Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ismét szükség van a Szabad Európa Rádióra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Szabad Európa Rádió visszatérését egyre többen pedzegetik idehaza, ami nem meglepő azután, hogy már Romániában és Bulgáriában is újraélesztették az egykor igen fontos szerepet betöltő, független rádiót. A Népszava a híresztelések kapcsány megkeresett több, az ügyben érintett szereplőt is mindkét országban, a beszélgetésekből pedig tökéletesen kiderül, hogy a magyarországi helyzet már Románia számára is mintegy elrettentő példa. A sokat szidott szomszédok ma már előttünk járnak számos tekintetben, és ezzel egyáltalán nem azt állítom, hogy gondok ott ne akadnának bőséggel. Hogy mégis mi a különbség a két ország között, azt a Népszava által megszólaltatott román hírügynökségi forrás gondolatai kiválóan illusztrálják:

Hála istennek, a román médiaviszonyok nem olyanok, mint Magyarországon. Itt is vannak szekértáborok, elkötelezett kormánypártiak és elkötelezett ellenzékiek, de a kínálat széleskörű, a hatalom nem telepedett rá a médiára. A sokszínű hírtelevíziók uralják a véleményformálást, a SZER többek között ezért sem tudott labdába rúgni. És bár Sabina Fati kitűnő újságíró, ő valóban a független média híve volt mindig, az általa vezetett SZER honlapja is színvonalas, én csak örülni tudok annak, hogy nem jutottunk oda, hogy egykori jelentőségét visszaszerezze. Az azt igazolná, nagyon nagy baj van. Jó, hogy vannak, minden független hírforrás a demokráciát és a jogállamot erősíti. És nem csodálkozom azon, hogy Orbán Viktor és kormányzata nem örül egy esetleges magyar adásnak, mert ott, ahol a hatalom olyan mértékben lenyelte a médiát, mint Magyarországon, akár egy olyan erőtlen hang is, mint amilyen egy internetes rádió, főleg ha független, és olyan patinás névvel rendelkezik, mint a SZER, zavart okozhat az olajozottan működő kormánypropaganda gépezetben.

Ma a SZER újraindulása bizony komoly fejfájást okozna Orbán és a NER egésze számára. Akkor ugyanis veszélybe kerülhetne a kormánypropaganada monopolhelyzete, ráadásul úgy, hogy az ellen nem is igazán tudnának mit tenni. A frekvenciát felvásárolni nem tudnák, mint ahogy a reklámbevételek megvonásával sem tudnák elhallgattatni a rádiót. Lehet, hogy Romániában a SZER nem tudott akkora problémát okozni, idehaza azonban szinte biztosan kiverné a biztosítékot. Orbán Washingtont megvádolná az ország szuverenitásának megsértésével és azonnal küldené Szijjártót, hogy beszélgessen el valamely vezető amerikai politikussal. Hogy Trump a témával kapcsolatban fogadná-e Orbánt, azt nem hiszem, mert Orbán kérését a Norvég Civil Alap támogatásainak megvonását illetően korábban nem teljesítette az Egyesült Államok elnöke. Magyarország egy kis jelentéktelen ország Trump számára, magasról tesz arra, hogy mi folyik hazánkban.

A SZER hatalmas segítséget nyújtana a mai Magyarország még gondolkodni képes felének. A híveket persze nem hiszem, hogy bármilyen rádióadás is képes volna meggyőzni – ha ez így lenne, akkor a Klub Rádió már megtette volna -, azonban az sosem árt, ha a független hírek is eljutnak hozzájuk. Ha a rezsicsökkentés valós híre – miszerint az egy átverés – eljut azokhoz is, akik ma bőszen hiszik, hogy az egy hatalmas szívesség a kormány részéről, akkor talán megindulhat valami. Ha lesz végre egy olyan rádió, amelyet a NER egyszerűen képtelen lesz tönkretenni, a milliárdjai és politikai befolyása ellenére, akkor bizony keletkezne némi fejfájás a hatalom háza táján.

Persze a Szabad Európa Rádió esetleges visszatérésétől nem érdemes csodát várni, azt azonban el lehet hinni, hogy valós eredménye lenne a történetnek. Orbán nem bukna meg egyik napról a másikra, azonban egyre több emberhez juthatna el a valóság, már amennyiben van még erre igény. Romániában és talán Bulgáriban sincs még szükség ehhez a SZER létezésére, azonban Magyarországon, Orbán rombolását követően más a helyzet. A közmédia agymosó hazugságai ellen szükség van egy olyan rádióra, ami korlátok nélkül mondhatja el az igazságot a kormány tevékenységéről. Akkor ugyanis, amikor már a saját szomszédaink is minket használnak elrettentő példának, akkor tudni lehet, hogy komoly gondok vannak. A Szabad Európa Rádiót tehát várjuk szeretettel Magyarországon, ahol ismét olyan fontos szolgálatot tehet a demokrácia helyreállításának, mint a hidegháború idején.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.