Augusztus 5,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Állami feladatot látnak el, alamizsnát szórnak eléjük

Szép estét és hahó, a tenger! Már persze ahol van tenger, a mi utcánkban nincs. Amennyire tudom, járvány sincs, de más országokban kezd romlani a helyzet. Ez legalábbis nyugtalanító. Tegnap este fél füllel láttam a tévében valami beszélgetést ezzel kapcsolatban. Valaki arról beszélt, hogy nagyon megvizsgálták a magyar lakosságot, és azt találták, hogy alig volt fertőzött az országban. Majd másvalaki arról beszélt, hogy résen vannak nagyon, vizsgálják a szennyvizet és remélhetőleg az újabb járványkitörése előtt tudni fogják, hogy ki fog törni. A járvány. Mert ha egyre többen pisilik bele a vécébe a kórokozót, akkor látszik, hogy emelkedik a fertőzések száma. Biztosan az én gyenge szellemi képességeim miatt van, de nekem nem passzol össze ez a két sztori. Ha alig van-volt-és remélhetőleg lesz fertőzött, hogyan fogják tudni meglelni a lakossági szennyvízben? Főleg úgy – ezt is a fülemmel láttam, de még régebben -, hogy simán lehet egy fertőzött ember tesztje negatív, mert ha pont rossz helyről vesznek mintát a nyálkahártyáról, ahol éppen nem ücsörög ott vírus, akkor meg sem találják. De a kurvasok szennyvízben meg majd megtalálják?

Tudom, nehéz ez. Keveset tudnak a tudósok is a járványról, az újságírók pedig folyamatosan faggatják őket. De nem hinném, hogy szerencsés naponta világgá kürtölni, hogy megvan az ellenszer, megvan a védőoltás, amikor nincs meg. Ez csak a bizonytalanságot növeli. Azt pedig én sem értem – azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül – hogyan és mért lett Merkely doktor szakértője a kérdésnek. Azért az nem úgy van, hogy doktor, akkor minden orvosi kérdéshez ért. Akkor sem járványszakértő, ha neves kardiológus. Nem hinném, hogy hivatott megjósolni, mikor ér ide a járvány második hulláma, már amennyiben ideér. Egy okát tudom elképzelni a sűrűsödő szerepléseinek: Kásler doktor reménybeli utódját tisztelhetjük benne, de mielőtt megtörténne a váltás, be akarják vezetni a köztudatba. Több tippem nincs.

Miközben az ország egyik fele a járvány újabb hullámára készül, a kormány veszettül szórja a gazdasági válság okozta károk enyhítésére létrehozott gazdaságvédelmi alapban lévő pénzt. Is. Örülök, hogy jut belőle focira is, Demeter Szilárd PIM-jének is, és úgy általában mindenhová kerül pár (száz) millió, ahol a megfelelő emberek kavarognak.

És még:

Sátortetős műjégpálya építésébe kezdett Marosvásárhely szomszédságában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

Két héttel ezelőtt a felcsíki Karcfalván kezdődött el a székelyföldi jégkorong-akadémia kollégiumának építése. Az akkori eseményen Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a magyar kormány az elmúlt években közel három és fél milliárd forintot juttatott a székelyföldi jégkorong-akadémiai rendszert fenntartó Mens Sana Alapítványnak beruházásokra, és közel másfél milliárd forintot az akadémia működtetésre, idén pedig 600 millió forintot szán a székelyföldi jégkorongsport fejlesztésére. (MTI)

És akkor tegyük ide mellé azt is, hogy van Zalában egy település – Boncodfölde -, ahol autizmussal élő fiatalokat gondoznak. Most röppent fel a hír, hogy ötmillió forintért könyörög az otthont fenntartó alapítvány, hogy valahogy ki tudják húzni addig, ameddig megérkezik az adószázalékból befolyó összeg. Amiből majd megint kihúzzák valameddig. Ez ugyan nem jégkorongcsarnok, hanem olyan hely, ahol önálló életre képtelen fiataloknak biztosítanak élhető mindennapokat, de talán fontos lehet. Vagy annak kellene lennie. Kapnak állami támogatást, tavaly – a nyilvánosan elérhető adatok szerint – 21 090 000 (huszonegymillió) forint normatív támogatást kaptak és ezen fölül az EMMI-től “Különös léttel a világban” esélyegyenlőségi programok támogatása FOF2017/143 címen 790 720 forintot, máskor működési jellegű támogatásként 4 148 398 forintot (ebből az otthonban dolgozók bérét fizették ki), majd ugyanerre a célra másik 413 265 forintot, majd működési költségre 100 000 forintot. Tehát mindösszesen nem egészen 26 millió forintot. Egy év alatt, összesen. Úgy, hogy lényegében ők (is) állami feladatot látnak el, de gyakorlatilag alamizsnát szórnak eléjük. És nem ám csak most vannak bajban. Ez a videó öt évvel ezelőtt készült:

Abban az évben, amikor a videó készült, összesen 7 980 000 forint normatív támogatást kapott az alapítvány, valamint eseti támogatásokat az EMMI-től a dolgozók bérének rendezésére.

Az ilyen tevékenység nagyon fontos, azonban nem önfenntartó. Ennek a finanszírozása állami feladat, mert arról senki nem tehet, hogy milyennek született, és nem elvárható a szülőktől sem, hogy finanszírozzák a bentlakás költségeit akkor is, ha nincs miből. Ahhoz, hogy ezek a fiatalok méltó életet élhessenek, nem elég naponta két parizeres zsömle. Gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, jól felkészített szakemberek kellenek hozzá, ezen kívül az otthon rezsiköltségeit és egyéb költségeit is ki kell gazdálkodni valamiből. Évi 21 millióból, de legyünk nagyvonalúak és adjuk össze az összes közpénzt: évi 26 millióból kellene ezt megoldani. És persze a költségtérítésből, valamint lehet reménykedni az adószázalékban. Ne hülyéskedjünk már! Milliárdok mennek az egyházaknak, sportkluboknak, mindenféle halasztható vagy egyenesen felesleges beruházásra és támogatásra, erre és hasonló célokra pedig nem jut pénz? Beteg ez az ország. Nem kicsit, hanem nagyon.

Szép álmokat.

Mai cikkeink:

A nép nevében, a népre hivatkozva magasról tesznek a népre

Már ez sem több, mint ócska politikai üzenet

Ha nem is ég, de parázslik

Üldözik a konzervatívokat

Már megint azok a gaz külföldiek

Mészáros Lőrinc pénze?

Ezzel nem lehet csatát nyerni, az egészen biztos

A halál apródja

Miután a munkásból prolit csináltak közös erővel a nagyokosok, a melósok tenyere izzadni kezdett, az okosba utazó politikusoké meg ragadni

Amikor a becstelenség és tisztességtelenség fair playt és tisztességet követel magának

Kommentek:

Nem tiszteli a jelképeket az, aki részt vesz megcsúfolásukban. Addig kell mellőzni őket, amíg hiteles tartalmukat helyreállítjuk. A zászlólengetés nem legitimálhatja a bűnt. (Lajos)

Megindult a jövés-menés, az idegenforgalom, persze, hogy jönnek az újabb fertőzések.Mi történik akkor, ha ősszel egy másik, erősebb mutáns vírus tűnik fel? Van egy egy sanda gyanúm, hogy a kutatók is éppen annyit tudnak a koronavírusról, mint én az átlagember. Azaz semmit, csak találgatnak. (Zebike)

Nem értem, hogy hogyan nyalta be magát Merkeli a járványügybe, hiszen kardiológus, annak nem is rossz. A járványügyhöz annyi köze van kb. mint a háziorvosoknak vagy bárkinek, akinek ez nem a szakmája. Ha egy olyan ember szólal meg, aki ért is hozzá, legtöbbször azt mondja, hogy igazából semmi sem biztos, semmit nem lehet ígérgetni. De az utazgatás valóban hozhatja a vírust, ezért abban teljesen igaza van, hogy teszt, teszt és teszt. De azt mi is mondjuk, akik nem vagyunk orvosok. (Transzporter)

A nap kommentje Évától:

Már ideje lenne, ha elengedné a kezét a pártfogója Orbánnak. Bárki is legyen az.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!