Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A terv

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az nagyon látszik, hogy Orbán vírusvédelmi intézkedései nem alkalmasak a járvány megállítására. A hazai verbális szigor és a látszatintézkedések szinte köszönőviszonyban sincsenek az Európa többi részén bevezetett intézkedésekkel, és még kevésbé hasonlítanak a vírus elleni védekezés sikerállamainak stratégiájára. Azt gondolhatnánk, hogy amit látunk, az maga a stratégia hiánya: káosz, rögtönzés és a kapkodás. A szakértők hosszú sora fogja is a fejét: így biztosan nem fog sikerülni a vírus megállítása. De mi van, ha nem ez is a valódi stratégia? Orbánnál, mint tudjuk, sohasem azt kell figyelni amit mond hanem azt, amit csinál.

Mi lenne, ha megpróbálnánk arra figyelni amit Orbán csinál, és az alapján próbálnánk meg kitalálni valódi céljait, stratégiáját?

Zsiday Viktor tegnapi írásában pontosan ezt tette. Orbán cselekedeteinek és a vírusterjedés biológiai és fizikai törvényeinek egymásra vetítéséből egy nagyon egyszerű és világos kép rajzolódik ki. Zsiday Viktor szerint:

  • Orbán hatalmának kulcsa a sikeres gazdaság,
  • a durva korlátozások súlyosan visszavetik a gazdaságot,
  • ha a lakosság kb. 30%-a átesik a fertőzésen, akkor onnantól a vírus hamar lecseng,
  • Orbán stratégiájának valódi célja, hogy a lakosság durván harmada minél gyorsabban átessen a betegségen,
  • a sietségnek az ára pedig kb 10-15000 magyar ember élete lesz.

Mindezek alátámasztására Zsiday egyszerű számításokat is mellékel. 

Eddig Zsiday blogja. Fő megállapításaival nem vitatkozom, sőt inkább további pontokkal szeretném kiegészíteni az írását. Folytatnám tehát a fentebbi felsorolást: 

  • …a sietségnek az ára pedig kb 10-15000 magyar ember élete lesz,
  • de ez tulajdonképpen mindegy is,
  • merthogy a statisztikák úgyis azt fogják mutatni amit a kormány mutatni akar, 
  • ugyanis a kormány írja a statisztikát (is).

Pont. Ugyanis Orbán stratégiája csak egy dologban markánsan következetes a járvány kitörése óta: és ez pedig az adatok transzparenciájának teljes hiánya, ami szöges ellentétben áll az európai gyakorlattal. A magyar vezetés mintha félne a részletes adatok közzétételétől. Egy-egy város, falu vagy kórház szintjén ugyanis a statisztikai adatok már többé-kevésbé ellenőrizhetőek, és a csúsztatások kiderülnek. És előbb-utóbb látványosan kibukna, hogy valami nem stimmel a hivatalos adatokkal. 

A magyar járványügyi irányítórendszerben mintha minden az információk áramlásának szigorú kontrolljára lenne megtervezve. Milyen okkal kerültek a kórházak katonai irányítás alá? Milyen okból vette át áprilisban katonai parancsnokság egyből a főbb telekommunikációs cégek felügyeletét is? És főleg: mi más értelmes magyarázat létezhet a részletes adatok eltitkolására? Az eredményes járványmegelőzés, mint azt már annyi szakértő leírta, pont hogy minél részletesebb területi adatokat igényelne. Az egyetlen okszerű magyarázat: a magyar kormány akár manipulálhatja is az adatokat.

A legszörnyűbb az egészben az az hogy a magyar lakosság, média, ellenzék, orvosok, járványügyi szakértők, önkormányzatok, civil szervezetek láthatóan teljesen eszköztelenek a transzparencia kikényszerítésére. Nagyon úgy néz ki a helyzet, hogy Orbánt nem kötik, és nem is fogják kötni a tények, és így akármi lesz is, az adatok őt fogják igazolni. Lesz aki őt kétségbe vonja? Ha lesz is, nem lesz bizonyítéka, és nem fog messze hangzani a hangja. 3-4 hónap múlva pedig Orbán majd szerte Európában büszkén hivatkozhat a magyar járványkezelési modell sikerére. Egy olyan, járvány által tizedelt, poszt-brexit Európában, ahol mindenhol máshol (legalábbis kellően sok helyen) rosszabbak lesznek a járványügyi mutatók, mint az illiberalizmus mintaállamában. Természetesen rosszabbak lesznek, hiszen az ő statisztikáikat kötik a tények. Ez viszont nagyon súlyos adu lesz Orbán nyugati követőinek a kezében, hogy saját országuk demokratikus kormányainak „inkompetenciáját” bizonyítsák a nép erre fogékony része felé. És „trumpi” lelkületű szavazóból sajnos Európa minden országában bőven van. 

Nagyon magas a tétje tehát annak, hogy Európa és a világ elfogadja-e bemondásra Orbán számait. Ha Orbánnak sikerül „átcsusszannia” egy tetszetős Covid statisztikával (ami nyilván valahol Európa felső-középmezőnyében lesz, lásd „ne mi nyerjük a legtöbbet”) akkor a többit rábízhatja a putyini/bannoni altright médiára, és az európai lakosság szépen meg lesz győzve az illiberalizmus előnyeiről. Az Európai Unió viszont már nem bír el több illiberális irányba forduló államot. 

Viszont egy dolgot még megtehet Európa, ha (talán) még nem késő: a COVID-segélyek lehívhatóságát a COVID-adatok transzparenciájához kötheti. Azaz, ha fehéren-feketén kiköti az EU, hogy a megszavazott COVID-támogatásokat csak azok a tagállamok tudják igénybevenni, amelyek a részletes (településekre, kórházakra, nemre, korcsoportra és napra lebontott) COVID statisztikákat folyamatosan nyilvánosságra hozzák, akkor a magyar kormány hirtelen nagyon kényelmetlen helyzetbe kerül. Hasonlóan a tegnap elfogadott jogállamisági mechanizmushoz, ez a mechanizmus is végső soron az Európai pénzek megfelelő elköltését garantálná. Egy olyan tagállam ugyanis, amely nem is próbálja megvédeni polgárait a vírustól, és azután az egészről blöfföl és hazudik, miért is kapjon a közösből pénzt erre a produkciójára? Nagyon remélem, még nem késő, és még be lehet egy ilyen kritériumot rakni az EU-s COVID-segélyek feltételei közé. De az EU-nak most mindenképpen nagyon gyorsan kell cselekednie, ha fenn szeretne maradni. Mert ahol a hazugságok átmennek és a csalók megússzák, ott a tisztességesek előbb-utóbb alulmaradnak.

bacon

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.