Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Igyunk rá! Vizet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Nagyon szeretem a kreatív, segítőkész fiatalokat. Van még remény, hogy ezekből a gyerekekből igazi demokrata, humánus emberek legyenek. A 14 éves Jázmin és a 15 éves Szabolcs már pontosan ilyen, vigyázzunk rájuk, nehogy valaki valahol elrontsa őket. A két fiatal Hevesaranyoson él. Hatszázan laknak a Heves megyei faluban, sok a gond, nagy szegénység. Nincs víz sok helyen. Sem a lakásokban, de még az utcán sincs közkút. Mondom, víz. Nem stadiont hiányolok, nem luxus kastélyt, még csak nem is zenés bárt. Vizet. Ennél nagyobb baj azért nem sok van, ugye? A modernkori Magyarországon. Ezt még leírni is iszonyatos. Tisztelettel a családbarát kormánynak. A fene egye meg.

A két fiatal pályázott az UNICEF Rajtad áll a jövőd programján. Nyertek. Mosógépet. Közösségi mosodát nyitottak a kis faluban. Ingyen használhatja bárki. Szinte csoda lett a romák és nem romák lakta településen. Azért naivan azt gondolnám, hogy már csak különleges emlék marad, amikor a nagymamával mentünk a patakhoz ruhát mosni. Akkor nagyon tetszett, most pedig felháborítónak tartom, hogy embereknek víz nélkül kelljen élniük.

Az is kiderült, hogy nem mindenki örül a mosodának: mert lejáratják a falut, mert elég kínos, hogy léteznek még olyan magyar települések a 21. században, ahol ilyenekre szorulnak rá az emberek. Nem ismerem azt a falut, de hasonlókról tudok, és nem biztos, hogy az ott élőknek kell szégyellniük magukat ezért a helyzetért – a dúsgazdagok mindent ellopó orbáni világában.

Megnéztem azoknak a településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény. Hevesaranyos rajta van. Talán mégsem a CSOK-kal kellene kezdeni ezeknek a nagyon hátrányos településeknek a felzárkóztatását. Ahol nincs víz, nincs út, nincs munka, csak a nincs van, ott bizony nem harapnak rá a kormány újabb szemfényvesztésére. Előbb élhető hely kell, aztán lehet építkezni. Nem? Ha a kisgyerek nem tudja megtenni az első lépést, esélye sincs tovább haladni. Csak bukdácsol, toporog. Ahogyan a mélyszegénységben élők is. Ha se víz, se kenyér, akkor az nem élet, csak létfenntartás. Az ember nem erre született. Basszus. Ajánlanám Gyopáros Alpár figyelmébe is. A Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa szerint:

„A polgári kormány számára fontosak a vidéken élő emberek, ezért a Magyar falu program soha nem látott léptékű támogatásokat irányoz elő a kistelepülések számára.”

Dehogy fontosak, a polgári kormány tagjainak soha nem látott mértékű támogatást, közpénzt adtak már az emberek. Boldogulásukra a hatalom hiénáinak. Mi lesz itt? Bízzunk Jázminokban, Szabolcsokban, és igyunk rá! Vizet.

Ha már húsvét… Egyre szimpatikusabb nekem ez a Ferenc pápa – Semjén tata és Orbán helyett is. Egyebek között a menekültek elől való elzárkózás miatt sajnálkozott Ferenc pápa Rómában, a Colosseum előtt elhangzott meditációjában.

Szomorúnak nevezte, hogy a hazájukban dúló konfliktusok elől menekülőket „zárt ajtók és politikai számítások miatt páncélba burkolt szívek várják.” A katolikus egyházfő az alkalmat arra is kihasználta, hogy bírálja a haszonlesést és a hatalmat. Kitért arra, hogy vannak olyan családok, amelyeket „szétrombolt az árulás és a rosszindulat és az önzés ártalmas kísértése.”

Nem tudom, hogy amikor Orbán Viktor (Semjén árulóról már nem is szólok) olvassa ezeket a sorokat, legyint vagy lesül a bőr a képről. Az egyik igen, a másik nem. És akkor még találkozni akart Erdélyben a pápával. A Szentatya tűrőképességét nem tudom, de Orbán aljas pofátlanságával naponta szembesülhetünk. Vizet prédikál, bort iszik.

Tetszik. Már látható a Magyar Nemzeti Galériában a Fortepan digitális fotóarchívum anyagából válogatott kiállítás – Minden múlt a múltam címmel. A tárlat 350 fotón keresztül mutatja meg a huszadik századi Magyarországot. Megnézegettem a képeket, egészen különleges fotók – darabok a múltból. Nekem ez az egyik kedvencem: blúzok 1904-ből. (Forrás: Fortepan 26051) Rájövök, sokat nem változott a női divat, sőt visszatérnek dédanyáink zárt, kicsit díszes blúzai. Igaz, én ilyent nem vennék fel, mert tudják, minden ruhadarabot tudni kell viselni. Ezek nekem amolyan reformruhák. Uraim! Hogy tetszenek? Úgyis önök döntenek. Nem bánom, koccintsunk egy pohár vörösborral. Aztán jöhet a víz. Is.

Az önök véleménye.

A telefonos ugyintèzès sehol se sètagalopp.. (nèha kèt egyszeru kèrdèshez hozzàadjàk mèg a dàtumot is, hogy mèg hulyèbben èrezd magad.. ), de az otthoni, komoly idegrendszeri megpròbàltatàshoz vezet ! (tapasztaltam…) (Krisztina)

Sokan leírták már és minden értelmes embernek egyértelmű, hogy Európa közepén nemzetállamozni kétélű fegyver. A szektavezér (és a nyaloncok) szavaiban eleve nem keresünk semmi logikát vagy összefüggést, a szektatagoknak meg pont úgy jó, ahogy aznap épp mondják. Ilyenkor hol marad amúgy a vajdasági magyarokat képviselő orbánista cimbora? Ő nem állt ott az emelvényen, hogy mindannyian szerbek? A centristák pedig szerintem is tanuljanak meg magyarul, utána írni-olvasni. Nem árt az. 😀 Kellemes húsvétolást mindenkinek, mentem répatortát sütni 😀 (Madárlátta)

Mindenkinek kellemes húsvéti unnepeket kivánok. Novák Katalinnak meg azt, hogy ne csak a belső csondre, hanem a kulső csondre is torekedjen. Legalább egy hétig ne szolaljon meg, és gondoljon azokra is akik miattuk szenvednek szeretet, emberség és amit kihagyott élelem hiányátol. (Transzporter)

Nem tudok már olyat mondani,amit nem tettek hiteltelenné,gyalázatossá,mocsárszagúvá.Minden szép,minden értékes,minden jó pusztítói.Annyira szeretnék közülük kivételt találni,és nem sikerül. (Judit)

Sztálin nekem ellenszenves. Nagyon. De hát én nem vagyok orosz, hanem magyar. Így nem erősíthetem a realisták statisztikáját. Amúgy az ukránokat is meg kellett volna kérdezni. Ők biztosan emlékeznek az 1930-as évekre, amikor nem volt búza (kivitték külföldre és eladták) milliók haltak ezért (is) éhen.
Sose értettem, mit értenek ilyen dolgokon sokan szükségesnek, és hasznosnak… (anima)

Krisztusban!… kedves elvtársak! …amazoknak nincs embermentő szolgálatuk… ez mind a kilakoltatások,a hajléktalanság büntetése jegyében!
…az ötvenezer forintos fizetés megadóztatása,a 27%-os kenyér-áfa,az 1500.- Ft-os újburgonya jegyében! (Bertalan)

Már megint ez a demagóg ,magasröptű eszmefuttatás .. miert kell hülyeségeket beszélni ha nem muszáj ? Senkinek nincs joga ítélkezni egy másik vallás felett ! Ellenben kötelessége tiszteletben tartani az embert, és nem “megrendelésre “ uszítani , hergelni a hívek amúgy se tiszta agyát… (Krisztina)

Ha egyszer a szentlélek, elrepül ,Magyarország fölött,na akkor lesz az első Mars utazó bemutatkozása,személyesen. (janos)

Éppen az iszlám nem tudja megkülönböztetni a férfit és a nőt? Hát, ez a Takaró eléggé el van tájolva.És vajon honnan veszik, ha jön a szentlélek, majd ők elkeülik a megítélést? Holott, minden tevékenységük lábbal tiporja Jézus összes tanítását. (agador)

Nincs eltájolva. Pontosan tudja, hogy hazudik, de majd meggyónja, oszt jó napot. Viszont ezt követeli tőle a gazdája. Nem az Isten, hanem aki a pénzt adja. Ez a fontos, semmi más… (János)

” Éhínség nem azért van a Földön, mert képtelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat.” – mondta Teréz Anya… (Attila)

Van a felkelő nap háza,meg a siralomnak is háza. Fót,az utóbbi kategória. (janos)

Így írtunk mi.

Ez az az ország

Köpedelem

A Czunyinék már régen lekapcsolták a villanyt ebben az országban

Új nóvum

Húsvét előtt

Ünnepi gondolatok

Hajtsuk bárhol is álomra a fejünket, az álmaink ugyanazok

Korkép (vagy kórkép?)

A sárga láng

Hogy Mészáros, vagy Tiborcz nyer-e az üzlettel az még kérdés, azonban az, hogy ki veszít már biztos

Hovatovább eljutottunk oda, hogy már csak vicsorogni tudunk egymásra

A nap kommentje:

Uram! Tégy engem szabaddá! Hiszen az igazság szabaddá tesz. Mondd ki! Miért nem emelted magasabbra azt a kerítést? No, nem a szerb-magyar határon, hanem az állatkertedben? Holnap megyek istentiszteletre. Két dicséret éneklése között tájékoztass engem az igazról! Legalább arról, hogy novákot miért engedted ki. (Mihály)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.