Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy választási győzelem fontosabb mint Európa jövője?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Lássuk a mai nap legfrappánsabb kommentjeit:

Biztosan kihúzom – megint – a gyufát, de én nem tudok leszakadni Kertész Ákos mondatáról, miszerint ” a magyar genetikusan alattvaló”. Nem alávaló, ahogy sokan gondolják, bár abból is van bőven! Nem generálnék történelmi, szociológiai vitát, de végignézve a történelmünket, élesen rajzolódik ki a sodródás, és a mindenkori elit görcsös ragaszkodása a hatalomhoz, sokszor bármi áron. 150 év török hódoltság Európa szívében, 300 év labanc elnyomás, kifosztás, kétszeri német irányba elköteleződés, 40 év orosz uralom, és sehol a demokratikus jogállam. És amikor senki idegen a nyakunkon, akkor egy – a sajátjaink közül verbuválódott – félművelt, vértahó, bármire is képes maffia sajátítja ki magának a jogot, pénzt, gazdaságot, médiát, a hatalmat, saját nevére íratva ingatlant, gyárakat, kastélyokat. És ami a legszomorúbb az az, hogy van támogatottsága a mai napig! És nemhogy fény nincs, de még az alagutat se látni…(Atilla)

Miniszter asszony ne dicsekedjen a svéd joléttel, mert nekunk meg az egy főre eső stadionunk száma már kettő, beeeeeeeeeee.(Transzporter)

Sajnos amit ez a vadhajtás művel, az cseppet sem nevetséges, sőt. A fenyegetőzés amit most már nyiltan tesznek, mert tehetik, mert megrendelésre teszik. A félelem keltés, liberális sajtó bedarálásának lebegtetése, ha a választásig nem állnak be a sorba, akkor fizikai fenyítést is alkalmaznak. Ez bizony nekem nem tűnik űres igérgetésnek. Nekem nagyon rossz előérzetem van, mert mindegy, hogy nyer a fidesz vagy veszít(bár kétlem, hogy veszítene), a fenyegetést befogják váltani. Csúny világ vár ránk.(Csabáné)

Nincsenek nyelvi frusztrációi a srácnak az biztos. A nagyobb baj, hogy etikai (sőt emberi) alapok is hiányoznak a viselkedéséből. A magabiztosnak ítélt fellépés, pusztán sutyerák letámadás. A másik ember szavába vágás, az artikulálatlan ordibálás, a huzogozás az eszköztára. Nem beszélgetni akar, hanem odaugat. Pontosan tudja, hogy ez talál majd befogadó fülekre, jutalmazásra az oldalról, ahova tartozik.

Nem az a baj, hogy ez a fickó egy szánalmas, sötét, agresszív figura, hanem az, hogy teljesen lemodellezi a különbséget Európa és köztünk az a két perc. Ez az a tragédia.(Rita)

Ma a hazai politikai életben nem igazán történt semmi, ami talán a vihar előtti csendet jelentheti. Holnap ugyanis újra összeül a parlament, amely ülés az ellenzéki pártok szerint különlegesnek ígérkezik. Hogy mégis mire számíthatunk, az nem derült ki, de talán érdemes lesz holnap nyomon követni a felszólalásokat, ugyanis a tervek szerint Orbán is bent lesz. Attól azonban, hogy idehaza szinte semmi nem történt, még nem jelenti, hogy külföldről ne érkeztek volna Magyarország számára fontos hírek.

Elsőként Manfred Weber az Európai Bizottság élére tartó csúcsjelölt nyilatkozott meg Orbán ügyében, pontosabban azzal kapcsolatban, hogy mégis hogyan összeegyeztethető az európai értékek hangoztatása Orbán Viktor és pártja jelenlétével az Európai Néppártban. Lássuk mit mondott Weber a Politico beszámolója szerint:

Csak akkor tudjuk megvédeni az értékeinket, ha együtt leülünk, és tiszeteletben tartjuk a magyarországi választások eredményét.

Elmondása szerint ugyanis, ha a Fideszt kirúgnák a Néppártból, annak súlyos következményei lennének:

David Cameron kiléptette a konzervatívokat az Európai Néppártból, és most itt a Brexit. Az a félelmem, hogy ha most széttagoljuk Európát, annak eredménye egy széttagolt Európai Unió lesz. 

Európát pont az Orbán-félék tagolják szét és szakítják darabokra populista gondolkodásukkal. Miért olyan nehéz beismerni, hogy Webernek szüksége van a Fidesz szavazataira? Hogy ezért cserébe hagy egy egész országot a diktatúra posványába süllyedni? Ez őt sajnos nem nagyon érdekli. Na nem ilyen elnéző mindenki Orbánnal és maffiamódszerekkel működő rendszerével szemben. Frans Timmermans – aki épp Magyarországon tartózkodik – az Euronewsnak adott interjújában kicsit komolyabban olvasott be a Fidesz pártvezérének. Lássunk ebből is pár részletet:

A kongresszuson az autoriter rendszerekről is beszélt. Ön szerint Orbán Viktor autoriter politikus?

Arra akartam utalni, hogy a tendenciák egy autoriter rendszer irányába mutatnak. Ő ezt illiberális demokráciának hívja, de ez csak egy szépítő kifejezés a Putyin-féle irányított demokráciára. Szerintem az Európai Unió olyan tagállamokat érdemel, amelyekben a demokrácia nyitott és szabad. Ahol a hatalmon lévők tisztelik az ellenzéket és a politikai ellenfeleket nem ellenségként, csak ellenfélként kezelik. Ahol azt is elfogadhatónak tartják a kormánypártok, hogy egyszer majd elveszíthetnek egy választást, és nincs semmi szégyen az ellenzéki politizálásban. Ahol a média szabadságát is tisztelik, és nem próbálják meg irányításuk alá vonni.

majd folytatta

És hogyan írná le Orbán Viktor rendszerét?

Ez az ő saját rendszere, amelyet kifejezetten a magyar viszonyokra szabott. Nem igazán lehet más rezsimekhez hasonlítani. A média állami ellenőrzése viszont ugyanazt jelenti magyarul, mint angolul vagy hollandul. Azt gondolom, hogy a politikai ellenfelek ellenségként kezelése, és állandó támadása nem használ a demokráciának, de egyes politikusoknak úgy kellenek az ellenségek, mint a normális embereknek a levegő.

A finomkodás itt is jelen van azért, de talán tisztábban képes azt látni – illetve beismerni -, hogy magyar demokráciáról már nem beszélhetünk. Az amit Orbán képvisel, nem más mint Putyin rendszerének magyar keretek közé helyezése. Na de hogy legyen valami vidámság is a nap végére, nézzük, mit művelt az MKKP a Blaha Lujza téren:

Sok sikert a közterületeseknek!

Lássuk mai cikkeinket:

A ciklusokon átívelő kétharmad szokása szerint üvöltve átkozódik a jóelőre megírt kottából

A hatalom csak arra épített, ami amúgy is jellemző ebben az országban

Halló! Kicsoda? Ja, Szijjártó?

A cseh miniszterelnök roppantul örül, de inkább a másik irányba megy

Uniós fizetéssel az Unió ellen

Beteg kutya

A franciák betiltották a szülőket, ezért mindenki szavazzon Orbán Viktorra

A nap kommentje pedig Mészárosnétől érkezett:

Petike, mostmár a népet kellene behivatni, mennyire szeretik az Orbán kormányt

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.