Január 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szánk előtt lötyögtetik a világszínvonalú fideszes jogállam salakanyagát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 938,299 forint, még hiányzik 2,061,701 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hellohello, jó reggelt! Derűsebbet, mint ami adva van. Nem hiszem, hogy beleremeg az univerzum, mert sajnos nem mondok semmi újat: mára sem lett jobb hely a világ.

Nem számoltam össze, mert annyi időm már soha nem lesz, de ha nem olvastam tegnap vagy 250 cikket (vagy legalább cikkcímet) a koronavírusról, és nem volt 10 rendkívüli hír másik 10 rendkívüli hír hátán erről a témáról, akkor egy se. Tudom, ne ugassak bele szakmai kérdésekbe, se újságíró, se országos tisztifőorvos, se kormányzati kommunikátor nem vagyok, de olyan mértékű aránytévesztésnek érzem azt, ami történik – karantén, haláleset, újabb haláleset, határlezárás, készültség, betiltás, sírás, világjárvány, háború, mindmeghalunk -, hogy a fidesztálib sorosmigránsozó propaganda adja a másikat.

Attól tartok, lassan nem szorul bizonyításra: a hisztériával való fertőzöttség szintje már réges-régen lekörözte a koronavírus által jelentett valódi fenyegetettség szintjét. Rövid időn belül olyan érzése lesz az embereknek, pedig már most is az az érzése (amely embereket különben egyéb típusú démonokkal és ellenségekkel is ugyanolyan könnyen önkívületi állapotba lehet kergetni), mintha legalábbis egy biológiai háború közepén állnánk. Ami azért akárhonnan is nézzük, túlzás. Tudom, hogy félre lehet érteni, de nem érdemes: nem a helyzet komolyságát akarom lebecsülni, csak azt a kattintásbarát hír- és álhírdömgpinget vetem meg, ami indokolatlan pánikot és hisztériát kelt olyan széles néptömegek körében, akik már amúgy is 10 éve idegállapotban vannak. Az, hogy ez egyáltalán nem hungarikum, az ne vigasztaljon senkit túlságosan.

Azon nyilván nem lepődöm meg, hogy logikus következményként a téma természetesen politikai pofozkodás tárgyává avanzsált a DK és a Fidesz között, viszont aki a terítéken lévő vélt/valós számok és elborzasztó rémtörténetek káoszában valóban kíváncsi arra, hogy mivel állunk szemben, van egy fél órája minőségi tartalomra, és még nem találkozott vele, annak feltétlenül ajánlom ezt az oktatófilmet.

De lendüljünk is túl ezen. Bár az egyáltalán nem igaz, hogy teljesen alaptalan volna az a felvetés, miszerint ki tudja, hogy a magyar kórházak fel vannak-e készülve arra a nagyon valószínűtlen esetre, hogy Orbán és a Fidesz nem tudja esetleg megvédeni mimagyarokat félkézzel a koronavírustól. Viszont erről a felvetésről szerintem a vírushisztériától teljesen függetlenül kellene beszélni. Mégpedig azért, mert a magyar egészségügy nem megy sehova akkor sem, ha a járványnak vége lesz.

Tegnap olvastam például, hogy január (!) végén féltucatnál több kórház nem tudott rendelni gyógyszert, varrófonalat, steril anyagokat, eszközöket a betegek ellátásához. Tehát nem arra nincs pénz, hogy kaviárt reggelizzenek a betegek, hanem a 21. században elvileg alapvetőnek számító felszerelések kibaszott hiányáról van szó. Ami azért fordulhat elő, mert a legnagyobb adós kórházak idei kerete már az év első négy hetében (!) elfogyott, miután a kormány nem fizette ki az év végéig az adósságaikat. Ezen különösebben nem segít, hogy február közepén az intézmények egy meghatározott lista alapján utalhattak kisebb hitelezőiknek 19 milliárdot, ám a nagy adósokkal zajló egyezkedés még nem zárult le. Szerintem sem kell elsietni, végül is csak emberi életek forognak kockán. Ez azért elképesztő – bár az ideológiai fakardozás és az ordas eszmék terjesztése közben nem szólnak erről sem hírek a propaganadában -, mert miközben az egyik hatályos törvény tiltja a fedezet nélküli vásárlást, a másik előírja, hogy beteg ellátatlanul nem maradhat. Akkor ilyenkor mi van, sufnijogász elvtársak és elvtársnők? Tényleg, arról tudunk már valamit, hogy a kórházak miniszterelnökileg belengetett kifestési és mázolási projektje hol tart? Ha már gyógyszer és fertőtlenítőszer nincs, akkor legalább legyen kimázolva a cifra nyomorúság.

Ez már önmagában is kiüthetne néhány (százezer) biztosítékot, de egyrészt dehogy üt ki, másrészt ez nem minden. Varga Mihály közepes képességű könyvelő és kiváló pénzügyminiszter tegnap egy minden szempontból tanulságos interjúban gyakorlatilag megerősítette, hogy nem az Orbán veséjét naponta lerúgó balliberális fake news média összehangolt rémhírterjesztési akciójáról van szó, a dörzsölt lókupecek kormánya tényleg azt várják el a nagy kórházi beszállítóktól, hogy tőkekövetelésük 20 százalékát engedjék el, és akkor megkapják a többit, illetve „szeretettel gondol rájuk” a kormány az elkövetkezendő közbeszerzéseknél. Szó szerint:

…korábban is volt arra példa, emlékeim szerint 2015-ben, hogy a késedelmi kamatot egységesen elengedték. Most egy kicsit többet szeretnénk kérni a beszállítóktól. […] ezek olyan vállalatok, amelyek az évek alatt jól tudtak alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy a kórházak adóssága rendre újratermelődik. […] az ÁSZ, illetve a KEHI által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos nem minden az üzleti szabályok betartása szerint zajlik ezen a piacon. A hozzám eljutott NAV-jelentések alapján mondhatom, hogy az esetek egy része ilyen típusú, költségvetési csalás. Ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör.

Varga NER-társ érthetetlen szerződésekről beszél. Nem érti például, hogy „miért van az, hogy ugyanaz a cég az egyik kórháznak adott összegért szállítja azt, amit a másik kórháznak a kétszereséért? Itt valahol, valaki nem a maximális felelősséggel járt el a kórház részéről. Vagy, hogy van az, hogy bizonyos kórházakban nem az igazgató dönt egyes megrendelésekről, hanem az ellátást végző orvos?” Ismételjük át: a dörzsölt lókupecek kormánya zsarol. Mégpedig úgy zsarol, hogy ezek a most érthetetlennek nevezett szerződések olyan közbeszerzésekről szólnak, amelyeket már jóváhagyott a kórházfenntartó is, a Miniszterelnökség is. Most meg egyszerűen rászarnak a saját maguk által aláírt szerződésekre, és konkrétan belemondják ezeknek a cégvezetőknek a pofájába, hogy a jövőbeni közbeszerzéseken azon múlik a sorsuk, hogy most mennyit engednek.

A szánk előtt lötyögtetik a világszínvonalú fideszes jogállam salakanyagát. Ahol a fideszes országgyűlés a mai napon a saját önkényes eszközeivel meghiúsítja jogerős bírói döntések végrehajtását, és jól megmutatják a börtönbizniszelőknek. (Ha valaki esetleg nem tudta volna: Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönbizniszből, még ha a cinizmus kormánya erről mélyen kussol is.) Ez ugyanaz a sztori, akárhogyan is tapsikolnak széles néptömegek az igazságot osztó kormánynak, amelyik bátran és hazafiasan, a kéményen butuló kisember igazságérzetének engedelmeskedve jól nem fizet az elítélt bűnözőknek, nem fizet a szegregált cigányoknak. Ja, és a kórházi beszállítóknak sem fizet, pedig ők nem elítélt bűnözők. Hamarosan ők is azok lesznek, nyugi. Mert erről van szó. Hogy amint rosszabbul állnak a számok (kevesebbet lopni nem lehet), márpedig rosszabbul fognak állni, úgy jönnek az újabb és újabb csoportok, akik fölött igazságot tesznek; aláírt szerződéseken, törvényeken, jogerős ítéleteken átgázolva.

Közben a végeken, a hasító és még cifrának sem nevezhető nyomorúságban, a periférián tragédiába torkollik, hogy emberek kenyérsütővel próbálnak befűteni, hogy ne fagyjanak meg. Közben a rend egyes bátor és igazmagyar őrei ízléstelen videókat készítenek a kerítés mellett gyalogló menekültekről. Mert a legendás magyar humánum és felsőbbrendűség már csak ilyen: ha elég hosszú ideig ostromolják azzal, hogy az emberi jóérzés/együttérzés ciki és a gyengeség jele, hogy részvétet érezni nálunk nyomorultabbak iránt hazaárulás, vérben forgó szemekkel gyűlölni mindenfajta másságot viszont menő, akkor egy idő után majd nem csak ízléstelen videók készülnek. Hanem.

Mindeközben a hivatásos uszítók pártja, amely habonyi gátlástalansággal pengeti a rasszista, fajgyűlölő, fasisztoid legfőbb politika húrjait, ennek a politikának köszönhetően most éppen 29-ről 31 százalékra növelte csökkenésnek indult támogatottságát. Ez az egyharmad bőven elegendő ahhoz, hogy a kétharmadot az embertelenség, a törvénytelenség, a gyűlölködés feneketlen gödrébe taszítsa. A rengeteg szenvedést, mocskot és gyászt okozó kommunizmus áldozatainak emléknapján mit is mondhatnék még? Inkább már semmit.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!