Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbáni hatalommal megköpködött Akadémia

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Felkerült a Parlament honlapjára a jövő heti menetrend: ebből már látszik, hogy hétfőn-kedden tárgyalja az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia átalakítási tervét. Az akadémiai  kutatóhálózatot a vitatandó javaslat szerint elveszíti majd az akadémia, létrehozzák az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), valamint az innovációs és technológiai miniszter által vezetett, tizenegy tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot. A kutatási pénzek felhasználásakor támogatást adnak a vállalkozásoknak is.

Talán érdemes felidézni, hogy mit mondott Orbán Viktor a Magyar Tudományos Akadémia 2016-os, 187.  közgyűlésén.

„A mai világban késhegyre menő küzdelem folyik a tudományos emberfőkért” – mondta. Ma az a kérdés, hogy mit tehetünk azért, hogy ne veszítsük el a magyar tudósokat. Erről könnyű beszélni, de nehéz megvalósítani. Az agyelszívás valós: tőlünk nyugatra és lassan már keletre is mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat. „Az ország közvéleményének tudni kell, hogy az MTA és a kormány ebbe a szellemileg alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe nem törődött bele” – mondta Orbán Viktor, aki köszönetet mondott a Magyar Tudományos Akadémiának azért, hogy 2009-ben meghirdette a Lendület programot.

Köszönetet mondott azoknak a tudósoknak, akik hazatértek: „Itthon kiteljesíteni a tudományos pályafutást, hazafias életfelfogást jelent. Azt jelenti, hogy az illető a magyar tudományért, a hazáért is dolgozni kíván.”

Orbán Viktor szerint a válság utáni világban, amely egy új korszakot is jelent, csak akkor lehetünk versenyképesek, ha innovatívak is vagyunk. Ehhez Magyarországon is meg kell teremteni a világszínvonalú kutatómunka intézményi és pénzügyi feltételeit.

„Ezért is döntöttünk úgy évekkel ezelőtt, hogy szövetséget kötünk az MTA-val.”

Ennek a szövetségnek köszönhető az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épülete, amely 9,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósult meg, idesorolható a CERN Wigner Adatközpont, amelyhez 8,5 milliárddal járult hozzá a kormány, de ennek a szövetségnek a keretében valósult meg a Nemzeti Agykutatási Program, amelynek támogatására 2014 és 2017 között 12 milliárd forintot biztosítunk.” E programok mellett a költségvetésből évről évre egyre több jut kutatásra, fejlesztésre és innovációra. Míg 2010-ben a költségvetés alig 1 százalékát fordítottuk ilyen célra, ma már 1,4 százalék ez az arány – mondta.

Orbán Viktor szerint a tudományra fordított összegek jó befektetésnek bizonyultak az elmúlt esztendőkben.

„A kormány célja, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen.”

Ezért 2020-ig 1200 milliárd forintot fog a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra költeni. Ez a nemzeti össztermék 1,8 százalékát jelenti, amivel meg fogjuk közelíteni az 1,9 százalékos uniós átlag szintjét. Ennek érdekében tárgyaltunk és meg is egyeztünk Lovász elnök úrral arról, hogy a jövőben az MTA új programjaiban is együttműködünk” – mondta Orbán Viktor.

Az Akadémiától azt várjuk, hogy legyen egy józan intés a politika felé: soha ne feledje el, a nemzet felemelkedése érdekében kötelessége támogatni a tudományos életet, és kötelessége biztosítani annak függetlenségét.

Örömmel hallottam az Elnök Úrtól, hogy a jövőben többek között a víztudomány, az agrár-innováció, valamint a szakmódszertan problémakörében akarnak jelentős előrelépéseket tenni.

Az egyik legnagyobb kihívás a klímaváltozás és következményei

Orbán Viktor a Közgyűléshez fordulva beszámolt Lovász László akadémiai elnökkel folytatott reggeli megbeszéléséről is: „Szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy az Elnök Úrral folytatott megelőző megbeszéléseken arra a közös álláspontra helyezkedtünk, hogy az előttünk álló időszak egyik legnagyobb kihívása Magyarország számára már középtávon is a klímaváltozás, illetve a következményei a Kárpát-medencére. Ezt meg kell érteni, tanulmányozni kell, válaszolni kell a kihívásokra, azt hiszem, hogy közösen.”

Beszédét zárva a kormányfő a magyar nemzet nevében megköszönte az Akadémia munkáját, és további világraszóló eredményeket kívánt az MTA tagjainak.

Egyáltalán nem akarnám, hogy a hét pihenőnapján Orbánnal aludjanak el, de nagyon ócska észjárású az az ember, aki alig három évvel ezelőtt ilyen beszédet mond a tudósoknak, teljesen alattvalónak nézve őket. Gyalázatos és hazug.

Mindjárt itt a legfrissebb orbáni galádság, ami megalázó lett mára Lovász Lászlónak, az akadémia elnökének is. Magyarország és a V4-ek megvétózták a tervezett uniós klímavédelmi terveket. Aljas indokra hivatkozva: azt állítja ez a kifordult ember, hogy néhány éven belül akár 40 százalékkal is emelkedtek volna a magyar családok rezsiköltségei. Plusz még hozzátette hasára ütve, zsarolva az uniót a kis pojáca: „ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk.” 

Ilyen gyalázatos beszédet tudós emberek között is volt pofája elmondani: nacionalista, idegenellenes politikai kampányszöveg hazugságokkal meg valami „háttérhatalmakat” emlegetve – a magyar nemzet nevében. Akkor azt hihettük, ennél nincs lejjebb. Van. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében – mint általában minden önkényuralomban – bármi lehetséges, és mindig van lejjebb. Ezeknek itthon szívódik fel az agyuk.

..és akkor várhatjuk alig három év múlva a keddet. Meg talán azt, hogy világraszóló botrány lesz a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségének sárba tiprása, feldarabolása, aljas hazugságokra építve. Olyan nincs – már az iskolások között sem -, hogy egyszer büszke vagyok valamire, valakikre, egyszer pedig elpusztítom. Úgy csinálnak, hogy reggel elhatározzák, hogy neked mielőbb meg kell halnod, és addig nem is nyugszanak, amíg ez meg nem valósul. B*ssza meg már, és ezt is hagyjuk. Hagyjuk, hogy egy tahó alakulat lenullázza az ország egyik legértékesebb intézményét, és még meg is ússzák felelősségre vonás nélkül. Mint a legkeményebb diktatúrákban. Ki kell harapniuk újabb szeleteket maguknak, nem nézik, honnan, csak az övék legyen. Garázdálkodhassanak vele, tömhessék a hasukat meg a számlájukat.

Orbán Viktor egyetlen ákádémiát ismer el, ahol lábbal rugdossák a sikertelenséget. A Magyar Tudományos Akadémia munkájában Orbán esze nem játszik. Hatalmával köpte le a tudósokat.

Az önök véleménye

Hűha, most aztán főleg érdemes a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezni. Profik tartják majd az előadásokat. Elképesztő! Most már csak azt szeretném tudni, hogy ezek a köztisztviselők milyen végzettséggel rendelkeznek, hogy oktathatnak, kutathatnak. Mit is? (N. Csabáné)

A Janicsárképző egyetemet eddig se tarottam valami sokra, de így még a maradék kis tekintélyüket, elvárásokat is lejáratják. Nem bír magával ez a banda, most ugyanazt csinálják a közszolgákkal és az ő tudományos kutatásaikkal, mint a debreceni egyetem, hogy a kézilabdás Mocsait felcsinálták egyetemi tanárnak, minden képzettség, tudományos tevékenység nélkül. Ezek az intézmények saját magukat járatják le. (agador)

Már egyszerűen nem találok szavakat arra, amit az oktatással művelnek! Nem mintha az eg.ügyre találnék!:( Olvastam egy cikket, miszerint a 60 éven felüliekre 4-5-ször annyit kellene költeni betegségek miatt, mint a fiatalabbakra! Ergo, aki tovább akar élni, min követelmény, hogy egészséges legyen! De csak 65 évig, hogy nyugdíjat is minél kevesebb embernek kelljen fizetni! Jól ki van ez találva! (Mariann)

Kell is az a ló wellness ..mert kishazánkban már minden sínen van, ( főleg a felcsuti csuhogo , amit üresen is megéri üzemeltetni ) ..amúgy meg tenisz nemzet is vagyunk (!) , tessenek hozzászokni… (Krisztina)

Bármerre megyek, mindenfelé körbeálványozott, felújítás alatti templomra látok rá, vadiúj réztetővel. Ami vicces, elnéptelenedett, halódó falvakban is. Nincs a közelben ipar, munka, az idős lakosság már a földet sem műveli, de templom az van, csillogó tetővel. Egyébként, ezek az úgynevezett nagyegyházak elég jól elvoltak a létező szocializmusban, azt is támogatták, inkább csak a kisegyházak szívtak, szektának nevezve őket. Mint most. (agador)

A középkortól kezdve igen jól kijött az állam és az egyház egymással és mindig a nép ellenében. Az egyházak kihírdették, hogy jó alattvalónak kell lenni és akkor majd a menyországban milyen jó lesz nekik. Az állam meg támogatta az egyházi törekvéseket, ha éppen az felelt meg az érdekeinek. Szépen visszamentünk 9 év alatt a középkorba. Ez aztán a sebesség, kár hogy csak rükvercbe vagyunk ilyen gyorsak. (Transzporter)

Tisztességes, korrekt írás. Mindenesetre célszerűbb lenne azt a kérdést kutatni : miért sikeresek a nyilvánvalóan hazug ígéretekkel házalók ? Sejtéseim vannak csak. Az okok között felbukkanna ez az adat : nálunk a népesség ~25 %-a funkcionális nalfabéta. Gondolom Amerikában sem jobb a helyzet. Nyilván más okok is közrejátszanak. Például a propagandára fordítható pénzek nagysága, stb. stb… Mindenesetre a jelenségek leírásán túl az okok felderítése elengedhetetlen ahhoz, hogy változtatni lehessen. (Mérlegelő)

Érdemes ezt az arcot megnézni és összehasonlítani orbánéval. Ugyanaz a nagyképűség árad mindkettőből és valami, amit más normális embernél nem látok, nem is tudom megmondani, hogy mi az az arckifejezés. Illetve tudnék valamit mondani, de azt inkább nem mondom. Az egyik félkézzel az ADS-et és a rákot állítja meg, a másik szintén félkézzel a bevándorlást. Basszus, inkább a szegénységet állítanák meg végre, de az nem jó üzlet egyiknek sem. Ahogy régen anyám mondta, ha két ilyen emberről volt szó, hogy össze kellene kötni őket és bevágni a Dunába, de szerintem inkább az óceánba, hátha a Dunából kihúzzák őket. (Transzporter)

Tudomásom szerint, eddig ártunk és ormányunk juttatta külföldre, mégpedig Oroszországba hívei, aláírói adatait, igaz, arra nem emlékszem, hogy a bitangul független adatvédelmi biztos ezért nagyon kikelt volna. A kezdet kezdetén alártam én is Hadházynak, ami nála van adatom, enmgam adtam t önként neki, azt nézheti az egész fidesznyik banda. (agador)

Én nem aggódom, hogy Hadházy illetéktelen kezekbe juttatta az adataimat. Elszámolni valója meg a kormánynak van az ország lakosai felé. Bár többen aláírták volna, de sokan fel sem fogták, hogy aláírásuknak milyen nagy jelentősége lett volna. (Marika)

Falanszter építése zajlik, ahol majd MIchelangelo széklábat farag, Prométeusz meg kazánt fűt. A Rákosi-rendszer mellett, napról, napra jobban hasonlít ez a helyzet Észak-Koreára is, ott is bölcsődétől az állam neveli a gyereket. Hiába, a diktátorok mind hasonló észjárás szerint működnek, legyenek bár kommunista, vagy fasiszta lelkületűek. (agador)

Így írtunk mi

Minél rosszabb mindenki másnak, az ájtatos műanyagkeresztényeknek annál jobb

Milyen harcról beszélsz, Miklós? Talán még mindig 1945-öt írunk?

Alamizsnaosztó öntömjén

A homár legyőzője

Primitív szamárvezető félkegyelműeknek: bármi történik, azt Orbán akarta úgy

A Fidesz már a magyar nép nevében követel? Milyen alapon?

Civilek és az ellenzék közös állásfoglalása a köznevelési törvény módosításáról

Vajon mikor lesz ennek vége?

Az elkésett

Anya, én fogok élni mikor meghal majd a Föld?

A kormánymédia üldözi a keresztényeket

A nap kommentje:

Szeretett vezetőink állandóan „harcolnak” 2010 óta. Lehet, hogy el kellene küldeni őket valami valódi harcba, Szíriában vagy Líbiába ? Az első vonalba! Ott harcolhatnának ! Megnézném hogyan csinálják ! (József)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.