Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A közvélemény informálása nélkül ne várjunk csodákat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét mindenkinek!

A mai nap sem telthetett el Müller Cecília nélkül, aki ismét informálta a magyar embereket a koronavírus jelenlegi helyzetéről. Miután lényegében kijelentették tegnap, hogy kuss van az egészségügyi dolgozóknak, hiszen az operett-törzs által szolgáltatott információ több mint elegendő mindenkinek, hagyatkozzunk hát ezekre a tényekre. De legalábbis kezdjük ezekkel. Müller elmondta:

86 és 90 éves beteg halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe, de mindketten egészségi állapotuk okán már legyengült szervezetűek voltak, nem kifejezetten a vírus okozta a halálukat.

Ez miféle információ? Már amúgy is betegek voltak, szóval nem a koronavírus miatt haltak meg? Hát akkor mi miatt? Nem kellene ilyen badarságokat összehordani, mert ezzel csak azt érik el az embereknél, hogy napról-napra kevesebben fogják elhinni, hogy a vírus egyébként fiatalabbakat és egészségeseket is könnyen megöl. Véleményem szerint óriási hiba állandóan arra hivatkozni, hogy a koronavírussal megfertőzödött betegek egyébként is meghaltak volna. Tény, hogy az ember idővel öregszik, aztán egy napon meghal, az élet ilyen. Csak nem mindegy, hogy mi okozza az ember halálát. Mert lehet az embernek egyébként szívbetegsége, de ha lényegében megfullad amiatt, mert nem jut a szervezete elég oxigénhez, akkor bizony nem a szívbetegség okozta a halálát.

Nem tudom persze, nem láttam a konkrét esetet, de nap nap után olyan hírek érkeznek, hogy idősek, meg már amúgy is beteg emberek haltak „csak” meg, akik egyébként is szinte biztosan elhunytak volna. Vegyük már komolyabban ezt az egészet. Külföldön sem úgy közlik a koronavírusos haláleseteket, hogy xy meghalt koronavírus fertőzésben, de egyébként sem sok volt már neki hátra. Nem lehetne inkább tisztán a tényeket közölni, és nem megmagyarázni minden egyéb körítéssel az esetleges haláleseteket?

Arról már én magam is beszámoltam tegnap, hogy a vírus változik – vélhetően mutálódik –, ezért át kellene gondolni a kormányoknak és a médiának is a vírussal kapcsolatos kommunikációját, hiszen azt a téves látszatot keltik, hogy a 60 év alattiak teljes biztonságban vannak, miközben ez egyre kevésbé igaz. Életerős fiatalok tucatjai kerültek lélegeztetőgépre az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is. Nyilván a korral és a súlyos betegségek meglétével a rizikó növekszik, azonban nem csak őket érinti ez a betegség. Müller Cecília kommunikációja pedig, kezdve a maszk használata körüli mizériával, a betegek országos eloszlásán keresztül egészen a védőfelszerelések hiányáig, egyszerűen nevetséges.

Más országokban az egészségügyi miniszter áll ki és mondja el a tudnivalókat, esetleg az országban fellelhető tekintélyes egészségügyi szakemberek, virológusok. De nem nálunk, hiszen nincs egészségügyi miniszterünk – lévén minisztérium sem létezik már egy jó ideje – és úgy tűnik, szakemberekkel sem igazán rendelkezünk, hiszen akkor feltethetően nem rendőröket és a szakmájához láthatóan nem feltétlenül értő tisztifőorvost tolnának ki a kamerák elé. A kommunikáció az egyik legfontosabb ezekben az időkben, a kormány mégsem igazán kíván információt szolgáltatni kérdéses esetekben. Azt sem tudni, hogy a WHO ajánlásait miért nem fogadják meg minden esetben, hiszen magyarázatot errre a mai napig nem kaptunk.

Érkezett azonban a mai napon 3 millió maszk Kínából, amelyről ismételten nem tudhattuk meg, hogy milyen besorolású. Ugyanis ha ffp1-es, akkor azzal sokra nem mennek sem az orvosok, sem a nővérek, hiszen őket az nem védi meg semmitől. Ezeket persze ki lehet osztani a járókelőknek, csak azzal nem vagyunk sokkal beljebb. Tévedhetek természetesen, és elképzelhető az is, hogy 3 millió ffp2-es és 3-as maszk érkezett, amelyek szinte tökéletes védelmet jelentenek az egészségügyben dolgozók számára, csak ez sajnos nem derült ki. Ha a minisztérium kommunikálna, az nagyban megkönnyítené a történetet, de úgy látszik nem partnerek ebben sem. Ha tényleg azt szeretnék, hogy senki ne nyilatkozzon a koronavírussal kapcsolatban a szakemberek közül, akkor nekik kellene felnőni ehhez a feladathoz. Sajnos kétlem, hogy menni fog.

Mai cikkeink:

Egy nagykorú társadalomnak joga van a hiteles, valós tájékoztatáshoz

Ilyen könnyen eltörölhető a múlt?

Álmodni szabadon

Nyugi

A rémtörténetek vége soha nem jó

Nyilván nem ettől függ

Sajnálattal hallják

Hogy kevesen vagyunk

A vírus változik, nekünk is alkalmazkodnunk kell

Flóra és a vírus

A mai nap legjobb kommentjei:

Lelkészként rettenetesen szégyellem magam a „lelkész” Müller Cecília helyett, hogy napok óta hazudik a magyar népnek, s az egészségügyi dolgozókat is hazudozásra buzdítja! (Mária)

Az emberek többsége szerintem álomvilágban él. Nem képesek elfogadni, hogy annak idején rosszul döntöttek, vagy nem képesek elfogadni, hogy annyira dilettánsok, hogy egy szélhámos társaság így átverte őket. Ettől kezdve még egy rossz döntés vagy intézkedés is nyilvánvalóan másképpen értékelődik, mondván: az nem lehet, hogy engem így átvertek. Felébredés helyett sokkal könnyebb megmagyarázni, hogy a fekete is tulajdonképpen fehér. Volt már errefelé olyan rendszer amiről azt gondoltuk soha nem lesz vége, mert álmodni akkor is olyan jókat lehetett. De semmi nem tart örökké, csak az éveinket lopják el az amúgy sem túl hosszú életünkből. Jó lenne már felébredni. (Zoltán)

Itt ülök a talajmenti fagyos reggeli fényességben a jó meleg szobában a gép előtt (azaz van áram, van internet), kezemben egy bögre forró kávéval és hirtelen eszembe jutott valami. Mi lesz vajon azokkal, akik eddig is egyik napról a másikra osztották be a fizetésüket, hogy még hónap első napján is legyen valami legalább a gyerek tányérján, amikor majd májusban jön az átalánydíjas gázszolgáltalás elszámoló számlája? Eszébe jut-e (azaz elrendelik-e) a rezsicsökkentett energiaszolgáltatónak a kamatmentes halasztás lehetősége? Legalább? Vagy templomokat felújítani, beteg elméből kipattant újabb hatalmas sportlétesítményeket terveztetni, építeni még mindig fontosabb, mint a jövedelem nélkül maradt embereket támogatni? (Lustamacs)

A nap kommentje pedig Pirezától (egyúttal részvétünket is szeretnénk kifejezni):

A dühtől és a tehetetlenségtől nehéz lesz szalonképesen megfogalmaznom a mondandómat, de teszek egy próbát. Ma tudtam meg, közös ismerőstől, hogy a koronavírus járvány 7. számú hazai áldozatát és családját -korábbi, közös hobbinknak köszönhetően- két és fél évtizede ismertem/ismerem. Bár az utóbbi években ritkábban találkoztunk, mégis tudtunk egymásról, össze-összefutottunk, beszéltünk egymással. Nem volt fiatal. Volt egy krónikus betegsége – már 25 éve is volt, amikor megismertem, és nem valószínű, hogy a halálát okozta volna a közeljövőben. A szokásos checkup miatt volt kórházban éppen, történetesen egy olyan kórházban, ahol akkor már igazoltan feküdt koronavírussal fertőzőtt személy. A vizsgálatokat elvégezték, mondták, hogy most mehet haza, a kolonoszkópiát majd legközelebb. Köhögött és lázas volt, amikor egy szerdai napon hazaengedték, anélkül, hogy elvégezték volna a tesztet. Otthon sem lett jobban, gyenge volt, egyre erősebben köhögött, a fürdőszobába sem tudott egyedül kimenni. Szombaton fulladni kezdett. Telefon, mentők, kórház, lélegeztetőgép. Vasárnap reggel halt meg. A családtagok eddig elvégzett tesztje negatív. Mi a bánatos franc történik ebben a kurva országban, és ki hiszi el egyetlen kurva szavukat is? Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk az idősekre? Így? Mi a bánatos lófaszért nem lehet TESZTELNI és TÁJÉKOZTATNI és FELNŐTTKÉNT KEZELNI az embereket? Más, normálisabb országokban ez miért működik? A vírustól nem félek, de a válaszoktól nagyon. A család feljelentette a korházat, bár tudják, hogy ez már nem hozhatja őt vissza…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.