Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak egy mondat. Csak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Így is lehet. Ismerősöm hívta fel a figyelmemet a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc AMI klassz munkájára. A szülői munkaközösség, az iskola vezetése és a pedagógusok igazán jó ötlettel tüntették el az iskola kicsit megkopott, szürke lépcsőjét: közösen varázsoltak rá színes üzeneteket, idézeteket, fontos évszámokat. Mennyivel más, ugye, mennyivel hangulatosabb, vidámabb lett így a lépcső! A példa talán követendő. Megéri.

Megújult lépcsők. Ötletes lett a szolnoki gyerekek iskolája, láttuk a Facebook oldalukon

Az utolsó simítások a suliban és otthon is. Tudják, hétfőtől többen leszünk az utcán, a buszon, az utakon. Kezdődik az iskola. Megszólal a tanév kezdetét jelző csengő. Mindenkinek. Kicsiknek, felnőtteknek. Nagyobb türelemmel, odafigyeléssel segíthetünk a diákoknak. Nem hiányzik senkinek sem a csengőfrász. Lesz belőle úgyis elég, ismerve az iskolák helyzetét, a pedagógusok hangulatát. Azért, hogy minden gyerek biztonságosan elérjen az otthonától az iskola kapujáig, valamennyiünk felelőssége. A kapukon belül úgyis más világ vár rájuk. Addig jussanak el! Így hiszem.

A Ferencváros hazai pályán 4-2-re megverte a litván Suduva csapatát. Bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Ma már meg is volt a sorsolás, fölköthetik zöld gatyájukat a játékosok. A H-csoport: CSZKA Moszkva, Ludogorec, Espanyol, Ferencvárosi TC.

Következik Európa! Izzadságos mérkőzés volt tegnap este, de ez már a múlt, fő az eredmény. Ugyancsak izzadtak a kakukk közpénzlopó rádió mérkőzést közvetítő szpíkerei. Többször lőttek kapufát, illetve mellé. Mert azért azt nem tudom, hogy jött ki náluk: 1-1-es félidő után a csapatok 2-1-es Fradi vezetéssel kezdik a második félidőt. Volt más is. A litvánok támadnak; már, ha litvánok – így a riporter. Szeretném hozzátenni: sikeresek voltak a magyarok; már, ha magyarok.

Hiszen ez volt a kezdőcsapat: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Varga R., Nguen – F. Boli. Cserék: Ihnatenko, Isael, Szihnyevics.

Már csak a sportszerűség jegyében mondom: az nem jó, hogy az egyik térfélre nagyon lejt a pálya, mert könnyen megtörténik a pofára esés. Olyan nincs, hogy a nálunk játszó külföldiek – Orbán szeretett migránsai – különbek, mint a más csapatokban futballozó légiósok. Azért ezt a kakukk közpénzlopó rádió munkatársainak is kötelező lenne tudniuk. Nincs narancsos meg nem narancsos afrikai, szerb, lengyel, szlovák játékos. Normális esetben, ezt szóvá sem kéne tenni.

Ám amíg Orbán a mi milliárdjainkat szórja el a focira – köztük külföldi játékosokra – addig a magyar kormány ne migránsozzon, ne keltse az Európa-ellenes hangulatot, és ne szónokoljon az üldözött keresztényekről. Nincs kettős mérce, nincs jó afrikai meg rossz afrikai. A foci olyan világ, amelyikben lehet külföldről játékosokat ide csábítani a nagy pénz, a karrier ígérgetésével. Amúgy pedig a hétköznapi életben a kutya sem akar Magyarországon élni. Képzeljék, hogy a dánok, norvégok, luxemburgiak, svédek… megrohamozzák a hegyeshalmi határt. Jönnének hozzánk, menekülve, mondjuk, a színes bőrűek elől. A tolerancia nem csak a sportolókra érvényes. Csak Orbán akaratából.

Pauman Dániel olimpikon: – Jó ember szeretnék maradni

És még mindig evezzünk a sportban. A kakukk rádió vendége volt Pauman Dániel. Remek kajakos: a K1 1000 méteren a négyes tagjaként a londoni olimpián ezüstérmet nyert. Sok mindenről szó esett a beszélgetés során. Arról is, hogy mostanában egyre többet hívják szakkomentátornak televíziós kajak-kenu versenyekkor. El is kezdett egy újságíró tanfolyamot. Arról, hogy nem lehetett ott a szegedi világbajnokságon, mert a válogatón párosban alulmaradtak. Arról is, hogy most már a civil életbe akar elmozdulni, mert előbb-utóbb le kell tenni a lapátot. Ez nagyon nehéz, hiszen évtizedekig a sportolás rendszerében élt. Arról is beszélt, hogy kajakban is működik a lobbi; volt, hogy cserben hagyták a barátai, akiktől egyenes beszédet várt volna. – A bajokat el kell engedni, de elfelejteni nem tudom – mondta.

Minden sikerét a családnak is köszönheti, a feleségének elsősorban. Egy nyolcéves kislánya és egy másfél éves kisfia van. Elragadtatva beszélt róluk, mert ők a csoda. Gondozza a virágait, remek kenyereket süt. A folyamatos megfelelési kényszer után/mellett élvezi a mindennapokat: a családdal, a kutyával. Persze, van most is a sportágában rengeteg dolga. Egy sportolói életpálya tárult elénk röviden. Megkérdezte a riporter tőle: – Mi a következő cél? Nem arra hivatkozott, hogy a sport meg a család meg az új munka meg a boldogság, meg… Hanem pár másodperc szünet annyit mondott: – Jó ember szeretnék maradni.

Nem is igazán érettem magamat, amikor pár másodpercig villámcsapásként ért a mondat. Meglepődtem. Igen, mert nem szoktunk hozzá az emberséges szóhoz, pedig ebben az egy mondatban minden benne van. Csak egy mondat. Csak? Egy életre szóló lehet. Nem akarok mást mondani, ennél én most szebbet, találóbbat nem is tudok. Aludjanak jól!

Az önök véleménye

Majd a zalaegerszegi igazgató asszony is felébred, és mint az Uzsoki Kórház főigazgató asszonya (Ficzere Andrea – a jegyzőkönyv kedvéért), ő is kifüggeszti a kórtermek ajtajára: „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”- (idézet a tákolmányból). És ezzel minden kérdés meg is van oldva. Az, hogy az eü-ben nem nevelni, hanem gyógyítani kellene, az fel sem merül bennük. 🙁 (Judit)

Ahol a bacstelenség az elfogadott ott becsületről nem lehet beszélni!!! (Tamás)

Teljesen értelmetlen Gyurcsánynézniük, több okból is. Az egyik, hogy már meg van választva, itthon is, és az EU-ban is, nem tehetnek ellene. A másik, hogy az EU-ban az a sok képviselő annyit tud róla, hogy Dobrev Klára. (Transzporter)

A polgármestert nem érdekli a sorsuk. Sőt, amíg butaságban lehet őket tartani, a döbrögi csak addig polgármester. Ahhoz , hogy változás legyen legalább egy 1945-ös buktára lenne szüksége az országnak. Az interjúalany nincs egyedül az eléldegélésével. Vagyunk még pár millióan ugyanígy ezzel ebben az országban.
(Lényegében) vegetál egy nemzet. (illegitim hatalmú orbánrezsim)

Így írtunk mi

Ha trollkodással kormányozni lehetne egy országot

Becsületesnek lenni jó

Ismét szükség van a Szabad Európa Rádióra

Így szokott leszállni a bicikliről

Potilika

A társadalom kincsei, az idősek

Valóban van okunk az örömre?

A nyomorultak

És ezért még csak Orbánt vagy Káslert sem lehet hibáztatni

A kút

Szél Bernadett. Inkább az Északi-sarkon élne, belebújna Jane Goodall bőrébe, ugrálókötelet elfogadna ajándékba

Nem mi, magyarok, hanem ők, korrupt politikai kalandorok

A nap kommentje:

Szégyellje magát az, aki kihasználja tudatlanságot, meg a szegénységet. De mi van a pesti, meg többi egyetemen végzett képzett jogász, politológus nemzedékkel? (Jé)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.