Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szellemi idomítás a rácsos ablakból

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Azért rettenetes nagy bajban lennék, ha most lenne ötödik osztályos a gyermekem. Sok mindenért: például, hogy alig-alig találkoznék vele, mert napi tíz órákat ülne a suliban; azért is, mert a fizikát az irodalmat tanító pedagógus okítja, mert nincs más; azért is, mert állandó bizonytalanságban lennék, mivel tömnék az okos fejét. Itt van ez a Hon- és népismereti tankönyv. Már a bevezető is hangolja a kölyköt: „Lehet bárhol a nagyvilágban szép nagy házad, de hazád csak itt lehet, a Kárpát-medencében. Lehet bárhol a nagyvilágban kényelmes otthonod, de honod csak itt lehet, az anyaországban! Ezt neked is fontos tudni, hiszen tantárgyunk, a hon- és népismeret éppen erre a tudásra épül.”

És akkor Konok Péter történész, publicista, fordító Facebook oldalán tett nagy felfedezést, és akadt ki. Joggal. Megnéztem én is a tankönyvet, valóban ott van a gyöngyszem feladat:

Tudod-e, ha megvagy keresztelve -, hogy neked kik a keresztszüleid? Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!” – így szól egy ötödikeseknek szánt feladat a Bánhegyi Ferenc által írt Hon- és népismereti könyvben.

„Ha a gyerekem megkérdezné, hogy miért nincs megkeresztelve, azt válaszolnám, hogy azért, mert nem vagyunk vallásosak. Slussz, ez ilyen egyszerű. Ha ő netán vallásos lesz, és olyan kedve kerekedik, oldja meg magának. Ha nem, hát nem. Ha iskolai feladatként kapná ezt a kérdést, akkor viszont csúnyán káromkodnék, alighanem még Isten nevét is a számra venném, a különféle szentekről nem is beszélve. Ehhez ugyanis az iskolának semmi köze. Meg másnak sem. Se pro, se kontra.” – írja Konok Péter.

Szerintem, ennél bonyolultabb a helyzet, az érdekszelek különbözősége miatt. Mert mi van akkor, ha azzal szembesül a gyerek és a család:

– Felhívom a kedves szülők figyelmét arra, hogy a gyerekük nincs megkeresztelve, ami nem illik a mai keresztény, családszerető kormány és oktatási irányítás szellemébe. Ezért gyermekét megrovásban részesítem, kérem a kedves szülőket a hibát eszközöljék.

– Kedves pedagógus. Gondolkodunk a megoldáson, kérjük türelmét, hogy eldönthessük, gyermekünk kivégzésnek milyen formáját válasszuk büntetésül.

Hát így. Amúgy pedig senkinek semmi köze ahhoz, hogy a gyerek meg van-e keresztelve, vagy sem. Magán- és családi ügy. Lenne, ha ma már Orbán térdepelésből felállt csuhásai nem lennének a hatalom kegyeltjei. Az pedig csak nálunk fordulhat elő, hogy olyan ember írhat újra tankönyvet, akinek botrányos véleménye miatt négy éve már vissza kellett vonni egy általa írt történelemkönyvet. Abban többek között rokonszenves figuraként ábrázolta Hitlert. Történészek és társadalomtudósok fejtették ki véleményüket, amely szerint „felmérhetetlen károkat okoz, ha a történelem oktatásában ismét teret kap a politikai és ideológiai irányítás”.

Kap, és egyre inkább teret kap. Az állami iskolákban szűk a tankönyv kínálat, választani nemigen lehet az egyes évfolyamokon. És hiába botrányos szerző Bánhegyi, újra szót kapott. Ez természetesen csak szándékos lehet, hiszen ez a célja Orbánéknak: a szellemi idomítás. Az nagyon jó, hogy nincs ötödikes gyermekem, akinek pedig van, észnél kell lennie. A hazug politikát folytató és azt az iskolákba becsempészők ellenében.

Igény az van. A futásra is. Sportolni csuda jó! Már csak azért is, mert mi sportnemzet is vagyunk. Annyi stadion, műfű meg csarnok épült már, hogy igazán lenne hol sportolni. De nem! Sportlétesítményeknek üresen kell állnia, és így üresben kell közpénzből működtetni. Sebaj, itt az új nagy lehetőség! Jöjjön futni a temetőbe! Biztos hely, nem zavarja senki! A fák is az égig érnek – ha ott még nem irtották ki őket.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a nemzetközi példákat követve futóútvonalakat jelöl ki a Fiumei úti sírkert területén. Az indokok között szerepel, hogy a nemzeti emlékhelyet szorosabban bekapcsolják a főváros vérkeringésébe. Nagy az igény olyan zöldfelületre Budapest szívében, ahol mozogni, kikapcsolódni lehet. A mozogni vágyók számára futóútvonalak megjelölésével és információs tábla kihelyezésével teszi kényelmesebbé a sportolást a NÖRI – közölte az intézmény az MTI-vel.

A műemléki falak mentén egy kör hossza éppen három kilométer, szintkülönbség nélkül, részben aszfalt, részben terep úton. Ez már az orbáni illiberalizmus? Vagy a rácsos ablak? A kegyelet sem számít? Előbb-utóbb lesz nemzetközi temetői futóverseny is. Ha már sportnemzet vagyunk. Mégis csak magyar sajátosság, hogy emlékező családtagok, barátok, koszorúk, gyertyák között izzadhat a magyar. A parkokban kutyát sétáltatni, szemetelni és sportolni tilos.

Ezért aztán megkérjük a kedves budapestieket, vonuljanak a nemzeti emlékhelyre. Aki nem bírja erővel, ne keseredjen, dolgozunk azon, hogy motor-, autó-, és helikopterversenyt is rendezzünk. Mindent a magyar emberekért – ha holtak, ha élők.

Lesz Ady Endre, Arany János, Erkel Ferenc, Csontváry Kosztka Tivadar, Heltai Jenő, Fejtő Ferenc, Lesznai Anna, Mary Zsuzsi, Pege Aladár, Radnóti Miklós, Szabad György, Antall József, Horn Gyula, Zwack Péter, Faludy György előfutam. Is. Kéretik a nagy rohanásban senki emlékét nem megtaposni.

Ti pedig, agylájtosok, menjetek az aszfaltos és szaftos jó fenébe!

Az önök véleménye

Olyan szuper munkaruha lesz, mint a szerencsétlen vasutasoké? Műszálas silány anyagból, hordhatatlan fazonban? Vagy mint a szintén világhírű 2Rule sportruhák? Filléres szemét drága pénzen – sebaj, egyszer élünk, vígan fizetjük ezt is. (Madárlátta)

Mi ez nagy csillármizéria? Mi történt a régi csillárokkal? Összetörték,megették a molyok, vagy mi? Az rendben van, hogy az épület stílusához nem illene akármi, de ez megint felülmúlja az összes képzeletemet, hogy hova teheti ezt a sok csillárt. (Melinda)

Tegnap a postás kétszer csengetett nálunk. Meghozta a rezsialamizsnát, a ” hőn szetetett” vezérünk szerelmes levelével. Egész éjjel azon gondolkodám, hogyan tudnám mindezt a szivjóságot megköszönni. Reggelre arra az elhatározásra jutottam, hogy ha fene fenét eszik is muszály szülnöm 3-4 gyereket ennek a csupa sziv embernek. Ugyanezt javaslom minden nyugdijas társamnak, fűggetlenűl, hogy férfi vagy nő az illető.😂 (N. Csabáné)

Csak egyet tudok érteni. Amikor olvastam/hallottam ezeket a gyurcsányozós leszólásokat, ugyanez a kérdés fogalmazódott meg bennem. Miért alkalmatlan? Jöttek a „válaszok”: -Mert csak… -Mert hazudott… -Gyurcsótány…(ez volt a legnagyobb érv!) …és még sorolhatnám…
Most már nem kérdezek senkitől – igaz, 800 km-re M.o-tól nem is igazán lehet… De azt hiszem, ő és Bajnai volt az a két ember, akire rá lehet aggatni a tisztességes szót… (Hortenzia)

es nem kerdezett ra senki – miert is kerdezett volna, a nyugdijat, barmennyi is legyen az, hozza a postas minden honapban – hogy az a munka, ami van csostul, az fizet-e annyit, amennyibol meg lehet elni? normalis ember nem kellemes idotoltesnek jar dolgozni, hanem penzert. nagyjabol annyiert, amennyibol emberi modon meg tud elni. ezen a teruleten pedig nem igazan van oromkodni valo, de hat honnan tudna egy ilyen tokorru megelhetesi politikus, mint ez?! (Lustamacs)

Így írtunk mi

A nőknek meg már nem csak a magyarságot, hanem az egész emberi fajt kell fenntartani

Van aki forrón szereti

Nem csak a még meg nem született gyerekekért kellene harcolni

Fegyverbe, fegyverbe!

Sport diktatúra

Siker siker hátán

Bármilyen soványka, de mégiscsak elégtétel

Pitypang

Vajon mikor lesz bűn nem gyermeket vállalni? Már ha még nem az…

Lopni nemes küldetés? Az adófizető polgárok pénzéből meggazdagodni hazafias kötelesség? Feltétlen lojalitással és szervilizmussal pozíciót szerezni az élet rendje?

A nap kommentje:

Tökéletes írás. Mindenben egyet értek a leírtakkal. Gyurcsány TISZTESSÉGES EMBER. Csupa nagybetűvel. Állandó támadások, gyalázások, lejáratások ellenére is megőrizte emberi méltóságát. Több ilyen tisztességes emberre lenne szükség ma Magyarországon. Akik ugyanúgy harcolnának mint ő, a jelenlegi: hazug, korrupt, embereket, társadalmi csoportokat gyalázó, megsemmisítő rendszer ellen! (Júlia)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.