Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A főváros nem adja ilyen könnyen magát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét! A mai napon több tüntetés is volt a fővárosban, ami jól jelzi, hogy a járvány ideje alatt nem csökkent a társadalmi feszültség, sőt. Magyarország nem lett egy centivel sem jobb hely, ha lehet, egy még antidemokratikusabb, balkánibb országgá váltunk, ahol egyre kevesebbeknek van kedvük élni. A Karácsonyékkal szembeni leszámolás immár hónapok óta tart, ami egyre nagyobb feszültséget okoz a városlakók és a kormány között. Az égvilágon semmi szükség sem lett volna arra a lejárató hadjáratra, amivel úgy hitte Orbán, hogy képes Karácsonyt megbuktatni. Bőven megtehették volna, hogy változatlanul hagyják a főváros költségvetését és arra kárhoztatják Karácsonyt, hogy mutassa meg, mire képes a főváros vezetésére annyi pénzből, amennyiből Tarlós István is képes volt.

Nem, a kormány még erre sem volt hajlandó. A költségvetést tovább nyirbálta, ami eljutott egy olyan szintre, ami már Karácsonyéknak is sok lett. De nem csak neki, hanem Budapest lakosainak is, akik átlátva ezen a nyilvánvaló trükkön megértették, hogy Orbán egyszerűen ki akarja csinálni Karácsonyt. Eddig a főpolgármester mindössze Facebook bejegyzéseiben reagált a kormány nyilatkozataira, de úgy tűnik, ezeket megelégelve nyilvánosan is véleményt kívánt alkotni. Ne gondoljunk itt most persze egy hatalmas tüntetésre – noha lesznek óriásplakátok –  Budapest szívében, hiszen a koronavírus-járvány ugyan szinte eltűnt, arra azonban semmi garancia nincs, hogy nem indulhat újra be, ha tömegrendezvényekkel adunk erre esélyt.

Karácsony messengeren közölte követőivel, hogy hol és mikor lesz majd jelen, hogy véleményt nyilvánítson a Budapest adóról, az emberek pedig ha akartak, csatlakozhattak. A megmozdulást szinte az utolsó pillanatig titokban tartották, csak tegnap szivárgott ki a dolog, mégis több százan megjelentek rajta. Nem volt színpad és hangosítás sem, mint ahogy beszédet sem mondott sem Karácsony, sem a megmozduláson megjelenő ellenzéki polgármesterek egyike sem. Az egész megmozdulás lényege az volt, hogy megmutassák, nem tűrik azt, ha hülyének nézik őket, mint ahogy ugyanezt gondolják a főváros polgárai is. Nem igaz, hogy Budapesten fölösleges milliárdok lennének, amivel azt csinál Karácsony, amit csak akar. Ha ez így lenne, Tarlós István miért nem hajtotta végre a Lánchíd felújítását még évekkel ezelőtt, amikorra azt valóban tervezték? Ő már akkor sokallta a felújítási költségeket, nem véletlenül tolta át a projektet Karácsony idejére.

A főváros tehát nem hagyja, hogy hülyének nézzék. Ezt Orbán vagy felfogja végre és feladja a főváros elleni harcát, vagy pedig belemegy egy olyan csatába, amely végén nem biztos, hogy ő fog győztesen kijönni. Ez a harc kockázatos, hiszen hétről-hétre egyre jobban feldühíti azokat, akiknek a pénzét a kormány elveszi, viszont haverjai között osztja ki, ahelyett, hogy arra fordítaná, amire egyébként szükség lenne. Még csak a történet elején tartunk, ezért is lesz majd érdekes utólag visszanézni, hogy mennyire volt jó gondolat ebbe a harcba belekezdeni.

De a főváros kirablása mellett egy másik döntés is borzolja a kedélyeket, méghozzá a Színház– és Filmművészeti Egyetem bekebelezése. Ez ugyanis egy olyan állami kézben lévő intézmény, ahol a diákok még szabadon létezhetnek, sőt, olykor ezek a diákok, vagy az ott oktató tanárok politikai véleményt is meg mernek fogalmazni, ami érthető módon nem feltétlen Orbán Viktornak kedvez. A művészek a történelem során több alkalommal is megmutatták, hogy lázadnak az elnyomó rendszerekkel szemben és nem szeretnek csöndben maradni akkor, amikor talán mindenki más kussban lapít. Nem véletlenül esett tehát épp erre az intézményre a döntés, amelyet alapítványi fenntartásba kívánnak helyezni.

Ez tudjuk mit is jelent, nem érdemes azon morfondírozni, hogy pénzügyileg majd jobban megéri az egyetemnek. A cél az egyetem elnémítása, nincs szükség ugyanis Orbánétól eltérő véleményekre. Ezek után majd oda kerülhetnek azok a tanárok és diákok is, akik normális körülmények között soha nem nyertek volna felvételt az intézménybe és megtehetnek számukra kedves kádereket is fontos vezetőknek, ami – mint az jól látható – már eddig is bevált. Mindent, de tényleg mindent le akarnak uralni és úgy látszik, még nem végeztek. Mert lehet, hogy a járvány időszaka véget ért, de nehogy azt gondoljuk, hogy mostantól megnyugodhatunk. Most kezdődik csak a java.

Mai cikkeink:

Ameddig hörögve esünk egymás torkának

Én valahol egészen máshol látom a veszélyt

Ez mindannyiunk tragédiája

Nyílt levél Vezsenyi László tanár úrnak

A Kossuth rádió nem tud hibázni

A kultúra téeszítése

Hát akkor tessék forradalmat csinálni

Hátha Orbán Viktor elszégyelli magát

Apámtól, anyámtól jövén

Akkor is ha épp rommá verték

Mai kiemelt kommentjeink:

A dolog lényege; a kormány szerint szakadjon már le az a híd a Dunába! Majd mindenki akkor Karácsonyra fogja, a kormány meg elviszi a nemzeti múzeum gyűjteményét (mert ugye az épületet nehéz) Debrecenbe, a NEMZET új nemzeti fővárosába, ahol orbánt imádni fogják, Budapest meg csak adózzon milliárdokat nekik, és dögöljön is bele.
Hát, komolyan mondom, ennél az embernél ártalmasabbat, megosztóbbat még nem láttam. Tudom, nem lenne szabad, de én már megátkoztam a híveivel együtt.(Anima)

Bárcsak más szelek fújnának holnap reggel, de nem fognak. Csak Ti váltjátok egymást, a szél az sajnos marad olyannak, amilyen most. Lehet, hogy én libsibolsisorosbérenc hazaáruló vagyok, de a két kép között azért marha nagy különbséget látok. Karácsony egy cseppet sem hasonlít, sem emberileg, sem kinézetre szálasira. Az orbános hitleres kép viszont nem magyar találmány, nem mi ábrázoltuk először így hanem, ha jól emlékszem akkor egy német lapban jelent meg. Ők meg már csak tudják.(Transzporter)

Engem az is érdekelne például, hogy ma mennyivel drágult a 2017-es vizes vb.(Sirius)

A mai nap kommentje pedig Józsefé:

Kár erőlködni! Fiktív levelezésben Mikes Kelemen a világbajnok!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.