Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Új nóvum

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Réges-régen, vagyis néhány évtizeddel ezelőtt, egy akkori nagyember – politikus, természetesen, akinek a neve azóta a kollektív felejtés homályába veszett – kijelentette valamiről, hogy „… ez egy új nóvum”.

Hát jó, mindig tanul az ember, a jó pap meg holtig, mint tudjuk (ez csak a sonkás-tojásos ünnepről jutott eszembe). Hogy ma mit tanulnak a magyar papok, nem tudom, éppen elég, amit nagyonkeresztényzsolt szokott időnként mondani, általában túl sok is.

Azt kell mondanom, vitatkoznék e kiváló magyarsággal megfogalmazott szavakkal. Mert mégsincs új a Nap alatt, és nóvum sem sok. Gyakran érzem úgy, hogy bizonyos dolgok nem történhetnek meg, ez nem lehet igaz, valami fake news az egész. Hiszen már megtörtént, a múltban, a történelemben. Csak más volt a zászló, a szlogen, a/z (egyen)ruha, esetleg másmilyen módszereket vagy eszközöket használtak, de minden ismétlődik, mert mégsem tanulunk, nemhogy mindig – szinte soha semmiből.

A téma: Sztálin. Hogy miért pont 2019-ben készített egy független orosz szociológiai kutató központ felmérést a diktátor mai megítélésével kapcsolatban? Készítettek korábban is fennállásuk majdnem 30 éve alatt (Levada Center), szóval, nem kell semmiféle párhuzamot keresni a dologban. Talán.

Az idei felmérés szerint, amelyet az orosz lakosság körében végeztek, a Sztálinhoz való pozitív hozzáállás mutatója ebben az évben volt a legmagasabb az összes korábbi időszakhoz képest.

A megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy tiszteli Sztálint. A vele szimpatizálok aránya 6, az érte lelkesedőké 4 százalék.

Semlegesnek 26% vallotta magát. Ellenszenvesnek 6, ijesztőnek 5, gyűlöletesnek a válaszolók 3 százaléka tartja a Generalisszimuszt.

És – a számomra legalább is – legmellbevágóbb adat – a megkérdezettek 46 (!) százaléka úgy gondolja, hogy a sztálini érában elkövetett bűncselekményeket nem kell elítélni, azokat a „nagy célok és a nagy eredmények” tökéletesen indokolják. Igaz, 45 százalék úgy véli, hogy emberi életek elvételét semmivel nem lehet indokolni.

Rögtön befejezem, már csak pár apróság maradt hátra, de itt azért, a „nagy célok és nagy eredmények” kapcsán valami dereng mai magyar kormányunk – kedvenc, és pont olyan hazug, mint Sztálin korában – szónoklataiból.

Az utolsó kérdéskör arra vonatkozik, hogy a megkérdezettek szerint milyen szerepet játszott Sztálin Oroszország történelmében. Inkább pozitív szerepet – 52, abszolút pozitívat – 18, inkább negatív szerepet 14,  kifejezetten károsnak 15 százalék ítélte.

A központ vezető munkatársa úgy véli, a Sztálin iránti rekord szeretet-mutatók elsősorban azzal magyarázhatók, hogy egy megosztott társadalomban az emberek sokkal radikálisabban értékelik a történelmi múltjukat. Azon kívül, sokan úgy vélik, hogy a diktátor az elesettek védelmezője volt,  ma a lakosság egyre inkább cserben hagyottnak érzi magát, mert a  mai hatalom kegyetlen és nem gondoskodik róluk.

Így válhat egy tömeggyilkos diktátor mesebeli tulajdonságokkal felruházott, a történelmi tényektől teljesen elrugaszkodott alakja a nosztalgikus vágyódások szimbólumává.

Nem új, nem nóvum. Sajnos.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.