Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kenyérturizmus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Nagy pakkal ült mellettem utastársam a buszon. Megmutatta, a hatalmas szatyorban kenyerek sorakoztak egymás mellett. Viszi a falujába, és nem csak magának. Meséli a középkorú Joli, hogy az egyetlen kisboltban most már 450 forintért adnak egy kiló kenyeret. Válogatás nincs – az szeletelt fehér kenyér. Nyolc órára általában már se kifli, se zsömle. Neki elege lett most már végleg a kiszolgáltatott helyzetből. Eddig is az volt, de amióta emelkedtek az árak, a boltosnál elszabadult a pokol. Elhiszi, hogy neki is élnie kell valamiből, na de azt nem fogadja el, hogy patikaáron lehet nála vásárolni, az elég gyors meggazdagodása esélyével.

A közeli városban dolgozik, de bármikor hajlandó átmenni kenyérért. Nem csak magának, hanem főleg idős és autó nélküli embereknek szállítja a kenyeret. Amennyit elbír gyalogosan, buszon. Látja, mások is tesznek így, fölcuccolva, és nyilván nem a disznókat etetik a friss kenyérrel. Mondja, kényszerből manapság már működik a kenyérturizmus. Boltról boltra. A városban nagyobb az árválaszték, és lassan ő is megtalálja, hol érdemes vásárolni. Csupán talpalás és egy kényelmes cipő kell hozzá.

Ez a minimum, amit megtehet, mondja, és elhúzza a száját, amikor megkérdezem, hogy nincs náluk polgármester? Nem látja, hogy keresnie kellene másik megoldást? Látja, persze, hogy látja, de a boltos haver, ott minden önkormányzati képviselővel haver. Ugyan, ki merne neki szólni, ugyan ki merné megkockáztatni, hogy a már több helyen működő áruházlánc falusi és önkiszolgáló kirendeltségét becsábítsa a faluba? Különben is náluk csak a templom ragyog. Arra többet költenek, mint bármi másra. Közben az meg üres, már nem vágtázik senki oda úgy, mint régen.

Most pontosan úgy vásárolnak ott, mint az ötvenes-hatvanas években: a picike boltban sorban állnak, sokszor még arra sincs idő és türelem, hogy megnézze az árut, amit a kezébe nyomnak. Mindent rohadt drágán. Meséli, a nyáron dinnyét szeretett volna enni a család. Nem sikerült, mert csak hatalmas dinnyéket kínáltak a boltban: lemérette, és az pontosan 6700 forint lett volna. Mert nem szeletelték el, hogy megvásárolható legyen, ami elve drágább.

Még hozzáteszi, hogy nagyon nem jó idősnek és betegnek lenni egy ilyen faluban. Ugyan működik egy nyugdíjasklub, programjaikra néha-néha kiszabadulnak az emberek, aki  tud, süt-főz, mondjuk egy bálra. Legyen kis örömük, szegényeknek. És már könnytől csillog a szeme.

Mulatnak az urak

Hoppá, bál! Meg kell mutatnom, ne csak én röhögjek egyedül. Hopp, Hoppál! Mulatnak az urak a XV. Pécsi Polgári Fidesz Bálon. A nemzeti összetartozás évében meg van rá igényből. Hoppál Péter az Emmi kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztosa – mi más is lehetne – a meghívott díszvendégekkel, Székelyföld szentegyházi huszáraival csapja magát teljes vigalmi állapotba. Ja meg ott mulatott Vári Attila fideszes önkormányzati képviselő, akit éppen a napokban jelentettek fel, miután a választás után, a novemberig vezetése alatt álló önkormányzati PSN Zrt.nél adatok tűntek el.

Sebaj! Ebből még Móricz Zsigmond is olyan történetet rittyentene, hogy Demeter Szilárd nemzeti kultúrfelelős is hanyatt dobná magát. Csak úgy mondom, ha nekem az összetartozás jegyében ilyen bandában és jelmezes díszvendégekkel kellene egy levegőt szívnom, akkor inkább 120 fekvőtámasz. Ha beledöglenék is. Azt ám a nagy büdös lófeneket! Előbb beleképzelném magamat abba, milyen pofát vágna Hoppál meg az ő keresztény, nyakban keresztes báli cuccot viselő fideszes társasága: ha belibbennének a táncparkettre űrhajósnak – ha már ez a jövő – öltözött szép, bikinis lányok, délceg fiúk kisgatyában. Ünnepien és szkafanderben. Na az lenne két napra biztosított örömöm ezektől az ájtatos, megtollasodott díszpintyektől. Jó néha így képzelődni, nagyokat mulatva. Huszárok nélkül.

Térjünk vissza mindennapi kenyerünkhöz. Mert ebben van a való élet, a Fidesz diadalívének árnyékában. Beavat a titkába is Joli. A kenyér mellett két idős embernek szokott meleg ételt is vinni, mert megszakad a szíve a nyomorúságuktól. Végigdolgozták kemény munkával az egész életüket, és mára kivetett kutyaként léteznek csak.

Azt még megbeszéltük Jolival, hogy mit nem tudunk tenni a bevásárló szatyrunkba. Már csak azoknak ára meg a nincs ebben az országban semmi baj, jó életünk okán. Citromot 1 300-ért, salátát 500-ért, káposztát 800-ért, zöldséget 1 400-ért, és akkor még nem is voltunk húsért és tejtermékért sem. A vásárlás, mondja Joli, mindig a kenyérnél kezdődik. Az legyen biztos és olcsó. A többi már csak a szegények desszertje. Amikor elbúcsúztunk, nagyon elkeseredett lettem, mert arra gondoltam, hogy miért mindig nekem kell kifogni a Joli-féle beszélgető partnereket. Talán nem kellene buszra szállnom. Hátha csak ott történnek meg a való világ roppant szomorú találkozásai. A francba, dehogy!

És akkor kormányunk és pártunk kiscserkésze, a fideszes meg keresztény meg reklám dicsekvő embere, a Rétvári Bence megint belecsapott a lecsóba (paprika, paradicsom, yes). Nagyon rafinált a Bence úr. Egészen véletlenül éppen a házi MTI-nek nyilatkozott, ömlengett. Muszáj neki időnként, hogy a főnök szeme előtt legyen, nehogy láthatatlanságában kimaradjon a közpénz osztozkodásból. És milyen véletlen, nem az Emmi politikai államtitkáraként, hanem a KDNP alelnökeként nyomta a szószt. Így meg pláne ki a franc hisz a  farzsebpárt tagja véleményének. Nem fordítok rá sok helyet és időt sem, mert nem változik itt semmi: azokat fizetik meg, akik jól bírnak hazudni és mellébeszélni.

Magyarország az élvonalba tartozik, ugyanis 30 százalékkal alacsonyabb a szegénységben élő nyugdíjasok aránya, mint az EU-átlag, sőt, Magyarországon az ötödik legalacsonyabb a nyugdíjak nemek közötti különbsége. Mindez azt is jelenti, hogy 22 országban nagyobb a különbség egy férfi és egy nő nyugdíjának mértéke között, mint Magyarországon – hivatkozott a KDNP alelnöke az Eurostat felmérésére.

Csak két megjegyzés az egérből erős elefántot álmodó Rétvárihoz: azt elfelejtette hozzátenni, hogy mennyi a férfiak és a nők nyugdíja azokban rohadt nyomorgó országokban. Nálunk a férfiak és a nők is egyformán szar nyugdíjat kapnak, ezért nem is érdekes a különbség. Az pedig tudatlanságának legmagasabb foka, hogy talán azokban a nyugati, oszlásnak induló rendszerekben a nők megengedhették maguknak, ha úgy akarták, hogy ne dolgozzanak, vagy csak kevesebbet, mert el voltak foglalva a gyerekneveléssel. Örömből.

Rétvári a nagyvonalúan adott, ám lószart sem érő Bözsike meg rezsi utalványokra hivatkozik, de arra nem, hogy jóval az infláció alatt kaptak a nyugdíjasok emelést. Aztán majd novemberben nagy pofával, Dzsó bácsiként a kiegészítést odadobják nekik. Szerencsétlen mafla, nem megvédeni kell a nyugdíjakat, hanem adni a meglévő kevéshez! Novemberig ezek az önzetlen magyar nyugdíjasok hiteleznek az államnak: hátha menet közben eszükbe jut megint, hogy felemeljék a Rétvári-félék bérét; Orbán is kupálódjon ki a pénztelenségéből, és még tömjék tovább Mészárost meg a Tiborczot közpénzből.

Aljas banda! Hiába pofázik megint ez törpe, üljön fel egy buszra (is), de elmehet vásárolni annyi pénzből, mint a mai átlagnyugdíj. Azután futkosson a kisajátított hírügynökségükhöz. Igaz, akkor is hazudna. Hogy a büdös fenébe már, új szegénységi iparág van kialakulóban: kenyérturizmus. A világ szégyenére. És ennek az Orbán-klán a legfőbb okozója, élversenyzőként ezzel a keresztes törpepapagájjal. Joli még huszárosan biztosan megkérdezné: na-de-kijafranc-az-a-Rétvári?

Az önök véleménye

Szeretném leszögezni : ( csak mint Velencétôl 10km-re élô migráns ) Itt nincs pánik ! Úgy hívjàk , elôvigyázatosság ! Ezért függesztették fel a Karnevalt, ès ezért vannak zárva az egyetemek , közintézmények , iskolák . És itt a látogatási tilalom a kórházakban MINDENKIRE vonatkozik ! Holnap ugyanúgy elmegyek dolgozni mint eddig , ès a következő 24-48 órában adnak ki új közleményt/ szigoritást , ha szükséges . Felesleges pánikot kelteni a Melczer részérôl..( ja, ô a peti csatàr haverja…azèrt àll ott, ahol…) (Krisztina)

Ha a „szimpla” korhazi fertosekeben 30.000 ember hal meg evente, akkor el sem tudom kepzelni, hogy az ugandai allapotokat tukrozo korhazi viszonyok mellett mi lehet ebbol….. Tetezve azzal, hogy nagyon sok embernek fogalma sincs a higieniarol, orvoslatogatasi etikettrol….. (Hedwig)

„Etika,erkölcs,becsület” Ezen szavak valódi jelentését nem ismeri sem a Fidesz, sem a talpnyalóik és az őket követők. Torz, elborult gondolkodásukban csak a saját értelmezésükben tartják elfogadhatónak ezeket az értékeket. Már ha egyáltalán van még mérhető értéke ezeknek ebben az országban. (S. Jungle)

Ahogy a dolgok állnak, lassan minden iskolás perelheti az államot a minőségi oktatás elmaradása miatt. (Melinda)

Így írtunk mi

A szánk előtt lötyögtetik a világszínvonalú fideszes jogállam salakanyagát

Lehet, hogy törvényes, de biztosan erkölcstelen

Hisztérikus kirohanás

Pálinkába mártogatott múlt

Az van, amit Orbán akar

Naponta szájba rúgott igazságérzet

Civil a pályán? Aha. Az

Finita

Ha ezt a pénzt félreraktuk volna a párnacihába

Álmodj szépeket, Süsü

A nap kommentje:

Jogállam. Jogosan szakad le az állam. (Tibor)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.