Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Családi szálak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét mindenkinek.

Újabb családtag – nem az enyém – került a fazékhoz közel. Áder János végre kinevezte Erőss Monikát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesi tisztségére. Ez már csak azért is érdekes, mert Erőss Varga Judit igazságügyi miniszter anyósa. Egy normális, demokraitkusan működő országban még csak hasonló sem fordulhatna elő, de mint jól látszik, itthon nem igazán vannak már határok. Anyósok, vejek és sógorok kerülnek vezető pozíciókba, amivel lényegében felosztják az országot családon belül. Az ugyanis nem fordulhat elő, hogy közpénzek kicsorogjanak valahol ismeretlenek számára, azok minden egyes fillére olyanok zsebébe kell, hogy kerüljön, akikkel jó viszonyt tart fenn a vezetés.

De a pénz persze nem minden, hiszen hatalom nélkül fabatkát sem érne a dolog. Erőss kinevezése sem a közpénzek zsebretétele miatt történhetett meg, hanem vélhetőan azért, hogy ne legyen olyan fontos pozícióban egyetlen nem kormánypárti szereplő sem, ami alkalmas lehet a felelősségre vonásra. Nyilván Polt Péterrel a főügyészség élén egyébként sem kockáztatnak túl nagyot, azonban úgy tűnik, kell a biztosítás, hiszen ki tudja, mit hoz a jövő. A témával kapcsolatban az Index megkérdezte az OBH-t, hiszen az egyszerű állampolgár úgy hihetné, hogy összeférhetetlenségi aggályokat vet fel a történet. Arra a kérdésre, miszerint Erőss Monika pályázata nem sérti-e a hivatal függetlenségét az OBH ugyan nem válaszolt az összeféhetetlenségi felvetésre, azonban a következőket közölték az Index szerkesztőségével:

Nem áll fenn összeférhetetlenség, hiszen Erőss Monika érvényes pályázatot nyújtott be.

Hogy ez mégis hogyan nyújtott választ a feltett kérdések bármelyikére is, azt nem tudom, mindenesetre a központban biztosan elégedettek a válasszal. A bíróságok függetlensége ezzel tovább romlott Magyarországon, amely rombolás évekkel ezelőtt vette kezdetét és úgy tűnik, hogy egyhamar nem is fog véget érni.

Ma reggel Botka László is bemutatta nemzeti szolidaritási programját, amely Orbán terveivel ellentétben a NER-t sarcolná meg. Botka László szegedi polgármester szerint ugyanis az nem állapot, hogy ismét azokat sarcolják meg a járványveszély miatt, akiknek már alig van mit adniuk. Szerinte azoknak kellene most beszállnia az ország rendbetételébe, akik az elmúlt években Orbán közbenjárásának következtében közpénzből milliárdosokká váltak. Ez a program persze vélhetően nem fog túl nagy sikert aratni a polgárinak csúfolt oldalon, mindenesetre érdemes lehet megfontolni, hiszen Mészáros és Tiborcz is – többek között – a magyar adófizetők pénzén gazdagodott meg, miközben a közösbe nem igazán tesznek semmit. De lássuk az alapkoncepciót Botka terve mögött:

A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez. Nem lehet az a megoldás, hogy tovább sarcolják a közfeladatokat ellátó intézményeket és az önkormányzatokat!

Lehet persze vitatkozni az elgondolással, de igen nehéz.

De még így a nap végére érkezett egy olyan hír is, amely tökéletesen bemutatja azt, hogy a tanárok, pedagógusok helyzete már a kormányzat szerint is súlyos. Ha ugyanis ez nem így lenne, úgy valószínűleg nem is nyúltak volna olyan radikális módszerhez, amit az  alábbiak  jelentenek:

A kormány szándéka szerint a jövőben nem kellene előzetes alkalmassági vizsgán részt venniük azoknak, akik valamilyen tanárszakon szeretnének továbbtanulni a felsőoktatásban. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által múlt héten benyújtott, a nemzeti felsőoktatási törvény (Nftv.) módosításáról szóló javaslat szerint hatályát veszti az Nftv. 102. paragrafusának 4. bekezdése, amely azt mondja ki: „A pedagóguspályára jelentkezőknek a felvételi eljárás keretében alkalmassági vizsgán kell részt venniük”. Az indoklás szerint ez az intézkedés is segíthet a „nyugdíjazási korfából várható” pedagógushiány pótlásában.

Ezek után tehát bárkiből lehet tanár, ami elég súlyosan hangzik úgy, hogy még a korábbi rendelkezés szerint is alkalmasnak találták Németh Szilárdot erre a munkára. A kormány szerint ezzel kívánnak segíteni az igen rossz jelenlegi helyzeten, miközben ezzel nem mást érnek el, minthogy mindenki, aki nem talál jobb elfoglaltságot magának, tanárnak fog állni. Már eddig is sok olyan ember állt oktatónak, akinek semmi keresnivalója nem lett volna a gyermekek környezetében, ezután azonban a helyzet még ennél is rosszabb lesz. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint az ötlet csak pótcselekvés, ehelyett inkább foglalkozhatnának az értékálló bérezésekkel.

De hát mikor gondolkodott észszerűen a magyar kormány? Csodát nem nagyon lehet tőlük várni, még akkor sem, ha épp járvány idején vagyunk.

Lássuk mai cikkeinket:

Tényleg elengedte a gyeplőt

Ez még csak most kezdődik

Már talán semmi sem lesz a régi

Hol vannak a hatalom sebezhető pontjai?

Ha nincsenek maszkok, jönnek a migránsok

Lost

Karantén

Egy orosz leányhoz

Erővel és erőn felül kapaszkodni

Ki kapja a Luca ajtaja alap támogatását? (szavazás)

Mintha Magyarország nem az EU tagja, hanem Peking vagy Moszkva külvárosa lenne

A mai nap legmenőbb kommentjei:

Azért vannak jó hìrek, Luxemburg,a világ leggazdagabb országa, Liechtenstein mellett, 500.000 lakos 2600 fertőzőtt…36 halott, Magyarorszàgon 10 millió lakos és 600 hivatalos fertőzőtt,és 38 halott…milyen szépek és jók ezek a szàmok…sőt a legjobb észak koreàban ott még fertőzőtt sincs…ott a legjobb a helyzet… (János)

Sok mindenbe belebukhat orbán, többek közt a kezdeti több hetes védőfelszerelés nélkül dolgoztatott egészségügyisekbe. A többször ismételt hazugságba, hogy minden felszerelés meg van, pedig nem volt meg. A lassan kiéheztetett emberekbe. A munkanélküliségbe, mert rövid az idő, legalább 6 hónapig kellene adni és nem azt a pár forintot, amit ők adnak. Rájött, hogy sok a nyugdíjas szavazója van és ezért 13. havi nyugdíjat ígért, de mikor fogja adni? Ha majd csak jövőre, addigra kihal a nyugdíjasok egy része a vírustól meg az éhenhalástól. Remélem, nem annyira rövid az emlékezet, hogy elfelejtsük ezeket és még sok más dolgot is. (Transzporter)

Én ezt nem értem. 5 éve nyígnak, hogy jönnek a migránsok elvenni a kultúránkat, most meg hirtelen kiderül, hogy maszkokkal meg lehet állítani őket. (Sirius)

A nap kommentje pedig Piftikétől:

Ha azt akarjuk, hogy orbán bukjon, soha jobb alkalom.
Mindenki álljon félre, hagyjuk őt “alkotni”.
Egyedüli felelőse lesz tettei következmenyeinek, nincs másra mutogatás. Végülis a kormány feladata a kialakult helyzetet megnyugtatóan megoldani.
Azzal, hogy helyette dolgozik mindenki, csak fenntartja a rendszerét!
Hajrá orbán, hajrá Magyarország!
Bizonyítson!

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.