Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindenki szív. Majd az utolsó lekapcsolja a villanyt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Az öreg skót nagyon beteg. Ott áll körülötte az egész család, mire a skót: – Mindenki itt van? – Igen, drága férjem. – Akkor miért ég a konyhában a villany, és ki a büdös franc dolgozik?

Mondjuk, az iskolákban. Miután már 2000 pedagógus hiányzik. Néhány nap múlva becsengetnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ nyugodt: így van ez a nyári időszakban, természetes a betöltetlen álláshelyek számának növekedése, sokan ekkorra időzítik a költözést, munkahely váltást, de az őszre rendeződik a helyzet.

Duma doszt. Ez természetesen nem igaz, ilyen baromságokra ne hivatkozzon a hivatal, hiszen tartós a pedagógus hiány. Sőt növekszik a katedrát elhagyók száma. Azért ennyien nem költöznek, ugye. Illetve, külföldre nem olyan egyszerű felcuccolni, csakhogy akik így döntenek, nem igazán jönnek haza őszre sem. Nem lesz akkor sem jó és sok termést hozó tanárszüret.

A PDSZ becslése alapján országos átlagban 100 pedagógus munkáját 70 tanár látja el. A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar előrejelzése szerint ráadásul 60–70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt a következő 15 évben, utánpótlás pedig alig várható.

Bedőlni látszik a jól megreformált rendszer, ami nem is korszerű, nem is szabad, nem is európai tudásra hajaz. Jó nagy öngólt rúgott a kormány, azt hitték mindenkit behajthatnak az igájuk alá. Megmondjam, mi az egyetlen előnye ennek? Az, hogy a pályán maradó pedagógusok válogathatnak az iskolák között. Mondta angolt tanító ismerősöm, ő is elment a falusi iskolából, mert egészen különös dolgok történtek vele. Nem mesélem el, csak annyit, hogy szakmai munkájába nem tudtak belekötni, ezért kitaláltak mindenféle ürügyet a megfegyelmezésére. Egy kis faluban, ahol fideszes parlamenti képviselő az atyaisten. És milyen érdekességek meg véletlenek vannak! Onnantól kezdve kezdték el az ismerősömet macerálni, amikor meglátták a képet a közösségi oldalon: egy tüntetésről, amin ő is ott volt, még transzparenst is gyártott. Éppen a kormány közoktatási ámokfutásai ellen tiltakozott. Piti kis alakok a kollégák és a szülők is: inkább lemondanak a kiváló szakmai munkáról, ha a tanár nem fér bele az ő elképzeléseikbe. Csak egy példát: a tanárnő hatodik osztályosai az angol nyelvi kompetencia felmérésen kiválóan teljesítettek. A tizenhat gyerekből négyen hibátlanul, négyen jelesen dolgoztak, és a többiek sem vallottak szégyent. Ismerősöm otthagyta az egész kócerájt, és szeptemberben már egy szakgimnáziumban tanít. Tárt karokkal várták. Aztán majd meglátja. Mert manapság semmi sem biztos.

Ha tényleg így van, akkor igazán mocskos világ ez: sem kritizálni, sem magánéletet élni nem való a baloldali meggyőződésű pedagógusoknak, hiába a szakmai teljesítmény. Pedig, csesszék meg, az angol nyelvtan nem liberális és nem illiberális. Szóval sokkal nagyobb a baj, mint azt a beteg öreg skót gondolná.

Ötleteléssel nem lehet országot építeni, mert az a magamutogatás és dicsekvés szintjén megáll. És akkor robban a bomba. Ez történik a nagy magyar családpolitikában. Már nem csak az egészségügyben, hanem a bölcsődékben is van várólista. Akár féléves várólista is lehet – ezt mondta az RTL Klub Híradójának több szülő. Mindez igaz azoknál is, akiknek a szülei munkahelyi papírokat is le tudnak adni, anélkül viszont gyakorlatilag esélytelen a bekerülés. Volt, aki az állami intézmények helyhiánya miatt magánbölcsődébe adta a gyerekét.

A kormány szerint főleg Pest megyében kevés a hely, ezért 2,5 milliárd forintos pályázatot írtak ki a megye önkormányzatainak. Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondja, így akár 350 új férőhelyet lehet kialakítani.

Igen, akár. Ha lesz, aki éhbérért dolgozik majd a kicsikkel. Ebből is az derül ki, hogy a kormány nem tudta eldönteni: maradjon a kedves anyuka a tűzhely mellett fakanalat kavargatva (ez lenne az ideális a Fidesz számára), vagy… Nincs vagy. Az nem családpolitika, hogy szüjjé má’, sokat, sokat. Ahogyan az sem, hogy egy életre szóló kapcsolatot a hitelek szentesítenek – persze, a nagy szeretet mellett. Csak abból nem lesz a babáknak sem ruhájuk, sem kalácsuk, és ha szerencséjük van a szülőknek, akkor majd egyszer elmehetnek dolgozni, akár egészen hetvenéves korukig is. Meg aztán ez úgy van, hogy bölcsődéket, óvodákat, iskolákat nem a saját pénzéből épít Orbán Viktor meg a Novák Katalin sem, hanem az adófizetőkéből – minden korosztályból – esetleg uniós támogatásból. Mindenki szív, mert előbb és főként a hatalom igényeit, luxusát kell kielégíteni. A többségnek.

Ismerősöm nagy buzgalommal belevágott egy magán bölcsőde-óvoda működtetésébe. Ment is az egy-két évig, de vége. Mert az nem volt benne az elképzelésükben, hogy éjt nappallá téve toborozni kell a gyerekeket. Egyre kevesebb szülő tudott fizetni – pedig egy vidéki, és nem flancos, de nagyon barátságos hely volt. Novákéknak könnyű kimondani, mit kell csinálnia a családoknak, csak az a gyakorlatban nem működik. Főleg egy bizonyos életszínvonalon alul. Aztán amikor szembesülnek a rideg számvalósággal, akkor megy a papagáj magyarázkodás. Tessék, KSH-adatok.

„2019 első félévében a születések száma 2,8 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 1,0 százalékkal több volt, mint 2018 első felében. A természetes fogyás 7,9 százalékkal, 1892 fővel nőtt 2018 január–júniusához képest, 25 839 főre. Az idén júniusban az élveszületések száma 6,3 százalékkal csökkent, a halálozásoké 2,7 százalékkal emelkedett a tavaly júniusihoz képest, a 2719 fős júniusi természetes fogyás 37 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első felében 41 902 gyerek született. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,41 volt, ami további csökkenés az előző év első hat hónapjára számított 1,43-hoz képest. Eközben 67 741-en haltak meg, 1,0 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.”

Egyedül a házasodási kedv nőtt. Az idén 1758-cal többen fogadtak örök hűséget egymásnak, mint tavaly. Gratulálunk, ők is bekerültek a magyar orbáni családi politika vérkeringésébe. Igen, születnek az üzleti megállapodások a kormány, a pénzintézetek és a leendő szülők között. Közülük, aki bírja marja, koránt sem annyian, amennyire a kormány gondolt. És mindenkivel jól ki van ezzel tolva: az ingatlan árak az égbe szöktek, a csórók pedig ugyanolyan csórók maradnak.

Tessék már megmondani, mégis, kié ez az ország? Drága, öreg skót barátunk, ne idegeskedjen! Majd az utolsó lekapcsolja a villanyt.

Az önök véleménye

Ha támogatok valakiket, azt sose alapítványon keresztül teszem ! Megkeresem a módját a közvetlen felajánlásnak . Ha csak egy “közvetítő “ is van, annyival csökken a biztos célba jutás lehetősége. Ez most egy ( nagyon sajnálatos ) pont ilyen eset… Bízom benne, hogy bürokratikus irodistákba is van emberség , és mihamarabb a kislány gyógyulásara gyűjtött pénz rendelkezésre áll . (Krisztina)

Zoé mindannyiunkat szimbolizálja. De fizessen az az Alapítvány sürgősen, mert a pénz Zoé-é! Gyógyuljon meg legalább az a gyermek. (anima)

Ha valami butaságot kell mondani,mindig a kupakost küldik a mikrofonhoz,az egyik legtudatlanabb képviselőt.Csak azt nem értem hogy lehetett ez Debrecen polgármestere,szerintem csak névleg volt az,de akkor ki irányította a várost?persze azt is tudjuk,azért kellett mindent központosítani,majd fent az isten megmondja hol mit kell tenni. (Margit)

Előbb-utóbb a kisvasútra szóló ajándék utazási utalványt kapnak majd a nyugdíjasok év végén prémium gyanánt. Sőt, a közmunkásoknak is lehetne adni, egyből kifizetődővé válna az a csodás létesítmény. (Melinda)

Húha! Ebben nem is az a borzasztó, hogy ilyen a helyzet a kórházakban, hanem az a mélységes kiszolgáltatottság, amikor csak problémaforrásként kezelik az embert. Semmi bajom sincs, 61 évesen még hetente 2-3-szor lefutom a szigetkört, de már előre rettegek mi lesz, ha egyszer bekerülök egy kórházba. (Szinbád)

Így írtunk mi

Ez az áthatolhatatlan, büdös sötétség, csak ez ne volna

A diktátor már csak magának építkezik

A gerenda szálkásítása

Élt 73 évet 

Mi, felsőbbrendűek

Kásler Miklós: ősi hagyományokból eredeztethető, hogy a magyar állam keretei között minden nép, minden üldözött nemzet otthonra talál

Kinek a rokonai mennek át az út túloldalára, a minden kórházzal szemben megtalálható temetkezési vállalkozóhoz

Naptársak

Tánc

Banánköztársaság

Áttolni a szart innen oda

A nap kommentje:

Hú, de milyen rendesek vagyunk mi magyarok, mindenkit befogadunk, mindenkin segítünk. Látszik a cigányok helyzetén is ez a marha nagy segítség. Akinek sok pénze van, azt befogadjuk. Akkor is ha muszlim, akkor is ha elfogató parancs van ellene, akkor is ha bűnöző. Nagyok vagyunk, Mi vagyunk Európa mintaképe. Büszkék lehetünk magunkra. (Transzporter)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.