Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Palkovicsék úgy szórakoznak az oktatással, mint macska a pamutgombolyaggal. Kibogozhatatlanul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 388,704 forint, még hiányzik 2,611,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Ha nem volt eddig bajunk, akkor most lesz. Halmozottan. Pedig normális esetben örülnünk kellene, hogy gyerekeink, unokáink bemennek a magyar iskolákba okosodni. Ott aztán nagyon jól érzik magukat, mert sok-sok kiváló pedagógus lelkesedve és frissen pátyolgatja, nevelgeti a diákokat – méltó fizetésért, nagy szakmai megbecsüléssel. Hozzáértéssel és szabadon. Amire vágytak. Vagy már pici gyerekként vagy csak később. Mindegy is. És örül a lelkük, hogy olyan klassz és korszerű ismeretekkel engedik el a gyerekek kezét, hogy ők évtizedek múlva is emlékeznek a tanító nénire, tanító bácsira, a tanár úrra, tanárnőre. Mert iskolába járni jó volt.

De ebben az országban – hogy egészen finom legyek – pontosan az oktatás irányítóinak kellene valamilyen hosszú kurzust elvégeznie, hogy valami ragadjon rájuk a hatalom fideszes kosza mellett. Nem ragad. Itt van ez az ide-oda röpködő Palkovics László, a nemzet agytrösztje.

Egy büdös szavát nem hiszem el. Mondhat akármit a Fidesz-hadsereg kíméletlen szélhámosa. Mi a francért gondolja, hogy a CEU elzavarása és a Magyar Tudományos Akadémia kicsinálása után még van hitele egyetlen szavának is. Az már csak hab tortán, hogy az erkölcsösséget, tisztességet annyira ismeri, mint pók a Bibliát. Emlékeznek, az ákádémikus úr évekig vett fel 800 ezer forintos fizetést úgy a Magyar Tudományos Akadémiától, hogy a szerződésében meghatározott kötelezettsége ellenére nem publikált. Ez ilyen sajátos Palkovics és magyar innováció. Pénzt munka nélkül, no és előre az ifjúságért! Példaképként.

Már a nyíregyházi országos szakképzési tanévnyitón rosszul ült a lovon az innovációs és technológiai miniszter. Az alaphelyet rossz.

Tíz év után először 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly, ez is jelzi, hogy a szakképzésé a jövő.

Pontosan ez az, nálunk nem a tanulás szabadsága a fontos, hanem az, amit a kormány nagy sietségében kitalál. És akkor addig szajkózzák, amíg elhitetik, hogy az a jó. Aztán rendszerint gyorsan kiderül, hogy a habokra beszélnek, és semmi szakmai előkészítés nincs. Nálunk tanulni az egyik képzésben csak a másik kárára lehet. Most nekem az orvosok jutnak eszembe: hat évnyi képzés után úgy hagyják itt az országot, mint a sicc. Mert az nem jut el a nagyon kisimult agyú vezetésig, hogy olyan feltételeket kellene biztosítani az egészségügyben, hogy a jól képzett szakemberek itthon gyógyítsanak.

Ha valami módon bejön ez az elképzelés a szakgimnáziumokkal, akkor majd büszkék lehetünk magunkra, hogy megint szélnek eresztünk Európába tanult szakembereket, mert az etetésen kívül valamilyen konkrét jövőkép is kellene. A saját dicsőségük állandó ismételgetése helyett. Esküszöm, hogy a magyar alsó és felső szintű oktatást úgy összegubancolták már, mint a játékos macska a pamutgombolyagot. Kibogozni évtizedek kellenek, csak addig rámegy megint egy-két generáció.

Miniszterek. Hiába a szemüveg, sem Kásler, sem Palkovics nem látja, hogy nagy baj

A kormány támogatásával minden feltétel adott ahhoz, hogy tovább fejlődjön a szakképzés – mondta a miniszter. meg beszélt munkaerőpiaci igényekről, versenyképességről, képzett munkaerőről… Ámen. Ilyen szépeket bármelyikünk tud mondani miniszteri cafrang nélkül. Van még: 2020-tól a szakgimnáziumok négy plusz egy éves képzési struktúráját a technikumok ötéves képzése váltja fel, emellett a szakközépiskolákat hároméves szakképző iskolákká alakítják át, ahol a gyakorlati tapasztalatot az utolsó két év duális képzése biztosítja. Semmi konkrétum, pedig ennyit elvárhatnánk egy új tanév elején, de majd a hozzájuk tapadt sajtó megírja a tutit, ahogy szokta.

Valaki megint hazudik: vagy a miniszter vagy az Oktatási Hivatal. Előbbi szerint: bár a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok száma tavaly a szakkgimnáziumokban közel harmadával, a szakközépiskolában még ennél is nagyobb mértékben csökkent, a további cél az iskolát végzettség nélkül elhagyók számának 12-ról 10 százalék alá csökkentése lesz.

Az Oktatási Hivatal szerint a gimnáziumokat elenyésző mértékben érinti a probléma, az általános iskolások fenyegetettségében pedig enyhe csökkenést látni, addig a szakképzésbe járó diákoknál aggasztó a növekedés. Főként a szakközépiskolások (korábbi néven szakiskolások) esetén nőtt a kockázat. Itt is jelentősen csökkent a diákszám (76 ezerről 71 600-ra), mégis 13 700-ról 15 100-ra nőtt a lemorzsolódással fenyegetett gyerekek száma. Vagyis félő, hogy minden ötödik szakközépiskolás kiesik az iskolarendszerből.

Megint bejött az, hogy Palkovics azt mond, ami nekik tetszik, de igazából erről úgyis azok a pedagógusok tudnak valósakat beszélni, akik Borsodban és Szabolcsban tanítanak, ezekben a megyékben hatalmasat ugrott a lemorzsolódó diákok száma: 20,4 százalékról 26 százalék fölé nőtt. Azokon a hátrányos helyzetű településeken, ahol a nincs az úr. Tudják, úgy van ez a szegényebb vidékeken, hogy kell a családoknál a munkáskéz, és inkább a közmunka vonzóbb a számukra. Persze, az sem segített, hogy kormány 16 éves korukban kipaterolta őket a iskolából.

Nem tudom, hogy van-e a magyar oktatásügynek olyan szelete, ami elfogadhatóan európai. Van. Abban a néhány elit iskolában, ahonnan a tanulók a hazai és nemzetközi szakmai versenyeken sikeresen szerepelnek. Palkovics szerint ez igazolja, hogy nemzetközi színtéren is elismert a magyar képzés. Ez pontosan olyan pökhendi duma, mint a „Nincs CEU-ügy, álságos a történet, ugyanis amit Bécsben csinál a CEU, megtehette volna Magyarországon is.”

Azért, ha összerakjuk az ősmagyaros Kásler doktort meg a tudást kivéreztető Palkovicsot, azt mondanám, van miért sírnia a pedagógusoknak és a szülőknek is a magyar oktatás miatt. Mert a macska nem nyugszik, és már ki sem látszik a gubancos fonalból. Csak a cirmos magát szórakoztatja. Palkovicsék pedig a gyerekeink, unokáink jövőjével szórakoznak. Újabb nehéz tanévünk (is) lesz. Nagyon gubancos.

Az önök véleménye

Szégyelljétek magatokat! Ilyen irigy társaságot! Hát ezek a Polték mindenhez IS értenek. Ahelyett, hogy büszkék lennétek! Sok ilyen van nerben, sokkal több, mint kellene. Elég lenne, csak az első mindenhez IS értőt kirúgni, a többi rögtön nem lehetne univerzális zseni. (Judit)

Ha valaki tud mondani még egy ilyen országot az unión belül ami “családi vállalkozásként “ üzemel , esküszöm megkövetem , és hamut szórók a fejemre … (Krisztina)

Nem csak a szolgai szabálykövetés itt a gond…diplomával vagy anélkül, de olyan (mimagyarok),, -mélymagyar – társadalom alakult már ki , ahová az emberség fénye már rég nem jut le. (Évi)

Van pofájuk válság helyzetet vizionálni,és milliárdokat elb…ni arra a rohadt több száz milliárdból felhúzott kerítés őrzésére, mert semmiféle migráns áradat nincs ahelyett,hogy az egészségügyre és más fontos dolgokra költenének,hogy ne haljanak meg emberek idő előtt,hogy emberhez méltó élet legyen,ne csak a hatalom megtartás legyen a cél. (Margit)

Egyre kevesebb a pedagógus? Lehet, hogy ez a modern módszer, a pedagógusok nélküli oktatás. Esetleg a digitalizáció esetünkben azt jelenti, hogy élő tanár már nem is kell? (Melinda)

Így írtunk mi

Köpedelem

Védjétek meg az országot, Sanyi

Mi lesz így a hős, nemzetvédő határőrökkel?

Új műfaj született: az orvos munkáslevelező

Hangulatkeltő válsághelyzet

Elkészült végre a nemzeti alaptanterv

Szíve szerint már most is a legjobban sikerült, apucira leginkább hasonlító gyerekét nevezné ki az összes miniszternek

A tűzről

A társ

Itt élünk Orbán Viktor poshadt és zárt magyar karámjában. Neki kukorékol minden megtollasodott kakas

Ülök bambán a laptop előtt, és nem értem

A nap kommentje:

Jó sokba fog fájni nekünk ez az agymosás. 14 milliárd tankönyvekre? Gondolom, sokan szívesen kifizetnénk a gyerekeink, unokáink tankönyveit, ha ott és azt tanulhatnának, ahol és amiből emberré nevelődhetnének… (Attila)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.