Október 5,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha mindenkit politizálással és a kormány támadásával vádolnak, az segít?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 136,312 forint, még hiányzik 2,863,688 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Üdvözlöm a kedves és drága olvasókat! Meg a kedvesek, drágák és olvasók ellenkezőit is, akik hagyján, hogy nem kedvesek, de nem is olvasnak, viszont hitükben és vakhitükben megingathatatlanok. Hasad az új hét hajnala, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy háborúban állunk. Már vagy 11 éve megszakítás nélkül. Annyi a különbség, hogy most még annál is nagyobb háborúban állunk, mint amikor csak a migránsok, Brüsszelek és Sorosok elleni plakát- és nemzeti konzultációs háborúban álltunk. Ez most igazi háború.

Példaképem a patetikus közhelyek és álbölcsességek míves-hűvös halomba hordásában, aki sem nem Wass Albert, sem nem Márai Sándor, hanem P. Coelho, az irodalom Müller Cecíliája, és aki egészen kivételesen, mindenféle lábszagú körítés nélkül rátapintott a lényegre ebben a kérdésben: háborúban az első áldozat az emberi méltóság. Szerintem ez elég rossz hír nekünk, mert ezek szerint az emberi méltóságunknak már hosszú évek óta harangoztak. Ha ez így van, akkor teljesen érthető az is, hogy az Emmi nevű, vízfejhez hasonlatos minisztérium miért csaholt vissza sértődötten a Magyar Orvosi Kamarának, amelyik levélben kérte arra Káslert, magyarázza el, legyen oly kedves, pontosan mi történik a kórházi ágyak felszabadítása körül. (Nem függetlenül azoktól a megfontolásoktól, amelyek szerint pandémia idején etikusan kell választani emberéletek között. E tekintetben irányadónak tekintik a MOK mindenkor hatályos Etikai Kódexének alapelveit, amelyek közül az első az élet és az emberi méltóság tisztelete.)

Nos, az Emmi válaszolt a bár ne tette volna kezdetű népdal jegyében, a közönséges blabla pedig úgy foglalható össze, hogy felelősen nem lehet kevesebb ágyat felszabadítani, mint ami a legrosszabb helyzetre kellhet. Továbbá az is kiderült, hogy MOK kábé szégyellje magát, amiért szakmai párbeszédet nyílt levelek formájában kíván folytatni, hiszen ezzel nem csak hogy sérülhet a Primum nil nocere (csak nem ártani) elv is, mely az orvosok körében pedig meghatározó kell, hogy legyen, de a nyílt levélben kommunikálás politikai műfaj.

Az is ismeretes Önök előtt is, hogy a vírus lefolyásával kapcsolatban minden országban csak becslések, statisztikai összevetések lehetnek, pontos előrejelzést egyetlen országban sem tud felelősen adni senki. A kormány az egészségügyi kapacitásokat a legsúlyosabb forgatókönyv szerint tervezi, de bízunk abban, hogy enyhébb lefolyás következik majd be. De felelősen nem lehet kisebb kapacitást tervezni, mert az később nagyon súlyos következményekkel járhat, amit sajnos már országok példájából már láthatunk.

Az a jó ebben a habonyi propaganda bűzét árasztó, faék primitívségű kommunikációban, hogy ha minden jogos kritikára rávágják, hogy a bírálatot megfogalmazó politizál (értsd: szakmailag analfabéta, összefogás helyett támadja a kormányt), akkor nem kell az érdemi aggályokkal foglalkozni. Ezért nem derült ki megint semmi abból, hogy pontosan miért kell tizenhuszonharminchatezer kórházi ágyat kiüríteni, ha Müller Cecília kalapáccsal laposította el a járványgörbét, és mi már csak ezért sem leszünk Olaszország. Mert ahhoz, hogy 36 ezer ágyra legyen szükség, ahhoz mintegy 180 ezer embernek kellene egyidőben koronavírusosnak lenni.

Ehhe képest a járvány elleni védekezés 40. napján tartunk 2 ezer (pontosan 1984) fertőzöttnél. Az hagyján, hogy e hivatalosan közölt adat alapján – akármekkora legyen is a látencia – sehogyse jön ki a matek, de ezek szerint Kásler doktor sóhivatala nem egyeztette az óráját és a büfögését A Nagy Kórházmegtekintővel, aki tíz napja még egyáltalán nem látta az alagút végén a fényt, tegnapra viszont megvilágosodott, és elkotyogta, hogy mikor érünk fel a csúcsra járványilag: május 3-án. Nem hamarabb, nem később. Ez viszont szerintem kínzó kérdéseket vet fel az Emmi hörgése mellé rakva:

– Ha a vírus lefolyásával kapcsolatban minden országban csak becslések, statisztikai összevetések lehetnek, pontos előrejelzést egyetlen országban sem tud felelősen adni senki, akkor Orbán Viktor honnan tudja, mi lesz május 3-án? Netán Orbán Viktor felelőtlenül prognosztizálgat, és félrevezeti a közvéleményt?

– Ha Orbán Viktor minden más ország járványügyi szakembereivel és kormányaival ellentétben képes pontos és FELELŐS előrejelzést adni a járvány tetőzéséről, akkor milyen tudományos megfontolásokra alapozzák az Emmi-ben, hogy április 20-ától május 3-ig 2 ezerről 180 ezerre ugrik a fertőzöttek száma, ami valóban indokolhatja az ipari mennyiségben felszabadított kórházi ágyakat?

– Akár május 3-án, akár május 43-án tetőzik a járvány, milyen etikai, az emberi méltóságot tiszteletben tartó protokoll szerint eresztettek szélnek krónikus, rehabilitációra szoruló, szakszerű ellátás hiányában potenciálisan bármikor életveszélybe kerülő betegeket?

Az rendben van, hogy mindenkit politizálással és a kormány támadásával vádolnak, ráadásul ők, akik soha senkivel nem egyeztetnek, és egyik napról a másikra, lehetőleg az éjszaka leple alatt nyújtanak be törvényjavaslatokat még meg is sértődnek, amiért nekik nyílt leveleket írnak (mert arra hátha felkapják a fejüket) szakmai szervezetek, érintett érdekvédelmi csoportosulások. Nem, nincs rendben, mert sehogy nem áll össze a kép, sehogy nem koherens ez az egész. Az, hogy 1984 fertőzöttre 199 haláleset jut, az valami egészen szürreális. Az viszont nagyobb baj, hogy miközben nincs válasz alapvető kérdésekre, amelyek megnyugtatásul szolgálnának a közvélemény számára, Orbán egyenesen arról beszél, hogy a kórházi ágyak felszabadítása ma még csak egy főpróba, a legrosszabb lehetőség főpróbája. Főpróba? Az, hogy olyan emberek életét teszik kockára, akik el sem kapták a koronavírust, az főpróba? Meg a múltkor mit is mondott? Kellemetlenség.

És ezek vicsorognak Karácsonyra, hogy azonnal válaszoljon, hogy volt-e főállású orvos a Pesti úton? Volt, Hollik, volt főállású orvos, nincs mit magyarázni ezen. Ezzel szemben azon lenne mit magyarázni, hogy tesztek nem voltak, sőt a fideszes főkormányhivatalnok korábban egyenesen hülyeségnek tartotta a tesztelést, aztán később népegészségügyék elcsesztek egy rakás tesztet, de maga Kásler is inkább Mária Teréziáról szónokol, amikor azt kérdezik tőle, hogy miért nem tesztelnek többet. Ha valami nem szakma, hanem ócska politika, akkor ez az. Hogy operatív alapon nyomatják, hogy kvázi baromság a tömeges, célzott tesztelés. Jó, de akkor legalább mondják azt, hogy lényegében leszarják, és egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy ki hordozza a vírust (és fertőz tovább másokat), az legalább tiszta, egyenes beszéd lenne.

Na, mindegy, ne álmodozzak, nagy döntések kapujában áll amúgy is a korlátlan teljhatalom. Amely a járványügyi helyzetet használja arra, hogy megmerényeljen mindenkit, aki az útjában áll. Például az önkormányzatokat (lásd: Göd). Azokat frontálisan, közvetlenül, szégyentelenül. És ezáltal közvetlenül a kis- és középvállalkozásokat. Pontosan azokat, akikkel a történelmi, soha nem látott gazdasági megmentést kellene kezdeni. Merthogy csak halkan szólnak, akik szólnak: az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónapban legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el, és újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását. Korlátlanul felhatalmazotték visszahörögtek az ellenzéknek, valahányszor a kéményen csodálkozó kisemberek megmentését követelték. Azt ismételgették az elvtársak, hogy ingyenebéd nincs, segély nincs, a semmiért ők nem fizetnek, aki csődbe ment, munkanélkülivé vált, oldja meg. Ehhez képest most úgy néz ki (Szijjártó sem cáfolta), hogy miután a multik közölték, hogy ők is csalódtak minden idők válságkezelő csomagjában, ma felülvizsgálhatják a szájbatekert válságkezelésüket. Ha a multiknak sír a szája, akkor azonnal ugranak. Hát ennyit a szuverén magyar kormányról, a multinacionális cégek szolgálólányáról.

Nem baj, mert a 133 legbátrabb magyar biztosan megszavazza Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett törvénymódosító javaslatát, amely jelentősen csökkentené az Országgyűlés tagjainak megemelt fizetését, és az összeget a veszélyhelyzet végéig a kormányzati védekezési alaphoz csoportosítaná át. Már csak azért is, mert a közös teherviselés és a szolidaritás nagyon fontos. Nosza, rajta, elvtársak, meg lehet mutatni!

Addig is búcsúzóul ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hogy a jobboldali morális fölény ezekben a vészterhes időkben sem hazudtolja meg magát. Az Orbánt bíráló Donald Tusk megkapta a magáét a sakálmédia csaholó propagandistáitól, mindössze egy fotót és ezáltal történelmet kellett hamisítani hozzá. Az külön szégyen, hogy a NER főideológusa, aki állítólag történész, szintén fenntartások nélkül terjeszti a hazugságot és a mocskot. Végül is a főnök megvédéséért semmi sem drága. Hát így állunk, és még csak hétfő! Mindenki vigyázzon magára, a józan eszét is beleértve!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!