Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormányzat is léphetne valamit, teszem azt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Miközben kiderült, hogy a vártnál komolyabb mértékben zuhant be a gazdaság – 13,5 % – arról is megbizonyosodhattunk, hogy nem csak mi hisszük azt, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára elképesztő mértékben növekedett tavalyhoz képest, de a KSH is hasonló állásponton van. Értem én, hogy fagyok voltak, meg az eső is esett, azzal egy időben, hogy szárazság volt, de azért mégis igen érthetetlen az, hogy mégis miért emelkedett 45 százalékkal a gyümölcsök ára. Történt ez úgy, hogy a külföldről behozott gyümölcsök ára messze nem emelkedett ekkora mértékben, ezzel döntés elé állítva a nemzeti vásárlókat. Enné az ember ugyanis a magyar zöldségeket, de ha kétszer, háromszor annyiba kerül és sokszor ízetlenebb is, mint a gaz nyugati gyümölcs, akkor mégis mit tegyen? Zászló ide – tudom az csak a húsokra vonatkozik, de akkor is -, vagy oda, az ember a pénztárcája alapján vásárol.

Az sem mellékes, hogy nehéz úgy egészségesen táplálkozni, ha az ember lassan már nem képes sem gyümölcsöt, sem pedig zöldséget vásárolni az étkezéshez, hiszen azok ára olyan mértékben megemelkedett, hogy inkább más után néz. A krumpli, rizs, vagy a tészta továbbra is viszonylag normális áron elérhető, azonban azok önmagukban még nem alkotnak ételt, egészségeset legalábbis biztosan nem. Zöldségekre, húsra lenne szükség ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagot bevigye az ember, de mit tehet, ha évek óta alig emelkedő nyugdíja, vagy fizetése ezt nem teszi lehetővé számára? Az emberek többsége nem jókedvében vásárol kevesebb egészséges összetevőt, ezzel átállva egy egészségtelenebb étrendre, hanem kényszerből teszi.

Egy több gyermekes családnak – amelyet olyannyira propagál a kormány – napi több kilóra van szüksége, a ma már aranyárban mért zöldségekből és gyümölcsökből, de sokszor egyszerűen nem teheti meg, hogy ezeket megvásárolja. A családi pótlék tíz éve nem változott, noha az tény, hogy vannak egyéb támogatási formák, de ezek sokszor nem elegendőek arra, hogy lényegesen kisegítsék a családokat. Persze ott a lehetőség arra, hogy az ember megtermelje magának amit eszik, de ez nagyobb városokban nem valódi opció, hiszen lakótelepen elég nehéz krumplit, vagy paradicsomot termeszteni, bármennyire is szeretne az ember. Hegedűs Zsuzsát sem láttuk már egy ideje, nem osztogat sem palántákat, sem csirkéket, ezért az emberek többségének magának kellene beszereznie a szükséges élelmiszereket.

Én már meséltem erről korábban, de újra elmondanám, hogy itt, Spanyolországban szinte minden zöldség és gyümölcs ára jóval alacsonyabb, mint odahaza. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy Dél-Spanyolország egy része üvegházakkal van teli, azokban még ha az ember meg is válogatja, hogy honnan vásárol – ezeket a területeket kihagyva – akkor is jóval olcsóbban jön ki. Itt Granadában például van egy olyan üzletlánc, amely a helyi termelőktől vásárolja fel az árut közvetlenül, az árak pedig emiatt nevetségesen alacsonyak. Itt komoly üzletláncról van szó, áraikban ez mégsem igazán látszik meg. De választék is akad és ha az ember bio, vagy eco árut szeretne vásárolni, az sem probléma, csak akkor nyilvánvalóan többet fog fizetni érte.

Megértem tehát azt, hogy problémák elé néz a hazai piac, de valami megoldást csak ki kellene találni, hiszen az nem elfogadható, hogy a végtelenségig emelik az áraikat, miközben a fizetések és a nyugdíjak messze nem követik ezen emelkedéseket. Lehet, hogy egy mai fizetés számszerűen magasabb, mint volt mondjuk 10 éve, de ettől még messze nem biztos, hogy ez értéke is magasabb. A fizetés értéke ugyanis attól függ, hogy abból hány kg. kenyeret, paradicsomot, vagy hány köbméter fát lehet vásárolni, nem pedig attól, hogy hány nulla van annak végén. Az sem mellékes, hogy a hazai termelőket is ki lehetne segíteni egy-egy hasonlóan pusztító évben, és akkor lehet, hogy nem az egyes vásárlókat terhelné ez a feladat. Van ugyanis egy határ, amelyet átlépve már vissza fog esni a kereslet és újra előfordul, hogy a termelőre rohad az alma, vagy a dinnye. Nem hiszem, hogy elvárható lenne az, hogy mindig a vásárló oldja meg mások problémáit.

Mai cikkeink:

Hátborzongató az a mocsár, amibe magukkal akarják rántani az országot

Na és mi a helyzet a gazdi erkélyével?

Milyen egyetértési pontokat lehet hazugságra és csalásra alapozva létrehozni?

Emberség, keresztényi szeretet a nemzeti oldalon

Újra lecsapott a rendőrség

Saját gyártású ellenzék

Idővel kiderül kinek is volt igaza

Temetés

Külső erő

Kultúrsvarc

Mai kiemelt kommentjeink:

Azt gondolom ezeknek már nem is kell csalni 2022-ben mert annyi az agymosott droid, hogy simán megválasztják őket megint. Simán, jövőt ne is építsen itt egy libernyák sem. 🙁 Libsi, nem magyar. Véleményt formáló meg húzzon innen. (Olgi)

Ha a magyar emberek többsége öntudatos felnőtt, gondolkodó ember lenne, akkor már hosszú évek óta máshogy hívnák a miniszterelnököt.(Virág)

Hát ez már tényleg agyf@sz! Ha az én gyerekeim ilyen szinten lettek volna óvodás korukban, hosszú, tömött sorokban rohantam volna velük szakorvoshoz!
(Nem is lett belőlük még helyettesállamtikáralsegédpótló sem…) (Zsuzsa)

Semmi mást nem szeretnék jobban mint azt, hogy végre felébredjen ez az elnyomott, megnyomorított nép. Összefogjon és rendet teremtsen végre. Mindig azt mondtam, hogy nem elég a pártoknak összefogni, mert az semmit sem ér, ha a nép nem fog össze. Remélem megtörténik egyszer.(Csabáné)

A mai nap kommentje pedig Transzporteré:

Ha elmarad az igehírdetés az azért zavart jelez orbánban. Ha nem tudja, egyenlőre, hogy mit mondjon, hogy a diktátor haverját se bántsa és az Unió se utálja még jobban a 7-es cikkely és a Néppárti tagság tárgyalása előtt, akkor a fejében is nagy lehet a zavar. Szerintem kivár, hogy lukasenka győz vagy a nép. Ha a nép győz akkor majd utólag elítéli lukasenkát, fordított esetben majd hatalmas gratulációval fogja ünnepelni. Feltételezem nem a népnek drukkol. Szarik ő a népre ott is és itthon is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.