Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hol vannak a hatalom sebezhető pontjai?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vállalati minőségbiztosítási szakirodalom egyik központi eleme a kritikus szabályozási pontok (critical control points) fogalma. Ezek azok a pontjai egy vállalat működésének (a termékek, szolgáltatások előállításának) amiken sok múlik. Ha a vállalat nem szeretne a termékeivel megbukni akkor ezekre a pontokra érdemes különösen odafigyelnie.

Egy állam vezetésében is vannak kritikus pontok. Hogy megtudjuk hogy mik azok, ahhoz a vezető fejével kell gondolkozzunk. Egy hatalommániás vezető számára például azok a dolgok lehetnek kritikusak, melyek a hatalmát veszélyeztetik. Nem feltétlen veszélyes minden botrány. Orbán hatalma egy széles választói körtől ered, akiknek bejön a keresztény hazafias értékrend, a szimbolikus politizálás, és az ellentmondást nem tűrő stílus. A többi választói réteg viszont nem számít: azok az emberek úgyis utálják őt, a saját rajongótábora pedig úgyis elnézi, sőt támogatja az erőből való politizálást. A saját választói kör nagyon kevés dolgot nem tűr el. Ami viszont az ő számukra is elfogadhatatlan… na az ilyen pontokat, ha lehet, messziről el kell kerülni. Itt van az átléphetetlen „vörös vonal”. Csak azok a pontok kritikusak, ahol a hatalom forrását fenyegeti veszély, azaz ahol a rendszer kulcs-támogatóinak az érdeke, motivációja sérül. Semmi más nem számít.

A kritikus pontok legtöbbször számszerű megmérettetésekhez kapcsolódnak. A magyar hétköznapokban hajlamosak vagyunk megszokni, hogy a valóság relatív dolog, és mindennek több olvasata van. Hogy a helyzet attól függ hogy milyen perspektívából nézzük. A számok azonban nem ilyenek. Feketén-fehéren mutatják a helyzetet. Ráadásul a számok nyílt manipulálása olyan nyílt hazugság ami mindenki szemében elfogadhatatlan. Még a legelszántabb támogatói kör szemében is. Ettől válik kritikus ponttá egy ilyen megmérettetési helyzet.

Vannak olyan megmérettetések, amik rendszeresen megismétlődnek. Ezek tervezhetőek, készülni lehet rájuk. Mint egy diák számára a rendszeres számonkérések, dolgozatok, vizsgák sorozata az iskolában, egyetemen. Hasonlóképpen egy (il)liberális demokrácia életében is van rendszeresen ismétlődő megmérettetés: a választások. Az élet azonban néha másféle, váratlan megmérettetéseket is produkál, például amikor egy diák hirtelen egy váratlan helyzetben élesben kell használja a tudását, és arról a képességéről, hogy azt a gyakorlatban is alkalmazni tudja. 

Az iskolai számonkérésben, a választásokban, és a jelenlegi váratlan vírushelyzetben közös, hogy elvileg fehéren-feketén kiderül az igazság. Egy diák símán elsumákolhatja a tanulást a tanév közepén. Két választás között könnyen lehet a népakaratra hivatkozni. Két járvány között bátran lehet világszínvonalú magyar egészségügyről beszélni. Amikor eljön a megmérettetés akkor viszont elvileg kiderül az igazság. Elvileg. 

Egy politikai vezetőnek, ha szeretne sikeresen kijönni a megmérettetésből, akkor alapjában ugyanaz a két lehetősége van mint egy vizsga előtt álló diáknak: 

  • felkészül amennyire tud, megküzd a feladattal, és azután vállalja a kiérdemelt sikert vagy bukást,
  • megpróbálja manipulálni az eredményeket és ezzel bebiztosítani a sikert.

Egy nyílt demokráciában persze a második opció fel sem merül. Ahol léteznek fékek és ellensúlyok, ahol vannak még egymást is ellenőrző független autonóm intézmények, és szabad a média, ott egyszerűen nem lehet a számokat manipulálni. A manipuláció egyből kiderül, és az elkövető teljesen megsemmisül. De a manipuláció még egy beteg demokrácia illiberális vezetőjének is kockázatos opció. Amennyit nyerhet vele, legalább annyit veszíthet is a lebukással. Jó megoldás lehet viszont egy kevert stratégia, amiben előre „bekészítjük a puskát”, de csak akkor használjuk, ha úgy tűnik, hogy anélkül nem mennénk át a teszten. 

Komoly felkészülés és megfelelő csapat nélkül persze még egy ilyen kevert opcióba sem érdemes belevágni. Ha egy kellőképpen centralizált állam illiberális vezetője mégis belevágna ilyesmibe, akkor nagyjából a következőkre lenne szüksége:  

  • egy használható forgatókönyvre A, B és C tervekkel;
  • egy teheteséges és jól irányítható színészi gárdára;
  • a terep (színpad, kulisszák, technikai eszközök) alapos előkészítésére;
  • ütőképes háttérstábokra a különböző támogatási/biztosítási feladatok ellátására;
  • nagy zajra, sok porhintésre ami jól eltereli, elosztja a figyelmet.

A kritikus pontokon egy manipulációra törekvő kormánynak nagyon nem érdeke a transzparencia. Olyannyira, hogy a kritikus adatok körüli titkolózás, az információk kontrolljára tett látványos erőfeszítések akár egy készülő manipuláció (elő-)indikátorai is lehetnek. A következő posztomban ilyen jeleket fogok megvizsgálni két konkrét példa, a 2018-as parlamenti választások és a jelenlegi koronavírus helyzet kapcsán. Mindkét példa súlyosan kritikus pont, amely a regnáló hatalom számára olyan megmérettetést jelent, ahol a rossz teljesítmény és a csaláson kapás egyaránt súlyos bukást jelent. De amíg a 2018-as választás mára már történelemmé vált, akár volt rendszerszintű csalás akár nem, addig a mostani súlyos helyzetben még van remény arra, hogy amennyiben cinikus hazug manipuláció, vagy gyilkos embertelenségek történnének, akkor azok fehéren-feketén ki is derüljenek. 

Merthogy a kritikus pontok éppen azért kritikusak, mert itt a rendszer sebezhető. Aki nem adta még fel a reményt, hogy jobbra is fordulhat a sorsunk, az ezeken a pontokon tud tenni is valamit. Nagyon sok disznóság, irritáló dolog történik nap mint nap. És a sok kis botrány között felaprózódik az erő. Nagyon fontos lenne hogy ez most ne így legyen. Fókuszáljunk a kritikus pontokra, készüljünk fel, és bátorítsuk meg szívünket. Merthogy nincs vesztenivalónk. És nincs választásunk.

bacon

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.