Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Majdnem ugyanolyan, Szilárd. Majdnem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bécs, ahova Lázár János is köztudottan csak rettegni jár, továbbra is a világ egyik legélhetőbb városa. Ez ellen sajnálatos módon sem Orbán Viktor, de még Kósa Lajos sem tehet semmit. Az osztrákoknál jó élni, magasak a fizetések, kiváló az egészségügyi  és oktatási rendszer, miért is lenne okuk panaszra? Nemrégiben, sok éves csúszást követően – a korrupció azért ott sem ismeretlen – átadtak egy olyan szuperkórházat, amiről a magyarok nagy többsége vélhetően még álmodni sem mer. Még akkor sem, ha a kormány nemrégiben bejelentette a budai szuperkórház projektjét, de hogy az mikor lesz kész, azt talán csak Mészáros Lőrinc tudhatja. De visszatérve Bécsre: az Index a közelmúltban ellátogatott a plázának kinéző épületbe, hogy bemutassa, ilyet is lehet.

Ilyen impozáns épületet azért nem túl sűrűn lát az ember, főleg nem kórházat, ahova az ember gyógyulni megy, nem pedig egy spa hétvégére. Úgy tűnik azonban, hogy Bécsben a kettő ugyanolyan fontos, hiszen végső soron minden beteg fizető vendég. Az emberek kórházi ellátása nem egy állami kegy, hanem egy szolgáltatás, amiért minden állampolgár egész életében fizet. Ameddig azonban Bécsben a TB befizetéséért éttermi minőségű étel, szinte személyre szabott szobák és ahhoz tartozó színvonalas fürdőszoba jár – nem beszélve a nem halálra dolgoztatott, normálisan megfizetett nővérekről és orvosokról -, addig Magyarországon kicsit másként néz ki a valóság: omladozó, rohadó, penészes falú 8-10-12 ágyas szobák, az emberi méltóság teljes figyelmen kívül hagyása, ehetetlen, moslék étel, agyonhajszolt, stresszes orvosok és nővérek, ápolók. Erre mi történik? Németh Szilárd a videót meglátva azonnal a magyar sikerekről kíván beszámolni. Mégpedig:

Idén nyitották meg Bécsben Európa legmodernebb kórházát. Az osztrákok olyan robotokat alkalmaznak a betegek ellátása során, amilyeneket mi, magyarok a budapesti Honvédkórházban már évek óta üzemeltetünk.              

Elsősorban. Szilárd, te semmilyen robotokat nem üzemeltetsz, azt maximum a Honvédkórház dolgozói teszik meg. Továbbá: mi az, hogy mi, magyarok? Már megint az egész ország nevében beszélsz baromságokat? Csak azért kérdezem, mert még mindig nem hatalmazott erre fel téged senki. A parlamenti kétharmad nem azt jelenti, hogy minden egyes választópolgár rátok szavazott, sőt, sokkal többen voltak, akik nem a Fideszre adták le a voksukat, sajnos mégis itt tartunk ma, ahol. De visszatérve a Honvédkórházra: lehet, hogy 2007-ben – igen, akkor adták át ezeket a bizonyos robotokat – még borzasztóan modernnek számított  a Honvéd, azonban ez 12 évvel ezelőtt volt. Ez persze még nem jelenti azt, hogy eljárt volna felette az idő, hiszen vannak idehaza több mint 100 éves kórházak is, amelyek nem néznek ki sokkal modernebbnek, mint ahogy vélhetően hőskorukban kinéztek.

Azonban az csak egy dolog, hogy a kórházi épület modern, emellé még igen sok feltételnek kellene teljesülnie ahhoz, hogy akár csak megközelíthesse a most átadott osztrák kórház színvonalát a Honvéd. A szakemberhiány – orvosok, ápolók és nővérek – a mai napig óriási problémát okoz országos szinten, ami nem hogy javulna, de egyre inkább csak romlik. A kórházak költségvetése nevetségesen alacsony, ezért ma már nem azon álmodoznak sokan, hogy esetleg orvosokat, vagy nővéreket vehessenek fel, hanem, hogy legalább legyen elegendő kézfertőtlenítő és gumikesztyű a műtétekhez. Egy 10 oldalas cikk sem lenne elegendő arra, hogy felsoroljuk a különbségeket az osztrák és a magyar egészségügy helyzete között, ezért ebbe én most mélyebben bele sem mennék.

Elég ha csak azt megemlítjük, hogy az osztrákok hatszor annyi pénzt fordítanak az egészségügyi rendszerre, mint Magyarország. Ez azt hiszem, önmagában is elég beszédes. De a valóságot teljes mértékben semmibe vevő fideszes agytrösztök ennek ellenére is képesek teljesen hülyét csinálni saját magukból, noha ez Németh Szilárdnak azért kihívás. Aki ezek után ezt el is hiszi Némethnek, annak sok sikert kívánok és szerencsét ahhoz, hogy túlélje a világszínvonalú magyar egészségügyet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.