Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Összesítési csalás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Aggregation fraud. Ezen a néven ismeri a tudományos szakirodalom azt a jelenséget, amikor a társadalomban elszórtan keletkező adatok összesítésével trükközik egy hatalom. Ehhez persze több dolog is kell:

  • A lehető legkevesebb embert szabad csak beengedni oda ahol a nyers adatok keletkeznek, és az ő tevékenységüket is szigorúan korlátozni kell. Mindenki mást távol kell tartani a kritikus helyszínektől. Sajtót, civileket különösen. Ne keletkezzenek fényképek, videók, jegyzőkönyvek, és úgy általában semmilyen dokumentum, ami a későbbiekben esetleg ellentmondhatna a hivatalos állításoknak.
  • Hermetikusan el kell szigetelni a világtól azokat a „tisztviselőket” akik az összesítéseket végzik. Az a jó hogyha senki nem tud semmit róluk (pl. hogy kik is ők, hogy hol és hogyan zajlik ez a tevékenység). Persze az a legjobb ha az adatok teljes útja titkos, sőt még a témához lazábban kapcsolódó másodlagos adatokról sem szivárog ki semmilyen információ. 
  • Nagy zajt kell csinálni. Meg kell osztani az érdekeltek figyelmét téves és irreleváns információkkal, ordító propagandával, (megelőző) ellentámadásokkal.

Az összesítési csalás nem új jelenség. Felderítése, dokumentálása a dolog jellegénél fogva nehézkes, ám vagy a tudomány fejlődése, vagy a jelenség terjedése miatt világszerte gyarapszik a felderített (alaposan dokumentált, tudományosan bizonyított) esetek száma. A legtöbb feltárt eset (érthetően) választásokhoz kapcsolódik, olyan országokból, mint pl. Afganisztán, Kolumbia, Malawi vagy Oroszország. Különösen érdekes és tanulságos az az 1988-as mexikói eset, amikor is a választás napján „a telefonvonalak túlterheltsége miatt” hirtelen „összeomlott” a választási informatikai rendszer, és a választásokat lebonyolító kormány jó darabig semmilyen adatot nem volt hajlandó közölni az eredményekre szomjas néppel (azon kívül persze, hogy ne aggódjanak, mert a szavazatok számolását mindez nem akadályozza, az mindeközben rendben folyik tovább). És aztán pár nap múlva, mint derült égből a villámcsapás, egyszer csak bejelentették a végeredményt: a kormányzó párt totális győzelmét. 

Egy összesítési csalás lebukásmentes megszervezése persze nem könnyű feladat. Nem kis szervezést, munkát, befektetést igényel, egy teljes fedett intézményrendszerrel és rengeteg megbízható káderrel, akiket mind kellőképpen motiválni kell. Viszont az elérhető haszon is hatalmas: a sikeres adatmanipulátort nem érheti „meglepetés”. Teljesen biztos lehet a dolgában, és már a választások előtt is magabiztosan beszélhet pl. elégtétel-vételről, amikor még minden politikai elemző minimum kétesélyesnek látja a dolgokat. 

És ha egy diktátor belejön a dologba, azaz rutint szerez az összesítési csalás „műfajában”, akkor miért ne használná fel ezt a know-how-t más kritikus helyzetekben is? Mondjuk például egy járványhelyzetben amikor a védekezés sikerét emberéletekben mérik, amibe a „rossz számokat” produkáló kormányok simán belebukhatnak. Hiszen végső soron az emberéletek is csak összesített statisztikai adatok

(És hogy a végére valami pozitív is legyen: van feltámadás. Az adatmanipuláció leleplezhető. És igazából ez az egyetlen esélyünk.)

bacon

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.