Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pálinkába mártogatott múlt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindig gyanús volt a Rózsika! Valami nem stimmelt a fejével. Rózsika betyár (vagy betyárnő) iskolás volt. Szerették, de nem igazán az eszéért. Abból nem sok jutott neki, elbánt vele a természet. Pedig akkoriban még nem volt klímaváltozási kódex, esetleg néhány tanárnőn uralkodtak klímaxváltozási tünetek.

Rózsika egyszer felfedte nagy titkát. Amikor megszületett bele a paraszti, földműves családjába, különös módon nevelték a kicsi lányt. Attól Novák Katalin parancsnoki keresztje is duplájára nőtt volna. Ottan a szőlősben és nemzetileg. Mert Rózsikát vitték a szülei a szőlősbe, és amíg kötözték a szőlőt, Rózsikát egy szép fehér lepedőből készült ágyacskában felkötötték a szilvafára. A baba igen sokat bőgött, amíg aszalódott a fán, ezért aztán anyukája elővette apukája pálinkás butykosát.

Dehogy húzta azt meg Rózsika, volt baja elég néhány hónaposan, szaros pelenkában ázva, cumival a szájában. Miközben anyukája elkészítette neki az egyoldalú menüt. Kis galacsinokat gyúrt a maga sütötte kenyérből. Azokat beleáztatta a pálinkába, és úgy dugta bele Rózsika kicsi szájába. Arról nem hallani semmit, hogy Rózsika berúgott-e a pályinkától, de arról igen, hogy a szülei imádták, mert átaludta a kötözés, kapálás idejét. Meg a magyar történelem azokra a napokra kirótt minden kínját. Hang nélkül.

Rózsika híres borvidéken járt iskolába, és az egészen különösen hatott a társaira, hogy kisüstin nevelkedett. Fel. A nagy vallomás után kímélték Rózsikát. Meg is lett az eredménye, mert amilyen buta volt, vagy annak látszott a négy év alatt, menő közgazdász lett belőle. Annyi pénzzel, amennyi szőlőjük termett a domboldalon. Ott, ahol visítozott. Rózsika jól elvolt magával, kicsit nem jól a körülötte levő világgal. Sokat gondolt a pálinka terápiára meg a nagy eszére.

Nagy bánata lett mostanában. A szép unokája. Mi lesz vele? Mert elég nagy kivetni valót látott abban Rózsika, hogy a nyolcadikos Peti unokáját az iskolában bevezetik a pálinkafőzés legbüdösebb rejtelmeibe is. B*ssza meg, így mondta Rózsika, ő csak szopogatta a nedűt ottan ringatózva a szilvafán, de Peti már meg is főzheti magának. Az is aggasztotta Rózsikát, hogy mindennap verte bele a fiú fejébe a helyesírást, a logikai feladatokat, a gyököt meg a Nat-istenek semmire sem jó szarságait.

És akkor most itt van ez a desztilláció. Rózsikának fogalma sem volt arról, hogy ez mi a büdös rosseb, és hogy okosan várja nagymamaként a tananyagot, megnézte a neten, mit is jelent. Nem véletlen, hogy csak átbukdácsolt kémiából, de az egyetemen nem volt szüksége a lepárlásra soha. Most meg csudálkozásában majdnem sikerült neki átcigánykerekezni az üveg dohányzó asztalon, és röptében megállapítania, hogy ezek a buzernyákok a dadogós portás bácsit küldik be irodalomórára, mert Petike tanára elment fagyit árulni. Így most a tele szabad, a nyara munkás. Elpárolgott a fekete tábla elől ő is, mint a kémia tanára. Akkor hogy az úristenbe lesz életszerű meg élményszerű a magyar oktatásügyben a gyakorlatban bemutatott pálinkafőzés. Petinek meg a többi kiskorú kölköknek.

Rózsika ezek után elhatározta, hogy előbb lásson anyaméhet az ő unokája, mint vadkendert. Is. Megelőzendő, hogy ennek a már egyáltalán nem józan hatalomnak eszébe jusson újabb és újabb kábító galádságokat elkövetni a kölkökkel. Miközben Rózsika naponta órákat tölt Petivel tanulás okán, ha már az iskolában nem tudják, hogy az (űr)korszerű ismeretek egyáltalán nem ártanak Petinek. Abban is bízik Rózsika, hogy a gyerek a mai urak kolbászból lévő kerítésének szaggatójaként is élen jár majd. A jövőjéért, kiteljesedhető személyiségéért, amikor már Rózsika nem lesz.

Leginkább azon töri a fejét nagymamaként, hogy bírná kimenekíteni Petit ebből a savanyú és megposhadt iskolai rendszerből. Mert miután az unokája rendes ifjú hazafiként kilövöldözte magát a honvédelmi vagy mi a rosseb pályán; kötelező házi feladatként készül a konyhában a pálinka, Wass Albertre kell az eszét odatennie a gyereknek; és képes naplót készítenie a magyarországi Horthy-szobrokból. Aztán a napnak tizedik munkás órájában mégis elalszik. Úgy este hat óra tájban. Rózsika és Peti is.

Nehéz és felháborító ügye ez mindkettőjüknek. Töri a fejét naponta és éjjel-nappal Rózsika. De egyelőre azt tudja biztosan, hogy ebben az országban nem szabad(na) megengedni, hogy visszatérjen a pálinkában megtunkolt, büdös múlt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.