Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A bizonyítás terhe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sok olyan dolog van, amit lehet maszatolni, így-úgy értelmezgetni és elvitatkozni rajta. A Fidesz nagyon jó abban, hogy ilyen témákkal tömje tele a nyilvánosságot. Ők ugyanis szeretik a zajt. És lassan mindannyiunk hétköznapi tapasztalatává válik: a kutyaugatás nem állíthatja meg a karavánt. 

De nem minden zaj egyforma. Vannak tények, amik olyan egyértelműek, hogy nincs mit maszatolni rajtuk. Tények, melyek annyira fehéren-feketén mutatják be a valóságot, mint egy ereszen lógó meztelen képviselő. Az ilyen dolgok viszont már komoly kárt tudnak okozni a karavánnak. Akár meg is állíthatják azt.

Ha egy kormány nem hallgat a szakértőkre, az egy dolog. Ha azonban emiatt tömegesen halnak meg az emberek, akkor az már bűn. És ha mindezt a statisztikák meghamisításával próbálja leplezni, nos akkor az… népirtás. És hazaárulás. Nincs ezen mit szépíteni. Ha ez kiderül, akkor abba az elkövető belebukik. Nem „akár bele is bukhat”. Nem. Belebukik. Ezen ugyanis nincs mit magyarázni, maszatolni. Ez egy fekete-fehér dolog, amit mindenki megért Magyarországon és Európában. Aki ilyesmit tesz és lebukik, az belebukik.

A lebuktatáshoz viszont szervezés és összefogás kell. És ebben, éppúgy, mint a vírus elleni védekezésben, az orvosok, az ápolók, az egészségügyi dolgozók kezében van a sorsunk.

Az orvostársadalom, az egészségügyi dolgozók közössége a közelmúltban úgy tűnik, hogy átlépte az árnyékát, és egyre több ügyben lép fel egységesen és jól szervezetten a hatalommal szemben. Képes lehet-e ez a társadalom arra, hogy transzparensen összegyűjtse az egyes kórházi osztályok halálozási adatait? Ne feledjük: amíg a kormány az adatok manipulálásával is „le tudja győzni” a járványt, addig nem is fogja komolyan venni sem a védekezést, sem az azt végzőket.

Tudom, hogy az egészségügyi társadalomnak ma már nincsenek tartalékai. Most is éppen ők védik erejükön túl, megfeszített munkával az országot és lakóit, és próbálják menteni, ami menthető. De sajnos Magyarországot most egy másik, sokkal halálosabb vírus is sújtja, és ezt a vírust szintén csak ők állíthatják meg, és csak most. Ha ez a rezsim most „győztesként” kerül ki ebből a járványból, akkor vajon mit remélhet tőle az egészségügy? Hálát és az ígéretek betartását? Nem inkább azt fogja gondolni, hogy „lám, milyen igazam volt mindig is, minden egészségügyre költött fillérért kár!” Hiszen ha ezt a járványt így is sikerült lenyomni, akkor innentől milyen ennél is nagyobb válsághelyzet jöhet, ami miatt érdemben fejleszteni kellene? Nem inkább a katonásdi és az átláthatatlanság továbbtolása várható? Néha egy kis ígéret, amit utána vissza lehet vonni vagy váratlan új feltételekhez kötni? Erőből és gőggel, persze. Hiszen ez eddig is bevált. 

Európai egészségügyre Magyarországon csak Orbán nélkül van esély. Ezt pedig most lehet elérni. Vagy soha.

Nyilván képtelenség és lehetetlenség minden adatot összegyűjteni és dokumentálni. De erre valószínűleg nem is lesz szükség, mert ők nem kicsit csalnak. Hanem nagyon. Ha csak egy-két napon sikerül a kórházi osztályok feléből, harmadából összegyűjteni a számokat, az már elég lehet arra, hogy egyértelművé tegye: a kormány hazudik. És erre talán már van reális esély. 

Ne legyenek illúzióink, a kormány nagyon jól tudja, hogy ezen a ponton mennyire sebezhető. Ha meglátja a készülő szerveződést, minden jogi, adminisztratív és kommunikációs eszközt meg fog ragadni, hogy a szervezést ellehetetlenítse, mint ahogy eddig is tette. Ne ijedjünk meg, hanem tanuljunk tőlük: ha tiltakoznak, annál inkább kell csinálni! Ez is azt jelzi, hogy sikerült a hatalom tyúkszemére lépni. Nincs mit veszíteni: ha ez a rezsim marad, akkor becsületes és felelősségtudatos dolgozóknak így sem, úgy sem lesz helyük a félkatonaivá váló magyar egészségügyben. És a hatalom, bármilyen nagy is legyen a hangja, nem tehet meg bármit. Nem támadhat saját egészségügyi dolgozóira egy világjárvány közepén. Ráadásul miért is? Mert a dolgozók transzparenciát akarnak? Mindezzel a rezsim pont arra hívná fel a figyelmet, hogy itt valami nagy disznóság történik. 

Ha tarthatatlanná válnak a „hivatalos adatok”, akkor az fordulópont lesz Magyarország számára. Ha ugyanis elvész a bizalom, akkor megfordul a bizonyítás kényszere. Az emberek elkezdenek kételkedni, és beindul egy láncreakció. Egy ilyen adat vezető hír lesz a világsajtóban. Minden eddigi apró „adat-anomália” is hirtelen fontos hírré válik. Európa elkezdi számonkérni az adatok transzparenciáját. A kormánynak pedig erre nem lesznek jó válaszai. Nem is lehetnek, ahhoz már túl mélyre süllyedt a hazugságba. Védekezésbe kényszerül, és abban nem jó… És közben egyre jobban kilóg a lóláb… És amitől a legjobban tart: a saját szavazók szívében is megjelenik a kétely. 

Ennek a rezsimnek addig ér a hatalma, amíg az emberek tömegei elfogadják a „bemondásra” eléjük tárt kritikus adatokat. Mint pl. egy megmagyarázhatatlan hibáktól hemzsgő választás arcukba vágott „végeredményeit”. Vagy jelen esetben azokat a számokat, melyek feketén-fehéren megmutatják, hogy a kormány meg tudja és akarja-e védeni őket egy, az életükre törő váratlan veszélytől. Egyelőre még a tömegekben egy megmagyarázhatatlan ősi bizalom dominál, ami a naivitás, a konfliktuskerülés, a politikai korrektség, és a pszichológiai „tagadás” egy sajátos keverékéből fakad. Orbán nagyon vastagon épít erre az irracionális bizalomra. Ott ér véget az ő hatalma, ahol ez a bizalom látványosan összetörik.

Magyar orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók: lehet hogy nem akartatok hősökké válni, de ez a kor most hősökké tett benneteket. Így is úgy is, már azok vagytok. Szívből kívánok nektek sok erőt és kitartást, és hogy végre őszintén elismerje a társadalom is a hihetetlen munkát amit végeztek. És szívből köszönöm, ha hozzá tudtok járulni ahhoz, hogy december 24.-ére kinyíljon az a bizonyos utolsó ablak is az idei adventi kalendáriumon. Kérlek terjesszétek ezeket a gondolatokat egymás közt! Gondoljátok végig, beszéljetek róla! Lehet hogy már csak egy kicsi hiányzik. És akkor utána egy sokkal szebb 2021 fog következni. 

bacon

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.