Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Milyen horror mese ez? Bizonyára olyan, mint a valóság

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Tizenkét koporsóval lepett meg az 1. számú királyi közpénz rádió. Mesét hallgattam este. Nem tudom, hogy hány gyereket ültetnek le mindennap a Kossuth rádió Jó éjszakát gyerekek programjához. Kivételesen meghallgattam a mesét, mert… Volt egy király, akinek tizenkét fia volt. Úgy rendelkezett, ha a tizenharmadik gyermeke lány lesz, akkor a tizenkét fiút meg kell ölni. Csináltatott is a holttesteknek tizenkét koporsót.

A fenébe… Milyen mese ez? Elképzeltem, ahogyan egy kisgyerek egyedül hallgatja ezt a horror történetet. Csak úgy, a nyugodalmas elalvása előtt. Persze, kislány született, de addigra a királyné elküldte a fiúkat a nagyvilágba, hogy megmentse őket. A csodaszép kislány, homlokán arany csillaggal, megtudja, hogy van tizenkét fiú testvére, édesanyja megmutatja neki a koporsókat. A kislány  elmegy megkeresni őket.

Meg is találja a testvéreit, ám nem ilyen egyszerű: a horror folytatódik tovább, a fiúk hollóvá válnak, miközben a kislányt elviszi feleségnek egy királyfi. Ám nem sokáig maradhat a királyi udvarban, mert az anyós királyné kiszekálja, és az ifjú, málé férj simán eltűri, hogy neki el kell tüntetnie ifjú feleségét – elviszi az erdőbe, és magára hagyja.

A mese vége jó, de arra kíváncsi lennék, milyen szorongást hagyhat egy kisgyerekben egy olyan történet, ami nem a csillogásról, bolondozásról szól. Millió kérdést és arra millió megoldást követel ez a német népmese. Amire válaszolniuk kellene a felnőtteknek. A rádióban hallott mese nem képszerű, a gyerek ezért saját képzeletében örökíti meg például a Hófehérke gonosz mostoháját, vagy azt, hogyan falja fel a farkas a nagymamát; miért fuldoklik a gyönyörű lány a mérgezett almától; hogyan lehet legyőzni a sárkányt; túljárni a gonosz banya eszén. A gyerekek szeretnek mesehősök lenni, főleg szeretnének boldog országban élni.

Bármennyire magasztosnak is hangzik, az élet nehézségeit, igazságtalanságait, gonoszságait is magukban hordozzák a mesék. Mert minden mese emberi. Választási lehetőséget is ad a kisgyereknek: ő hogyan viselkedne egy történetben. Bizonyára véletlen, hogy ez a koporsós szörnyűség egybeesik a tanévzárással. Sok-sok diák viszi/vitte haza a bizonyítványát a napokban. És sok ezer diákban ült meg a szorongás, a stressz: vajon mit szól anyu, apu. Szerintem, normális esetben a jegyekből sok minden nem derül ki, sőt nem is okozhat a szülőnek meglepetést, mert az iskolai munkában ő is benne van. Illik ismerniük a gyerekek harcait magukkal, osztálytársakkal, pedagógusokkal. A szülőknek tudniuk kell, mire képes a fiuk, lányuk; tudniuk kell, mit hoz ki belőlük az iskola: agressziót, félelmet, utálatot vagy képességek felfedezését, a megújulás örömét, személyiségük sokszínűségét.

Mondjanak nekem tökéletes szülőt! De szeretettel minden gond megoldható. Úgy van az, ha a kicsit dicsérjük, elégedett, ha szidjuk, rossznak véli magát. A bizonyítvány sok mindent elárul, lehet igazodási értékelés, de nem szabad a gyermeket kettessel, hármassal vagy ötössel mérni. Ennél sokkal több és szebb a kapcsolat. Bizalom mindenek előtt.

Soha nem felejtem el, pedig nagyon régen volt. Kisiskolásként egyest kaptam a római számokból. Velem ilyesmi nem szokott előfordulni. A váratlan helyzetben annyira megijedtem ettől, hogy eldugtam az ellenőrzőmet. Hetekig „nem került elő”. Letagadtam, azt mondtam, hogy valahol elveszítettem. Aztán gyanús lett a szüleimnek, bementek az iskolába, és minden kiderült. Megbüntettek, de nem az egyesért, hanem azért, mert nem voltam őszinte. A büntetés nagyon fájt, hetekig nem találkozhattam a barátaimmal. Kicsiként ezt a leckét egy életre megjegyeztem.

Mostantól néhány hét vakáció következik! Érezzék jól magukat a gyerekek, de nagyon figyeljünk rájuk. Nem csak a mesében vannak őrült királyok, elvarázsolt hollók, kiebrudalt testvérek. A kislányok és srácok homlokán nincs arany csillag, mégis ők a legkedvesebbek nekünk. Remélem.

És akkor együtt sokkal könnyebb lesz megbirkózni a koporsókkal is.

Az önök véleménye

Rezsiszilust az kevésbé zavarja, amikor ők ugatnak bele ennél sokkal durvábban a belhoni magyarok életébe… Pedig érdemes lenne odafigyelni a zöldekre, mivel a megtermelt élelmiszer 30-60%-a a szemétben landol, valóban lehetne csökkenteni a fogyasztást (vásárlást). Szilusnak és a drágaszépminielnökúrnak a tényleges fogyasztást is, még a végén megüti őket a guta ebben a hőségben. Nekem egyébként is visszatetsző, hogy olyanok papolnak egészséges életmódról, a mindennapos testnevelésről, akikre lassan a vitorlavászon is szűk lesz 🙁 (Madárlátta)

Már csak azt kellene ügyesen elhinteni, hogy az Unió tiltakozik, a lemondás, eltávozás, de még az öngyilkosság ellen is, be akarják tiltani. Ez a temérdek szabadságharcos azonnal lemondana, még meg is öngyilkolnák magukat, hogy csakazértis ellent mondjanak az Uniónak. Menzer, a nemzetthy elszigetelődésért felelős államtitkár téved egy csöppet, vagy én nem tartozok a nemzetthez. Világéletemben korábban, közömbös voltam a foci iránt, de mióta ez a nernyik csürhe került hatalomra, korábban Torgyánnal, most Kubatovval, Tompikával, Tállaival, az összes idiótával, mélységes megvetésemmel, útálatommal sujtom őket. Ha valamelyik kanálison meccset látok, azonnal elkapcsolok onnan. Legalább a nyiitó képen, a fürdőző labrador gyönyörű. (agador)

Nálunk nem hiszem, hogy nagyon csökkenteni kellene a húsfogyasztást, mivel azt már a kormányunk megtette. Nagyon sok embernek nem telik húsra. (Transzporter)

majd ha olvasok 10-20 OKJ-s E7 besorolású ápolótól elégedett véleményt csak akkor fogadom el,addig csak további szemét propaganda! (Bertalan)

Én azt se szeretem, hogy az ún. extraemelést, ami majd 2022-ben eléri/? /a 30%-ot most kezdik szajkózni, hogy laikusok azt higgyék mindjárt bekövetkezik a Kánaán/aztán majd kiderül, hogy mégsem/. Ezt tették annak idején a pedagógus bérek emelésekor is, akkor sem egyszerre emelték, hanem elnyújtva, s mire az időszak végére értek az emelés összege elinflálódott,De közben az állandó papagáj kommandós módszer miatt egyeseknek úgy tűnhetett, mintha állandóan emelnék. (iram53)

1989 óta hitegetnek mindenkit! A versenyszféra megugrott, mert muszáj volt emelni a béreket, a munkaerőhiány soha nem látott szintet ért el. Az állami bevételek megsokszorozódtak, jött egy valag EU-s támogatás, de csak az orbánmaffia oligarchái híznak napról-napra, a közszféra lassan nem fog működni, százával lépnek ki a dolgozók, pénz meg a habokban… (Attila)

Nagy Imre koporsóján tört fel a politikába, ennek ellenére nem érdekli már. Ez a virág nem Nagy Imrének szól, hanem a népnek. Ha most is érdekelné, akkor állami ünnepség keretében koszorúzta volna meg a sírt. (Transzporter)

Ezek aztán igaz magyar emberek akik egy Magyarországon született minden időben itt élt és dolgozott másik magyar emberről így beszélnek.Milyen idegenek szekerét tolják?Én meg azt nem hiszem aki ilyeneket mond,hogy ép eszű.Kivel gondolkodik Orbán együtt,és kiket szeret és tisztel,kikről gondoskodik,az oligarcháiról,a haverjairól a pereputtyáról meg minden bűnözőről akit befogad,csak a magyar nép nem érdekli,aki itt fizetett járulékot,és itt adót fizet,Kit védelmez Orbán?Azokat akik ilyen gyalázatot írnak.Miért is kellene tisztelni egy ilyen diktátort?A megemlékezése pedig álságos kétszínű,hazugsággal kezdte 89-ben,mikor elordította magát,hogy ruszkik haza,akkor már vonultak ki a szovjet katonák. (Margit)

Így írtunk mi

Rendszert váltottak. Ők. Maguknak

Vajon ismét csak átverik az egészségügyi dolgozókat?

Ez siker? Inkább szégyen

Beletörődni a vegetálásba

De akkor mi is a baj Tarlóssal?

Minek ez a színjáték, Viktor?

Egy faun délutánja

A sötét középkor felé (vissza)vezető úton van még tennivaló bőven

A csillagok szerelme

A fideszesek is többet érdemelnének

Illegitim állapotromlás

A nap kommentje:

Volt már ilyen korábban is. Főnővér ismerősömnek rakoncátlankodott az autója, ideje volt fiatalabb, üzembiztos modelre cserélni. Kiszámolta, ha megkapják a belengetett béremelést, az éppen havi 20-25 ezer forint nettóval dobja meg az ő fizetését, az meg elég lesz a törlesztő részletekre. Szerencsére várt, míg tényleg megkapja a beígért emelést, majd láss csodát, nem kevesebb, mint 124 Ft nettót kapott. (agador)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.