Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Józanodj már ki, kisapám!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Sok mondanivalóm nincs a Fradi tegnapi 4-0-ás vereségéről (összesítésben 5-1) a Dinamo Zagrebtől. Ennyi a különbség a horvát és a magyar bajnok között, azaz a Bajnokok Ligája selejtezője is kemény falat a Ferencvárosnak. Hallottam a kakukk közpénzrabló rádióban a csapatkapitány nyilatkozatát, ami aztán mára kicsit megszelídítve jelent meg a hírportálokon.

„Nem tudok mit mondani, szégyellem magam a csapat nevében is. Fel kell állni, profi labdarúgók vagyunk, egy ilyen pofon után is meg kell mutatni, hogy fel tudunk állni. Ki kell tenni a szívünket, lelkünket a pályára. Van ilyen. Most ez fáj, holnap fájni fog, holnapután fájni fog, egy hét múlja ne fájjon, hanem jussunk be az Európa Liga csoportkörébe” – mondta Lovrencsics.

Magyar sajátosság. A Fradi játékosok szégyellik magukat. Ez csak a minimum

Az, hogy „profik vagyunk” sokkal többször elhangzott a kakukk rádiós nyilatkozatban. Ehhez annyit tennék hozzá, igen, magyar profik, akiket közpénzből kényeztetnek évek óta Orbánisztánban. Könnyű úgy profinak lenni, ha esek-kelek, akkor is megvan a havi zsold. Ez magyar sajátosság. A Fradi játékosok szégyellik magukat. Ez csak a minimum. Orbántól az MLSZ-es Csányinak meg az egész magyar labdarúgást álszent módon pénzelőknek nagyobb a bűne, mint hogy a Fradi nem bírt a Bajnokok Ligája színvonalával. Orbán hathatós közreműködésével milliárdokért és teljesítmény nélkül züllik a magyar labdarúgás. Ennyi.

És még mielőtt bárki megszólalna, hogy a Ferencváros meg a Videoton meg pláne a Puskás ákádémia sorsa, eredményessége nemzeti ügy, finoman azt bírom erre mondani, hogy egy nagy kecskebogyót, kedves elvtársak. Orbán-ügy ez a javából, Orbán pedig nem a nemzet, csak azt hiszi. Meg azt is hiszi, hogy az egyházak pénzzel dugása is nemzeti ügy. Ez még egyszer megér egy szakajtó kecskebogyót.

Megint lemaradtunk egy-két évszázadot, mert miután a rohadó nyugaton templomokat zárnak be, addig mi annyi pénzt áldozunk a régebben még, rendszerváltás eleji, orbáni „térdre, csuhásokra”, hogy abból valóban el lehetett volna már kezdeni a nemzet bimbóra fakasztását. De nem. Mi focira meg papokra szórjuk a pénz. Úgy, hogy például a G7 információja szerint Európában a magyar az egyik legkevésbé vallásgyakorló nemzet. Egy 2018-as felmérés szerint csupán a lakosság 17 százaléka mondja magát erősen vallásosnak.

Néhány éve beszélgettem egy kis falu papjával, aki egész nap úton volt, mert nem egy, hanem négy-öt településen „szolgáltatott”. Elmondta, hogy nincs utánpótlás; panaszkodott arról is, hogy a templomba járók száma is jelentősen csökkent. Ha nem lenne mindenütt néhány fanatikus hívő, aki segít neki, akkor bedőlne az egész isteni kóceráj. Őt is a lakosság adójából fizették, legalábbis pénzének egy részét állami forintokból kapta – erre már 3,6 milliárdot szán a kormány -, a többit a hívőktől. Az, hogy nem keveset, abból gondoltam, hogy luxus terepjáróval közlekedett. Mára már a személyi jövedelemadó 1 százalékából is jelentősen csökkent az egyházak bevétele.

Nagyon messze kerültünk az egyház-állam szétválasztásától, amióta jó keresztények kormányozzák az országot. Sőt, a határon túli magyar területeken is hasonló finanszírozást vállal fel a kormányzat, erre 420 millió forint áll rendelkezésre. A magyar állam a növekvő minimálbér miatt a növekvő közterheket is finanszírozza az egyházaknak. Az ÁFSZ  statisztikák szerint a papok és lelkészek átlagosan 222,6 ezer forintot kerestek 2016-ban. A járulékokkal is számolva ezer pap és lelkész fizetését állja a magyar állam évente. Sőt, 200 millió forintért telefont, laptopot kapnak, de még az autóvásárlás támogatása is beletartozik. Lehet, innen a luxus terepjáró.

Azért ki gondolta, hogy az egyházzal megkötött illiberális szerelem nagy üzlet lesz a rendszerváltás után húsz-harminc évvel? Hatalmi megfontolásokból, hiszen Orbán a trónjáért bárkivel szövetkezik. A papság pedig – tisztelet a kevés kivételnek – beleáll az előnyökért a nyáladzók sorába. Hívestül, megint csak tisztelet a kivételnek.

„A megváltás nem kerül pénzbe, ezért véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az egyház pénzt kér a keresztelőkért, az áldásért és a misékért” – mondta Ferenc pápa, aki szerint: az egyház időnként botrányos viselkedést tanúsít az emberekkel szemben, amikor a templomba belépve árlistákat függeszt ki. A nép ezt felháborítónak tartja. Jaj azoknak az egyházaknak, amelyek üzletelnek!

Ferenc pápa szerint az emberek minden hibát megbocsátanak papjuknak, kettőt kivéve: az anyagiasságot és az emberekkel való rossz bánásmódot. Ezek szerint Orbánék váltják ki a templomok árlistáját? Dehogy! Nem igaz, az igazi haszon a dupla haszon. Az egyháznak is. Olyan nincs, hogy két marokkal két hajóban eveznek. Megoldják ezt papi és állami száz marokkal. Ferenc pápa pedig beszéljen, amit akar.

Ha már említettem az 1 százalékot: Újabb négy kérdésben kezdeményez országos népszavazást az Országos Nyugdíjas Parlament. Az indítványozók az Alaptörvényben deklarált céloknak megfelelően, az időskorú létbiztonság megteremtése, a társadalmi szolidaritás intézményeinek gyarapítása, az idős emberek közösségi jogai érvényesülésének elősegítése érdekében szeretnének jogszabály változásokat elérni. A Népszava szerint a kérdések a következők:

  • akarják-e felnőtt állampolgárok a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását;
  • azt, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését;
  • a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására;
  • a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao – törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák.

Nem tudom, hogy miben reménykedik a nyugdíjasok közös szervezete. Előre szólok, ne tegye, mert az orbáni gyakorlatból tudjuk, hogy még a kérdések elfogadására sincs sok esélyük. Mit képzelnek a nyugdíjasok? Focisták ők vagy papok? Szereti őket Orbán? Nem. Hát akkor, mit akarnak? Nem demokrácia ez itt, kérem szépen.

Annak az utcán hangosan hőbörgőnek pedig azt üzenném, ha kijózanodik, gondolkodjon: Magyar Állam nevű ember nincs. Mivel nincs, így pénze sincs. Ne ordítsa félrészegen, hogy az Orbán-kormány meg a Magyar Állam arra ad pénzt, amire akar, az övé, arra költ, amire akar. Egy nagy lócitromot! Nem ők adják, hanem én meg te meg mi, az adófizetők. Ebből osztogatnak Orbánék, mert náluk a jog, hogy kezeljék a pénzünket.

Csak az úgy van hőzöngő kisapám, hogy arra nem kaptak felhatalmazást, hogy sajátjukként kezeljék: ellopják, és saját vágyaikat, mániájukat, luxusukat elégítsék vele – a hatalomért. Ezért nincs sok esélyük a focisták, az egyház mellett a nyugdíjasoknak. Sem.

Az önök véleménye

És hány olyan mondat volt már, ami miatt rég le kellett volan mondani egy épeszű embernek, pláne politikusnak? Ne mi nyerjük, a legtöbbet, a parlament ellenzéknélkül isműködik, kviszkető tenéyr, puskaporszag, a jogászok megvédenek osztjónapot, a balodal ráront a nemzetére, pávatánc és a sor hosszan folytatható. (agador)

Rezsi úr kiszivárog, mint fing dzsin a palackból, gyönyörűséges kompozíció. Egyben megnyugtató is, mert bármikor számíthatunk rá. Megvédi a rezsit, a hont, és a pacalt. Igazy hazaffy. De ha már dzsin, nem lehet tőle hármat kívánni? Na jó, egy is elég: húzzon vissza a palackba/fideszes csodalámpásba, ahonnan előbújt. És maradjon is ott, amíg egy 4. évezredi Aladdin ki nem csiholja belőle. (zsoltix)

Rezsiszilus kimondottan az a tipus, akiről az 50-es években atyámék viccelődtek. Mindenhova oda kellett tenni a Szovjetunió dícséretét, ami olyat eredményezett, hogy matekórán kijelentették: Kicsi a háromszög. – De nagy a Szovjetunió! (agador)

Végre rájött a kormány is, hogy a templomok zömében nincs fűtés. Ezt a problémát minél előbb meg kellene oldani.Ez a legfontosabb a pályák fűtését követően. (Geza)

Így írtunk mi

Amikor hallgatni kéne, pofáznak, amikor pofázni kéne, sunnyognak

Majdnem ugyanolyan, Szilárd. Majdnem

Tényleg csak diktatúrában érezzük jól magunkat?

Álom álma

A rend őre a korrupció őre

Unortodox innováció

A meleg moslék az egyik

Chomsky tízparancsolata

Kacagsz

Morális szarszag

A nap kommentje:

„Tudod, az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod….” Tocsik óta világgá ment az ingerküszöb, kirándul a Himalájára. (Zsolt)

Ma ellágyulós (zenei) nap van.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.