Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Érted viszont egyáltalán nem kár, semennyire nem tisztelt Gönczi Gábor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

(…) szeretném jelezni a nézőknek, hogy én nem tartozom a TV2-höz, én nem vagyok szerződéses TV2-es arc… Meg akarom különböztetni magamat, független akarok lenni, és akkor akarom folytatni, ha mindenki érti ebben az országban, hogy én nem a TV2-nél folytatom, hanem elsősorban a Dalfutárt folytatom… Kicsit szeretném, ha lecsillapodnának a kedélyek. Halálosan idegesít, ami a Tényekbe’ történik, hányok tőle… Lehet, hogy azt kéne mondanom, hogy nekem ehhez semmi közöm, én egy szórakoztató műsort csinálok. Nem tudom ezt mondani.

– ez volt az a nyilatkozat, ami elindította a cicaharcot (így a bolondok napja körül, miért is ne foglalkozhatnánk látszólagos baromságokkal) Hajós András és Gönczi Gábor között, amiről csak azért fogok megemlékezni ezen a szép tavaszi délelőttön, mert mégsem haszontalan történés ez. Ugyan a bulvármocsár jelentéktelen hullámzásának tűnik, de nagyon is fontos, sok mindent megmagyarázó tényállást villant fel.

Tehát volt egy tévés újságírók díjátadója típusú esemény ezen a héten, ahol Hajós András a fenti módon nyilvánult meg a TV2 undorítóságának tárgykörében (egyébként őt a Super TV2-n futó Dalfutár műsoráért díjazták), Gönczi Gábor önérzetes médiakurva, a Tények műsorvezetője pedig szükségét érezte, hogy Facebook-oldalán válaszoljon és kenyéradója vélt becsületét foggal és körömmel megvédje:

gg

Hajós nem tűrhette szó nélkül Gönczi ömlengését, ezért előrukkolt egy viszontválasszal tegnap:

Szóval az van Hajós szerint (és igen, tudom, Friderikusz már régen megmondta a tutit Hajós András karakteréről, de most hagyjuk egy kicsit), hogy egy közpénzekkel kitömött országos televízió hírműsorát tolni felelősség. Az ott elhangzottak, látottak  emberek sokaságát befolyásolják, rémítik, nyugtatják, győzködik, cáfolják vagy épp bátorítják. A kormány álláspontjához minden körülmények között lojális Gönczi munkája következésképpen közügy, amiről azoknak is joguk van véleményt mondani, akik nem tudnak azonosulni azzal, amivel Gönczi gond nélkül: tudniiilik, hogy a kormány a középső ujjával a torkunkban kotorászik. Ettől a művelettől azonban szükségszerűen hányni kell. Aki pedig ezt szóvá teszi, az nem odasz@rik, ahonnan eszik. Mások guggoltak a mi asztalunkra – vélte Hajós.

Azért gyönyörű ez a nyilvános csörte, mert azt a velünk élő moslékot hozza felszínre, amiről egy ideje minden szól ebben az országban: ahogy valaki véleményt mond valamiről, úgy értem, bírál, kritizál (jelen esetben a kormány seggéből kilógó, adófizetői pénzekkel kitömött szennycsatorna híradónak álcázott propragandaműsorát), azonnal valami penetráns személyeskedéssel találja szembe magát.

Nyilván indokolt lesz visszatérnem Hajós András véleményének hitelességére, de egyelőre az a kérdés: az ő személyes boldogsága hogy jön ahhoz, hogy Gönczi Gábor egy szervilis, de mint kiderült, rendkívül önérzetes nyalonc? Milyen takonygerincű szemléletmód az, hogy a munkájukból, tehetségükből élő embereknek (igen, Hajós elsősorban művész, és deklaráltan nem a fennálló rezsim szekértolója) hálálkodniuk kell annak, aki méltóztat szerződést kötni velük (nyilván önfeláldozásból)?

Milyen becsületről beszél az az ember, aki a legaljasabb lejáratókampányokhoz adja az arcát, aki naponta a kormány megrendelésére készült alternatív valósággal kábítja az embereket? A TV2 esetében a becsület az utolsó dolog, amit bárki a szájára vehetne (a hajléktalanok mocskolásától a Juhász Péterrel kapcsolatos hazugságok miatt elveszített perekig, ártatlan civilek sárdobálásba való belerángatásától Terry Black gusztustalanságán át Spéder Zoltánig hosszú a miértek sora).

A kritikátlan szolgai parancsvégrehajtás soha nem volt és soha nem lesz rokon bármiféle becsülettel, és ez független attól, hogy Hajós Andrásra mennyi szar fröccsen annak nyomán, hogy a neve összefüggésbe hozható a TV2-vel. Amit ma Gönczi Gábor Marsi Anikó oldalán képvisel a képernyőn – a fenti ábra szerint nem egy jellemtelen, megélhetési senkiről van szó, aki nem tudja, mit cselekszik, ez az önérzetes kirohanás bizonyítja, hogy merő elhivatottságból merül alá naponta a bűzlő mocsárba – annak az erkölcsi mélynyomornak ama kifejeződése, ami aktuálisan legnagyobb országos pusztítás magyarázata is.

Csak zárójelben teszem ide az utóbbi hetek legnézettebb hírműsorára vonatkozó, Gönczi-féle ordas hazugság hivatalos cáfolatát, ITT pedig további súlyos adalékok találhatók a komplett szennycsatorna látványos lejtmenetéről. 2017 első 12 hete így néz ki:

  • 1. hét RTL Klub Híradó: 1 111 191;     Tények: 861 114
  • 2. hét RTL Klub Híradó: 1 042 975;  Tények TV2: 864 170
  • 3. hét RTL Klub Híradó: 1 121 471;    Tények TV2: 855 828
  • 4. hét RTL Klub Híradó: 1 097 044;  Tények TV2: 874 819
  • 5. hét RTL Klub Híradó: 1 003 247;  Tények TV2: 946 764
  • 6. hét RTL Klub Híradó: 950 912;     Tények TV2: 821 977
  • 7. hét RTL Klub Híradó: 1 001 676;   Tények TV2: 807 283
  • 8. hét RTL Klub Híradó: 973 106;      Tények TV2: 797 587
  • 9. hét RTL Klub Híradó: 890 135;      Tények TV2: 763 741
  • 10. hét RTL Klub Híradó: 901 182;    Tények TV2: 785 399
  • 11. hét RTL Klub Híradó: 985 294;    Tények TV2: 812 475
  • 12. hét RTL Klub Híradó: 800 301,    Tények TV2:  771 998

Ez a sztori arról szól, hogy a NER-ben bizony az ember egzisztenciája és szakmai saját lábon állása igen gyakran szembekerül az erkölcsi alapvetésekkel, a becsülettel, lelkiismerettel, és ez egyáltalán nem jól van így. Vannak, akik egyáltalán nem érzik kínosnak, hogy vállalhatatlan hazugságok mellé odaálljanak és vannak, akiknek ez morális értelemben nehezen elviselhető.

A legkézenfekvőbb az lenne, hogy Hajós Andrást is a Gönczi Gábort méltán megillető megvetéssel kezdjem el köpködni, de valamiért nem érzem teljesen igazságosnak. A fotelben ülve persze könnyű azt mondani, hogy a mocskolódásban, lejáratásban, napi hírhamisításban való aktív részvétel (Gönczi) semmivel sem kevésbé gyomorforgató mint az, hogy valakinek lemegy egy szakmailag értékelhető műsora ugyanezen a csatornán (Hajós). Lehet azt mondani: senkit nem érdekel, hogy Hajósnak nincs szerződése a TV2-vel; nem felmentő körülmény, hogy csupán eladta a műsora licencét a csatornának; nevetséges, hogy számára ez jelenti a függetlenség megőrzését és mi leszarjuk, hogy ötödannyit keres, mint a kollégái. Igen, lehet azt mondani, hogy ez semmiben nem különbözik Gönczi meggyőződéssel vállalt és körömszakadtáig védelmezett szaremberségétől.

Szerintem meg – és pont nem érdekel, hogy Friderikusz mit gondol erről – próbáljunk meg disztingválni mielőtt ütünk, a fehér-fekete, leegyszerűsítő szentenciák helyett lássuk be: egy olyan országban, ahol az emberek igen nagy százaléka soha nem jut el saját véleménye felvállalásáig, mert mindenkinek van féltenivalója, mert mindenkinek múlhat rajta a munkahelye, mert a gyerekei, szülei, családja egzisztenciája is veszélybe kerülhet, nem túl értelmes dolog Hajóst köpködni. Egy olyan országban, ahol az emberek nagy részével soha nem fordulhatna elő, hogy legalább annyira kiálljon az elvei mellett, mint Hajós, ott nem biztos, hogy ő a magyarázat arra, hogy miért működhet zavartalanul a rezsim. Attól, hogy ebben az aljadék rendszerben az embert nem a munkája és az eredményei alapján ítélik meg, hanem a nyelve hosszúsága és színe alapján, attól még nem ez a normális.

Hajós nem annyira hülye, hogy ne lenne tisztában ezekkel, és azt sem gondolom, hogy semmiféle kockázatot nem vállalt azzal, hogy kiállt és azt mondta, amit gondolt és amit sokan gondolnak: a dezinformáló, uszító, szennynek is ocsmány Tényektől hányni kell. Ahelyett, hogy Hajós András gerincproblémáival foglalkoznánk (normális országban egy tehetséges ember nem kerülhetne olyan helyzetbe, hogy politikától független szakmaiságára a politika mocska és bélyege ilyen módon ragadjon), mérlegeljünk, gondolkodjunk. Ez az ország eddig mindig magukra hagyta azokat, akik mindent felrúgva, az egzisztenciájukat feladva cselekedni akartak másokért (Sándor Mária példája szerintem egymagában is jól szemlélteti ezt). Azokért, akik a töredékét sem merték bevállalni annak, amit ő igen, de akik aztán nagypofával törtek pálcát felette: hogy labilis, nem bírja, miért így, miért nem úgy tette, amit tett, és különben is.

Szóval javaslom a Hajóst köpködőknek, hogy ha csak a töredékét felvállalták annak, amit ő, ha csak ennyire kiálltak a saját elveikért, mint ő, majd akkor vegyék elő kikezdhetetlen erkölcsi mércéjüket és állítsanak pellengérre másokat. Addig viszont itt egyetlen ember van, aki jogosan érdemli ki a megvetést, és az Gönczi Gábor.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.