Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy diktatúra szintjén vagyunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Mint kiderült, a kormány ismét nem hozza nyilvánosságra az Európa Tanács korrupcióellenes testülete, a GRECO által készített országértékelést. Magyarország mellett csak az Alexander Lukashenko által vezetett, Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszország tett ugyanígy. Tökéletes jele ez annak – amellett, hogy Magyarország az Európai Ügyészséghez sem kíván csatlakozni -, hogy a magyar kormány tökéletesen elégedett azzal, hogy nincs olyan szervezet, melynek lenne bármiféle beleszólása abba, hogy az Orbán-kormány hány millió eurót lop el évente.

A magyar kormány szerint nincs szükség arra, hogy bárki is beleszóljon a belügyeinkbe, ugyanis ha a magyarok hagyják azt, hogy szétlopják a pénzüket, akkor tulajdonképpen nincs is semmi gond. Na persze a Jávor Benedek által megkérdezett Pintér Sándor nem mondta ezt ki, hanem a következőkkel magyarázta a kormány döntését:

a GRECO eljárási szabályai nem tartalmaznak a jelentések közzétételének időpontjára vonatkozó konkrét rendelkezéseket

Tehét az ő értelmezésük szerint nem is kell ezt közölni, hisz miért is érdekelheti ez a Soros Györgytől, valamint a migránsok hadától már amúgy is rettegő magyar állampolgárokat. Elég ha tudják, hogy a családok éve van, illetve a rezsicsökkentés tovább folytatódik. Van Erzsébet-utalvány is karácsonykor, a nyugdíjprémiumokról már nem is beszélve. Mit érdekli hát a kéményen csodálkozó kisembert a korrupció? Van neki jobb dolga is.

Úgy tűnik, a kormány pedagógusokat érintő béremelése véget ért, olyan szinten, hogy még az is lehet, hogy úgy csökkentették a tanárok bérét, hogy arról nem tájékoztatták őket, egyszerűen elvették. Egy tanár vette észre a leginkább fura döntést, melynek értelmében az előző évhez képest közel 10 000 forinttal csökkent a garantált alapilletménye. Noha a bankszámlájára még kicsivel több pénz is érkezett mint korábban – jó 900 forint -, a dolog nem ennyire egyszerű. Amennyiben nem hibáról van szó, úgy a garantált illetményét fű alatt visszaállították a 2016-os szintre, ami egyértelműen törvénysértés.

A pedagógus szerint azért is hátrányosan érinti ez, mert hiába nem csökkent a fizetése,  a nyugdíj alapjául a garantált illetményt veszik, ha pedig az csökken, a nyugdíja is kevesebb lesz.  

Hogy mégis miről van itt szó, az valószínűleg hamarosan kiderül – már ha az Emmi méltóztatik válaszolni az Index megkeresésére -, ám nincs kizárva, hogy a rezsicsökkentéshez hasonló átverésről van szó. Ahelyett azonban, hogy valós emelésről lenne szó, még meg is rövidítették egyes tanárok fizetését.

Varsó lakói új polgármestert válaszottak Rafal Traskowski személyében, aki az ellenzéki jobbközép-liberális Polgári Platform jelöltje volt. A hivatalt párttársától vette át, aki 12 éven keresztül volt a város vezetője. Hanna Gronkiewicz-Waltz egykori polgármester a következő mondatokkal adta át varsó vezetését kollégájának:

Sok minden történt az elmúlt 12 évben. Varsó világváros lett, és a varsóiak teljesen európai polgároknak érezhetik magukat. Ez a szabad emberek városa. Senki sem teheti Budapestté vagy Moszkvává. Varsó a szabadság és a tolerancia értékein alapszik. Ezt a jog uralma garantálja. A varsóiak bátrak, nem dőlnek be a megfélemlítésnek, vagy a megvesztegetésnek. Nem félnek az idegenektől vagy a bevándorlóktól. A varsóiak értik, hogy mit jelent a szabadság.

Budapest tehát mint elrettentő példa szerepelt a polgármester beszédében, ami igen sokat elmond arról, hogy mit gondolnak ma Magyarországról és annak fővárosáról lengyel barátaink. Lehet persze most Budapestet védeni, meg hogy ez nem is így van, azonban nehéz lenne nem észrevenni azt a tényt, hogy az elmúlt években kicsiny hazánk és annak fővárosa már nem először került úgy megemlítésre, mint a megfélemlítettek és gyűlölködők országa/városa. Lehet, hogy nem nagy ügy és valahol érthető is, hogy Lengyelországban észreveszik Budapest és Moszkva közeledését, ám ez nem sok jót jelent ránk nézve.

Sára Botond, a VIII. kerület fideszes polgármestere zseniális tervvel állt elő. Az a nagyszerű gondolata támadt ugyanis, hogy januártól megadóztatnák az Airbnb-n kiadott lakásokat. Hogy mégis mi ennek az okat? Lássuk:

Több lakóházban állandó feszültség alakult ki a szálláshely-szolgáltatók és a társasházban életvitelszerűen lakók között, mert „sok esetben a nyugodt pihenés ellehetetlenült”.

Ellehetetlenült a nyugodt pihenés, ezért megadóztatják az Airbnb-n kiadott lakásokat. Értem. Vagyis nem értem, ugyanis az, hogy Sára Botondék több pénzzel gazdálkodhatnak majd éves szinten – a tervek szerint 61,1 millió forintos bevétel-növekedésre lehet számítani – mégis miként oldja meg az ott élők gondjait? Teljes mértékben értelmetlen a polgármester agymenése, bár ez a kormánypárttól persze nem idegen észjárás. Oka nyilván van annak, amit Sára Botond tenni akar, az viszont már más kérdés, hogy ennek a lakók érdekeihez ezúttal sem lesz az égvilágon semmi köze. De ha egyszer a kerület lakói pont benne látták a lehetőséget

Na de hogy legyen a mai nap végére valami jó is, lássuk mi más történt még a mai napon. Úgy tűnik az ellenzék – legalábbis egy döntés erejéig – valóban ellenzékként viselkedve egy közös akciót kezdeményez a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. A 24.hu értesülései szerint az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP részvételével egyeztetést tartottak, ahol a következő gondolatok merültek fel:

  • létrehoznak egy összellenzéki vizsgálóbizottságot az ügyben, parlamenti vizsgálóbizottságot akarnak kikényszeríteni,
  • közös ellenzéki nyilatkozatot akarnak kiadni a Gruevszki-ügyben,
  • és parlamenti határozati javaslatot terjesztenek be.

Mindeközben az Amnesty International Magyarország az Emberi Jogok Világnapján rendhagyó koncertet szervez, ahol ismert zenészek állnak ki dalaikkal a rászorulók és segítőik mellett. A jótékonysági eseménnyel a szervezők arra szeretnék felhívni a Budapest egyik legnagyobb közlekedési csomópontján az áthaladók figyelmét, hogy „bár a hajléktalan emberek eltűntek onnan, a probléma távolról sem oldódott meg. A koncerten, mely december 10.-én a Blaha Lujza téren lesz, fellép többek között Lovasi András, BOOGIE és Szűcs Krisztián is. Az esemény a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával valósul meg, melyet Szijjártó Péter valószínűleg be is kéret majd annak és módja szerint.

Lássuk mai cikkeinket:

Kiváló tempóban, jó érzékkel tolatunk ki Európából

Már Dobrev Klárától is retteg a Fidesz?

Hát akkor boldog karácsont Kövér Lászlónak is

Nyereményjáték a Kékfényben

Egyenlők és még egyenlőbbek

Toccata

Mi, nyuszik meg domborulunk hozzá, mint a kaszinós szivar macskája

A nap kommentje Virágtól:

Volt egyszer egy Magyarország – fog szerepelni a jövő század történelem könyveiben, mint a mienkben, hogy éltek itt valaha kelták és avarok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.