségre, tapasztalatra, hatástanulmányra, környezettanulmányra, érdekvédelmi/szakmai, szakszervezeti egyeztetésre, nyelvvizsgára, diplomára… stb. Elég a párttagsági bármihez…ja, és utalj vissza 50%-t a pártkasszába! 😉 Ha nem tetszik, kérdezel, érvelsz, akkor meg politizálsz, jobb esetben ballibsibolsisorosistahazaáruló vagy, egyébként meg nem válaszolnak, függöny mögött bújkálnak, oszt jónapot! Nem kell itt észt, logikát, érveket keresni… mert nincsenek. Ennyit tudnak… ezt viszont üzembiztosan, hangosan. (Csilla)

Unalmamban összedobtam néhány ország statisztikai adatait, ha valakit érdekel.
Rögtön kiderült, hogy valami világ csodái vagyunk, mert amíg (az általam ismert) a világszerte jelentett statisztikák szerint a regisztrált betegek maximum 15-20%-a szorul kórházi ápolásra, nálunk ez az arány 40%. Ok, mi nem tesztelünk, ezért pontos információk hiányában máshol is ezzel az aránnyal számoltam.
(Tegnap jelentett statisztikák.)
Ausztria (lakosság 8,4 millió fő) Megbetegedések száma 14749, aktív betegszám 3796 fő, kórházban összesen 1514 fő (40%), intenzíven 204 fő (1,4%).
Belgium (lakosság 11,46 millió fő) Megbetegedések száma 38496, aktív betegszám 24056 fő, kórházban összesen 9622 fő (40%), intenzíven 1081 fő (2,8%).
Németország (lakosság 83 millió fő) Megbetegedések száma 145749, aktív betegszám 53146 fő, kórházban összesen 21258 fő (40%), intenzíven 2098 fő (1,4%).
Olaszország (lakosság 60,36 millió fő) Megbetegedések száma 178972, aktív betegszám 108257 fő, kórházban összesen 43302 fő (40%), intenzíven 2635 fő (1,5%).
Spanyolország (lakosság 46,94 millió fő) Megbetegedések száma 198674, aktív betegszám 100079 fő, kórházban összesen 40032 fő (40%), intenzíven 7871 fő (4%).
Magyarország (lakosság 9,8 millió fő) Megbetegedések száma 1917, aktív betegszám 1667 fő, kórházban összesen 784 fő (hivatalos adat), intenzíven 61 fő (3,2%).

Szóval, miért kell Magyarországon 39500 kórházi ágyat fenntartani, amiből jelenleg 811 ágy foglalt? (Mónika)

A szülői sztrájk most sajnos nem elég, hiszen gulyás is megmondta, nem kötelező érettségizni, lehet ősszel és akkor majd jövőre vesz részt a felvételi folyamatban (embertelen szöveg, azért jegyeztem meg). Tetszik, nem tetszik, a tanároknak kellene megtagadni a munkát, amit teljesen törvényesen meg is tehetnének. Mint ahogyan a kórházigazgatók is megtehették, megtagadták a kiadhatatlan betegek kiadását. Vagy nem? A buchenwaldi koncentrációs tábor kapujának felirata: Jedem das seine – mindenkinek a magáét. Úgy tűnik, mi ezt érdemeljük (György)

A civil összefogás pont azt jelenti, hogy a civil társadalom megvédi magát a hatalom túlkapásai ellen. Erre jobb helyeken is szükség van, de mivel ennek Mo- n szinte semmi hagyománya nincs, nem is igazán ismerik a můködését és főleg hogy nem bíznak egymásban- mert magukból indulnak ki, így csak az ellenzékben és más érdekcsoportokban tudnak bízni, akik a jelek szerint még elvannak. Csak lentről indulva lehet ezt a mocskot eltakarítani- ez egyre nyilvánvalóbb. (Ken guru)

A nap kommentje Györgytől:

Amikor a tanárok információt kérnek az őket közvetlenül érintő dolgokról – terroristák. Amikor az orvosok információt kérnek az őket közvetlenül érintő dolgokról – ártanak. Lehet, Orbán szolgái kissé sértődékenyek, de az sem kizárt, hogy semmi közöm hozzám.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.