Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az egészségügy középkori állapotában még az is lehet, hogy kézrátéttel gyógyítanak, a Tízparancsolatot olvasva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Imádkozzatok és dolgozzatok! Talán fordítva eredményesebb lenne. Ha már… Kásler Miklós miniszter megint bombasztikus formában van. Vagy maradt.

„A tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között.”

Az emberi erőforrások minisztere brillírozott Budapesten, az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételén. A többit dumáját nem is értem, olvassák el a minisztérium honlapján, bár nem érdemes kínozniuk magukat. Oda is feltették a tartalmas beszédet. Nem gondolom, hogy Európa egészségügyi vagy oktatási miniszterei – mert általában a két nagy stratégiai ágazatnak külön irányítója van, csak nálunk dobatta egybe Orbán – iszonyúan nagy kényszert éreznének arra, hogy Káslert olvassanak. Ha mégis, ne csodálkozzunk, hogy csodálkoznak: Magyarországon még középkor van, és az is lehet, hogy kézrátéttel gyógyítanak a Tízparancsolatot olvasva. Nem az ellenzék és nem a sokat bírált civilek járatják le az országot, hanem az elferdült gondolkodású Fidesz- és kormánytagok.

Szent Benedek 1400 évvel ezelőtt azt hagyta örökül, hogy a munka és az imádság határozza meg az életet. – Imádkozzatok és dolgozzatok! – fogalmazott Kásler Miklós.

Ha egy miniszternek az a legfontosabb dolga, hogy egy alapkövet bűvöljön valahol, akkor nálunk tényleg minden rendben van. De ha már ilyen alkalomra odaviszi a fene, akkor igazán elvárható lenne tőle, hogy valami ésszel is felfogható tényt, adatot mondjon. Még így is kérdéses lenne, hogy igazat beszél-e. Kásler hittérítő, csak nem bírja ékesszólóan előadni az egyházat védelmező tanait. Nem erre kapta a megbízatását. Az elődje, Balog Zoltán sem volt lekváros piskóta a csúcsminisztérium csúcsán, de Prof. Dr. Kásler veri, mint jégeső a kiskertet. Ez persze Orbán alkalmatlansága, tudjuk, irtózik a szakemberektől, a hű pártkatonákra esküszik. Különben is egyszerűbb, úgyis ő dönti el, mi legyen ebben a régóta jobb sorsra érdemes országban. Isteni miniszterei ölelgették mindig egoista lelkét. Jó kis nevek, nem? Semjén Zsolt, Pintér Sándor, Németh Lászlóné, Hende Csaba, Rogán Antal, Lázár János, Palkovics László – többségük örökös kormánytag. Változnak a vezényszóra.

Balog páter néha, mondom, néha elkapta a fonalat, tudott két-három értelmes és szakszerű mondatot is szórni, de Kásler erre képtelen. Mindegy is, mind a ketten bűnösek abban, hogy halálán van a magyar egészségügy. Az iskolák még vajúdnak, a végső kimúlástól csak az igazán elkötelezett pedagógusok mentik meg. Meddig bírják?  A kásleri bölcseletek régen lejártak. Zagyvaságokat, ósdi szemlélettel, eszetlen állami bajnokok irányítanak. Európa közepében. És akkor még ezek a nacsalnyikok gyűlölettel migránsoznak. Megbélyegeznek embereket azért, mert más a vallásuk, más a bőrszínük, másként szocializálódtak… Kutyából nem lesz szalonna és feladatára alkalmas miniszter sem. Ezt tükrözik a kásleri üzenetek. Nézzünk néhányat, hol is tartunk!

Oktatásügy. „Az iskolában pedig nem folyik nevelés. Oktatni még úgy, ahogy oktatnak, többé-kevésbé tényszerűen oktatnak, ebben se vagyok biztos. A társadalomtudományokat rendkívül masszívan eltorzítva oktatják. Tehát azok a klasszikus értékek, ami az identitás részeit képezik, tehát ember vagyok, magyar vagyok, hívő vagyok, ésatöbbi, ésatöbbi, és a magyar kultúrának az elképesztő kincsestárát nem ismertetik meg a diákokkal. Na most a magyar nyelv nagyon plasztikus, akit nem nevelnek, az neveletlen. (…) Döntő fordulat volt, amikor az etika és a hittan oktatását visszaállították, mert legalább ízelítőt kap abból, hogy ilyen létezik.”

Kultúra. ”Széchenyi az egész életét azzal töltötte, hogy minden áldott nap lelkiismeret-vizsgálatot tartott. (…) Ha Széchenyi nem tette volna ezt (…), ha nem vizsgálja a lelkiismeretét mindennap a Biblia szellemében, akkor Széchenyi István nem lett volna Széchenyi István, nem ő lett volna a legnagyobb magyar, én meg nem kaptam volna meg a róla elnevezett díjat.”

Bírják még?

„Amivel nyakon öntenek minket, kultúrszeméttel, az mind a felszín. Marilyn Monroe-ról látjuk, hogy így volt, meg úgy volt, ilyen filmsztár, meg olyan filmsztár, de hogy annak az életformának mi lett a vége, hogyan fejezte be az életét, és miért úgy fejezte be az életét, az a történetből mindig kimarad, pedig ezzel kéne kezdeni.”

Egészségügy. „Az, hogy műhiba, ez rendkívül relatív dolog. (…) Biztos, hogy a gyermekkel, aki meghalt, vagy műhiba áldozata lett, egészen biztos, hogy ott volt mellette a Jóisten, és egészen biztos, hogy ez a kisgyermek megkapta a Jóisten segítségét, legfeljebb mi erről nem tudunk. Az, hogy az orvos megkapja-e a Jóistentől a feláldozást (sic!), vagy segítséget, hogy ezen túllépjen, az egy másik kérdés.”

Amit legelőször – bemutatkozásakor – hallottunk tőle. „A Tízparancsolat egy közel tökéletes népegészségügyi program.”

Magánemberként karattyolhat akármit Kásler is, de nem magánember, hanem a kormány tagja, felelős vezető. Így nem lehet – nagy arccal hátrafelé, innen, a köztársaságból. Ha… Nevetséges. Magyarország, 2019. Müller Péter: Anyám, aki szerette az egyszerű kifejezéseket, még formálta kissé a gondolatot. Azt mondta:

„Minden ember speciális módon hülye.”

Ezzel szemben, ahol nem a Tízparancsolattal működik az egészségügy. A 35 vizsgált európai ország közül a 33. helyen végzett a magyar egészségügyi rendszer a stockholmi központú Health Consumer Powerhouse (HCP) nevű szervezet Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) nevű kiadványában. Csak Romániát és Albániát előzzük meg. Magyarország most 565 ponttal lett hátulról a harmadik. A tavalyi felmérésben még Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia is mögöttünk végzett. Ez az index nagyrészt az adott ország betegszervezeteinek visszajelzései alapján áll össze.

1. Hollandia 883 pont

2. Svájc 893 pont

3. Norvégia 857 pont

4. Dánia 855

5. Belgium 845

6. Finnország 839

7. Luxemburg 809

8. Svédország 800

A kelet-európai térségben Csehország, Észtország Nagy-Britannia, Szlovákia van az első 20-ban. A legnagyobb fejlődést Szerbia produkálta. A mélyről induló, aprócska Montenegróban például a legkisebb a csecsemőhaladóság aránya. Horvátország is folyamatosan fejlődik.

A 2005-ben indult EHCI felmérés 35 európai ország egészségügyi rendszerét értékeli 6 fő szempont, ezen belül 46 indikátor segítségével. Fő vizsgálati területei:

betegjogok és -információk,

az ellátáshoz való hozzáférés,

a kezelések eredményessége, minősége,

az elérhető szolgáltatások köre,

a rendszer nagylelkűsége,

a megelőzés és a gyógyszerhasználat területe.

Ön hány pontot adna a fenti területeknek?

Az indexben az egyes országokat a minimális pontszámtól (333), a maximum pontszámig (1000) értékelték. Magyarország egyetlen kategóriában sem végzett a legjobbak között. Mi ezt, magyar emberek tudjuk, de inkább a saját bőrünkön érezzük, tisztelt Prof. Dr.

Az önök véleménye.

Tuggyuk, Szilárd. Ha változik a klíma, sapka, sál. Vagy bikini/fecske. Ez tök egyszerű, télleg. Mondtad már a Janinak is, akit egyesek bajszos 💩-nak neveznek, és nagyon aggódik a klímaváltozás miatt, mert már nincs környezetvédelmi minisztérium, és megbízott orbáncsicskaként neki nagyon kell aggódni tessék-lássék, hogy valaki van, aki nem szarja le az egészet két pecázás között? (zsoltix)

Valaki elmagyarázhatná ennek a fakanalas Szilárdnak, hogy a Föld klímája nem azonos az autója klímájával, ami utóbbihoz ugye, elég egy jó szerelőt találnia. (Ildikó)

„..a naptár füllent..” Nem. Ha mégis, csak annyiban, hogy a „fagyosszentek” időszakában a prognózis szerint nem fog fagyni. „Orbánék minden szinten, pofátlanul, ostoba fajankóként ontják a hazugságaikat.” Ostoba fajankóként ?
Nem. Dörzsölt hétpróbás manipulátorként, hazudozóként. (Mérlegelő)

Trump felkészíti Orbánt: „ha iránban lövök akkor majd jönnek a menekültek foltozd a kerítést” (Patyom Kinn)

Itthon is az országgyűlés, tehát mi fizetjük a vidéki képviselők lakhatását, ma már sajnos a nem vidékiekét is. Miért lenne ez más az Unióban. Azt vettem észre, hogy kb 200 millióig létezik a korrupció, az felett már nem. Fölötte már csak alkotmányos költség és a csókosok megfeszített munkájából adódó milliárdok vannak. Persze csak akkor ez az állítmány, ha fideszes az alany. (Transzporter)

Ha nem ilyen lenne a nagykövet, akkor már nem lenne ebben a pozícióban. Ami neki nagyszerű, az nekünk tragikus. (Dupla)

Ez a nagykövet kifejtette, hogy nincs korrupció, cenzúra, mert ő még nem látta. (agador)

Nem bírnak beletörődni, hogy – igaz, csak szökőévenként – másnak van igaza. Bármilyen mélységig képesek elmenni, ha az ellenzék bármelyik tagját kell bemocskolni, lejáratni. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy az ilyen völnerek majd az Apokalipszis után, amikor a budi vize lehúzza magával a fideszmaffia jeles keresztapáit, vajon mit fognak mondani? Mivel fognak védekezni, csak nem a „belülről bomlasztottuk” dumával jönnek? Mert azon csúnyán rajtavesztenek, az internet és annak népe nem felejt! (Attila)

Aztán úgyis elmegy a férfi bevásárlásban cipekedni, akár egy termosz kávéval is a hasában, műszak után. Megy, mert tudja, hogy ott kell lennie, és a nő is tudja, hogy nem neki szólt az ember morgása, hanem a helyzetnek, az egész nyomorú életnek. Sóhaj… Szép volt, Rita 🙂 (Mogorva)

Nekem van egy nagyon egyszerű magyarázatom a Czeglédy űggyel kapcsolatban: valamelyik fidesznyik szemet vetett Czeglédy jól menő vállalkozására, rá is tették a mocskos kezüket. Mindenéből kifosztották, a becsületét is beakarták/ják sározni, ez eddig nem sikerült. Nem tudják elviselni, hogy a sárba taposták és ennek ellenére ez a fiatalember mégis talpra tud állni. Okos, inteligens és tényleg tehetséges nem úgy mint nagyúrunk holdudvara. Ők a lopás nagymesterei. (N. Csabáné)

Így írtunk mi.

Ideje hívni a piócás embert

Ha olyan nagyszerű államférfi, vihetik nyugodtan

Fehér-zaj

Te komolyan nem fogod fel, hogy nem tudok tizenkét órát dolgozni egy termosz kávéval és a tudattal, hogy este majd eszem? / Luca ajtaja 12

Nagy a baj

Az ellenzék támad

Nem kétlem, hogy jó lenne eltüntetni a múltat, de nem lehet

Akár rokonlátogatás is lehetett volna

A postás

Tömegnek kellene itt lennie

Ez csak sima választási kampány a szokásos uszítással és hazudozással?

A nap kommentje:

Az Európai Bíróság Czeglédinek adott igazat a NAV-val szemben. Ha jól tudom az ő ítéletük felülbírálja a Magyar Bíróság ítéletét. A másik, hogy a fenét vannak tele a bíróságok ellenzékiekkel, hisz már szinte mindenhova a saját emberiket ültették. Amúgy ha nincs vádirat, vádemelés, akkor mi a francot akarnak. Hány évig lesz még gyanúsított ez az ember? Nem védem, mert nem is ismerem, azt sem tudom, hogy tényleg csalt-e, de ha igen, akkor hol van a bizonyíték, amivel el lehetne ítélni. Gondolom sehol. (Transzporter)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.