Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha nincs krumpli, együnk lazacot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Mindig azt mondta a nagypapám: ha van krumpli, sosem halunk éhen. Volt is nála, még az állatokat is azzal etette. A disznók különösen szerették. A nagymama pedig ezer módját ismerte a feldolgozásának. Szerettük mindegyiket. És ma? Ha nincs krumpli, együnk kalácsot. Ha nincs kalács, együnk lazacot. Ha nincs lazac, akkor éhen halunk. Bizony így járhatunk, ha nagyon finnyásak vagyunk. Nincs krumpli. Elfogyott. Nem a közeli boltból, hanem az egész országból. Magyar ember nem ehet magyar burgonyát. Most már nem vagyok nagy krumplis, de azért ez szégyen, hogy lassan luxus kaja lesz. A pürét azt szeretem, de egy ideig biztosan nem eszem. Van magyar új krumpli, de: 1. Abból nem igazi a püré. 2. Nem bolondultam meg, hogy 1200-1300 forintot adok kilójáért. Meg aztán egy kiló krumpli bakfitty. Várjunk csak! Mégis van, hoznak Franciaországból meg Észak-Afrikából.  Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke arról beszél, hogy Európában:

„jobb minőségű vetőburgonyát ültetnek, és a világrekorder magyar áfa is drágítja a piacra kerülő terméket. A nyugati burgonyatermesztés technológiailag is fejlettebb, magasabb szinten gépesített, amit egyre kevésbé ellensúlyoz az alacsonyabb kelet-európai bérszínvonal a termelési költségek szempontjából, sőt az utóbbi időben már a munkaerőhiány is problémát okoz a magyar mezőgazdaságban is. A magyar termelőknek az is hátrányt jelent, hogy a magyar piacon kevesebb fajta növényvédő szerből lehet válogatni, emiatt gyorsan kialakulhat szerrezisztencia a károsítókban, amitől tovább romlik a magyar termelők hatékonysága.”

Bedöglött a krumpli projekt. Azt pedig én tenném hozzá, hogy nem érdemes nagyobb mennyiségű krumplit vetni, sumákban átcipelni a határon, mert annak nincs szavazati joga, nem kell rá figyelem. Ahogyan az almára sem kellett. Abból meg sok termett. Csak nem ennivaló, hanem léalma lett belőle. Raktározási gondok miatt vesztett minőségéből, és a híres magyar almát hagyták elrohasztani. Almásokat nyírtak ki. Lemaradtunk ebben is Európától – nem úgy, mint a lengyelek -, mert tojtunk a gépesítésre. Így az alma ezért drága, mert sok, csak ócska. Magyar orbáni agrárium.

Basszus! Minden szarral foglalkozik ez a tehetséges kormány, de hallották egyszer is a Vezért a mezőgazdaság gondjairól, fejlesztéséről beszélni? Nem hallották. Ezek hanyagolható dolgok, elvégre az alapvető élelmiszereinkről nem kell gondoskodni. Vagy lesz vagy nem, itt a Soros mellett mindig az Időjárás a fő gonosz. Az urak, ha elfogyott a krumpli, akkor esznek lazacot. Mi a francot érdekli ez Orbánt, főleg az ínyenc, luxus szállodákban habzsoló Rogánt, vagy a Fidesz-gusztustalan Németh Szilárdot. Egy-két kiló burgonya ide vagy oda, nem dől össze tőle a világ. Majd meglátjuk, tisztelt urak. Lehet itt még krumpli-alma köztársaság.

A mindennapi étkeink mellett sokkal fontosabb a Puskás Akadémia FC ültetvény. Arra van figyelem is, pénz is, ez az egyik leggazdagabb klub az országban, de nem tudni, miből finanszírozzák. Sejtjük. Tavaly a felcsúti Puskás Akadémia gazdálkodhatott a legtöbb pénzből az NB I.-ben: 3,6 milliárdos bevételük volt. Egy év alatt 1,1 milliárdos bevételnövekedés produkáltak. Ugye, azt senki nem hiszi, hogy jegyekből és bérletekből gazdagodnak, átlag ezer néző pénzével még a kapufák festését sem bírnák megoldani.

A taóból az elmúlt kilenc évben összesen 51 milliárd forint támogatással számolhatott az intézmény, de efölött még 3 milliárd forint egyéb költségvetési, illetve EU-s forrásokhoz is hozzájutott.

Az alapítvány, illetve a tao-támogatásokat nyilvántartó Emberi Erőforrások Minisztériuma tikolja a kluboknak juttatott tao-pénzek adatait. A Demokratikus Koalíció bírósági ítéletek ellenére is évek óta hiába próbálkozik azzal, hogy hogy megszerezze Mészáros Lőrinc alapítványának tao-papírjait. Varju László országgyűlési képviselő megnyerte ugyan a 2015 előtti adatok kiadásáért indított pert, a szerződések azóta sem kerültek nyilvánosságra.

Amikor az alapítvány már kifogyott a jogi lehetőségekből, az Emmi Szabó Tünde által vezetett sportért felelős államtitkársága ellenőrzést rendelt el a szervezetnél, az alapítvány pedig Budapestre küldte teljes könyvelését. Mészáros Lőrinc ezután közölte, hogy nem áll módjában eleget tenni a bírósági ítéletnek, mivel az alapítványnál még másolatok sem maradtak. A szervezet vizsgálatát azóta Szabó Tünde többször is elrendelte – írja a 168 Óra.

Ilyen trógerságok zöme fémjelzi Orbánt. Atyaisten, ennyi elherdált, zsebre vágott pénzből – hogy a többiről ne is szóljak -, már egy majdnem luxemburgnyi jó életet fel lehetett volna építeni. Gondolkodtak önök már azon, ha ezeket a gazembereket számon kérik majd az ellopott pénzekről, miből fizetik vissza. Nekünk. Van tippjük?

Nehogy véletlenül egyház nélkül maradjunk: összesen 250 millió forintot küld a Miniszterelnökség egy torontói Magyar Diaszpóra Missziós Központ létrehozását segítve. Az Orbán-kormány tavaly 500 millió forintot ígért a Torontói Első Magyar Református Egyháznak a missziós központ felépítésére, az első tételről pedig már akkor rendelkeztek. A mintegy kétszáz fős gyülekezet jó kapcsolatot ápol a kormány tagjaival: Balog Zoltán és Hoppál Péter is tette tiszteletét torontói istentiszteleten. Orbán Viktor rá van cuppanva a reformátusokra. Is. A miniszterelnök saját svábhegyi gyülekezete nemrég 650 milliós ajándékot kapott egy 7 ezer négyzetméteres terület formájában.

Semmi sem változik, csak krumpli nincs. Imára, emberek!

Az önök véleménye.

Magyarországot megvédik a nemlétező ellenségtől; cserébe a nagyon is létező védelmi pénzt szedik be tőlünk. Kinek éri ez meg? Mert nekem nem igazán. (anima)

Fénylő csillagunk nem bírja elviselni, hogy környezetében valaki okosabb legyen nála, így nála is hülyébbekkel veszi körül magát, akik közt villoghat, csak az a baj, hogy ő is rettenetesen buta. A gátlástalanság az egész banda közös vonása. (agador)

A csecsen mindenki jòl csung, aki kozel van hozzà…legkozelebb lehet, hogy egy kinai èrtelmezo kèziszòtàr javithat a problèmàn..innen tisztàn làtszik, hogy az àmokfutàs nem a jovo tomegsportja, hanem a jelenè ( is)…ugyelni kell, hogy kèt problèma felvetèse màr kàoszt okozhat a fejekben…ezèrt is torekednek ok az „egyszerusègre”… (Krisztina)

Égernek kevesebb oka lenne szomorkodni és döbbenni, ha annakidején a Molnár-féle eü-reform ellen nem fekszik be olyan vehemensen. No és ha ő is orvosi fizetésből élne, nem pedig a kamarai tagság szipolyozásából. (glorianna)

Roviden: SOHA. Hosszabban: A legutolso Gyurcsánnyal valo vita után, ahol is csúfosan megbukott, már romlott az állapota. Ma már szerintem csak a bemagolt szoveget tudja elmondani, azt amibe már talán maga is hisz, mert azzal tudja fényezni magát. A normális vitában érvelni kellene, válaszolni a feltett kérdésekre, de az már nem megy neki. Gondolom, hogy egy nem a szája íze szerinti kérdésnél elvesztené a látszolagos, vigyorgo nyugalmát és habzo szájjal orjongene. Ezt viszont nem engedhetik meg neki, és ő sem magának. (Transzporter)

Nekem is ez a meglátásom: a Vezér nem áll ki soha többé. Erre ugyanis már nincs szüksége, és nem is lesz a hátralévő 3-4 miniszterelnöki ciklusa alatt. Úgy néz ki, hogy csakis tőle függ, hogy mikor teszi le a lantot. (Gábor)

Találjuk már ki, milyen gyökerek is vagyunk, keresztény-európai vagy közép-ázsiai. Már csak a miheztartás végett. Az legalább őszinte kijelentés volt, hogy a drágaszépminielnökúr a lehetőséget látja ebben a régióban. Tudjuk, hogy ő csak a lehetőségekkel foglalkozik, a nőügyekkel és gazdasági ügyekkel ellentétben. Mennyi pénzt kellene összedobni, hogy tartsák ott a következő 60 évre? (Madárlátta)

Bar sok tamadas erte ot is es partjat is (Maduro fele penzek stb) en remenykedek Pablo Iglesias es a baloldal gyozelmeben. Orommel tolt el hogy en is itt elhetek. Ilyen a csuti napoleonnal nem tortenhetne meg meg veletlenul sem, es attol tartok az elkovetkezo idokben altalanossagban sem lesz mar ilyen Magyarorszagon. (coollounch)

Az országban van néhány hozzáértő és ráadásul udvarias ügyintéző . Bodorság ebből messzemenő következtetést levonni ! ……Orbánisztánban ez is sz@r mint minden más ! Ez az írás is azt bizonyítja, mennyire ritka az ilyen, mert ha ez természetes volna, akkor minek írni róla ? (Vera)

Ma én is benentem. Meg tegnap is. Mindkét alkalommal órákat kellett volna várni arra, hogy sorszámot kapjak… De hogy mindenkinek most jár le mindene… ☹️ Legközelebb majd januárban fogok időpontot foglalni márciusra, de az is lehet, hogy kevés lesz.. (Anna)

Ez olyan “szép “ volt.. gondolom Kazahsztán a második “szív csakrája “a magyar népnek ! Mert ugye az elsőséget nem lehet elvitatni Felcsuttol.. (Krisztina)

Az egyetemi felvétel nyelvvizsgához kötése a jelen helyzetben a lehető legaljasabb támadás gyermekeink, egyáltalán az ország jövője ellen! (György)

Így írtunk mi.

Önámítással nem lehet legyőzni a Fideszt

Vajon Orbán mikor állna ki újra egy vitára?

Hajléktalanok a fürdőszobában

Bementem az okmányirodába

Segítséget kérünk

Orbán ismét keleti irányba nyit

“Második Baku”: a kezdet még elmondatlan története

Április 26-án álljunk ki egymásért, a gyermekeink jövőjéért és a jobb oktatásért!

Csacsi családban nagy a búbánat

Itt is vagyok, ott is vagyok, vajon hol is vagyok?

Fotóriport: Spanyol húsvét

A nap kommentje:

„Angoltanárból 6 év alatt 5-öt fogyasztottunk el, közülük mindössze 1 volt, aki valóban tanított is angolt.” (heroicrebolha)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.