Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha nem akarja, hogy Vlagyimir rajta kezdje el a judo oktatását

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„A pénznél fontosabbak az értékek és a szabályok”

ezt nyilatkozta két évvel ezelőtt a nemzet aranyszájú miniszterelnöke, Orbán Szépelgőemberijogihandabanda Viktor az egyik brüsszeli haknija keretében, amikor is a nehézfelfogású európai bürokraták tudtára adta, mire is jó az általa megálmodott, senki által nem kért, nem támogatott, nyolc nyelven beszélő csirkeháló kerítés. Egyúttal világossá tette, nem tárgyal pénzről, nem kér anyagi segítséget az EU-tól a menekültválság kezelésére.

Eltelt két év, és – micsoda meglepetés – változott a gyerek fekvése. Nem kicsit, nagyon. Hát hiszen a biztonság pénzbe kerül, és a magyar emberek a véresen összeizzadt adóforintjaikkal védik Európa ványadt testét a migránsok áradatával szemben. Ide nekünk azt a 135 milliárd forintot – írja Viktor király az ő méltán népszerű miniszterelnöki oldalára a mai szent napon felkúrt, magyarul is olvasható (same in English) levelében.

Tudom, hogy tegnap este már volt szó erről a kérdésről, de lássuk be, nem lehet eleget foglalkozni vele, annál is inkább, hogy az egyik olvasónkat is megihlette az írás. Még mielőtt tolmácsolnám Zoltán meglátását a dologgal kapcsolatban, árnyaljuk egy kicsit a képet. Európa többszörös aranyérmes pávatáncosa azt állítja: ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében is érvényesüljön.

  • A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben.
  • Az európai állampolgárok biztonságát is a magyar adófizetők finanszírozták.
  • Az európai határok megvédése összességében 270 milliárd forintunkba került. Az elmúlt két esztendőben ezt a magyar költségvetés számára komolynak számító, előre nem kalkulálható terhet Magyarország szinte teljesen egyedül viselte.
  • Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje.

Mivel én úgy gondolok magamra, mint egy korrekt, a méltányosságot fontos társadalomszervezési kérdésnek tartó polgárra, szeretném ezen a ponton jelezni, hogy méltányosnak tartanám, hogy ezt a kibaszottul nagyon durva 270 milliárdos összeget szépen lebontva látnám: mire, mennyi, miért. Szeretném látni a nyílt közbeszerzési pályázatokat (hehe), hogy miért a haveri cégek nyertek milyen alapon, a számlákat, a teljesítési igazolásokat, az utolsó fillérekkel való elszámolásokat, az alkotmányos és egyéb költségeket, a túlárazási együtthatókat, egyszóval – az átlátható kormányzás jegyében – mindent. Ha ez megvan, akkor komolyan veszem ezt a szánalmas bohóckodást, bár akkor sem fogom tudni, hogy az Európai Unió milyen jogcímen, és milyen számlára utalhatja majd az összeget, hogy jogszerű legyen az egész.

Addig is szögezzük le a nyilvánvalót: Orbán Viktor kerítése nem oldotta és a jövőben sem oldja meg nemhogy Európa, de Magyarország migrációval kapcsolatos problémáit sem. Senkit nem véd meg semmitől. Orbán Viktor kerítése legjobb esetben is a már Európában lévő migránsok (és akárhányszor is írják le, hogy illegális bevándorló, ezek között menekültek is vannak, akikről egy szó nem esik) egyik útvonalát zárja le. A sok közül. Tehát Európába más útvonalakon fognak eljutni, ahogy eddig is. Ugyanoda, ahova eddig is. Kerítéssel, vagy anélkül. Az ráadásul, hogy ennek a problémának az álmegoldására ilyen aránytalanul magas költségeket fordítanak, az egyenesen a morbid kategóriája. Ennél csak az a sötétebb humor, hogy még pénzt is költöttek rá, és hogy most pénzt követelnek érte.

A kérdés tehát az, hogy miután két évvel ezelőtt nagyvonalúan visszautasította Európa felkínált segítségét azért, hogy a magyarokat átláthatatlan pénzszórás révén megkopasztva, hőst és mártírt csinálhasson magából, most egy olyan nettó politikai kommunikációs cselhez folyamodik, amiről pontosan tudja, hogy a megvalósulási esélye nulla. Nem kell messzire menni, a CEU-botrány forgatókönyve tökéletesen ugyanezt a jelenséget példázza. Amint tegnap is írtam, Brüsszel megállításának igyekezete, a Soros elleni uszítás nem hozta az elvárt hatást, az illegális bevándorlók nem jönnek, akármeddig is nyújtják a taknyos válsághelyzetüket, most kellett valami nagyot dobni.

Miután úgy gondoltam, és most is úgy gondolom, hogy Putyin hétfői látogatásának nagyon is lehet köze ahhoz, hogy most rukkoltak elő ezzel a nagyszerű ötlettel, Zoltán véleménye még inkább érdekesnek tűnik. Ugyanis ő teljesen másképp látja azt, amit én leírtam. Vagyis Vlagymirovics látogatásának elsődleges oka-célja (by Bokros Lajos és sokan mások), hogy kikényszerítse a paksi atomerőmű építési munkálatainak megkezdését. Ugyanis a végtelenül türelmes, a magyarországi korrupció fölött már nem egyszer szemet hunyó Unióval szemben Putyin nem annyira toleráns, amikor a pénze potenciális lenyúlásáról van szó. Hogyan is lehetne – tegyük hozzá -, amikor egy vérgeci autokratáról beszélünk, aki fizikailag semmisíti meg politikai ellenfeleit? Díszpolgár az, baszki, az.

Na tehát a kérdés az, hogy miután egy jó ideje tudható, hogy Orbán lepacsizta (és azzal a lendülettel titkosította is) az oroszokkal Paks II-t, miért halogatták ennyi ideig, hogy nekilássanak? Miért csak januárban? Hacsak azért nem – így Zoltán -, mert az eddig kiutalt pénznek is a seggére vertek már, és hát nincs miből elkezdeni az építkezést.

Így most Viktor nagy bajban van: ha nem teljesíti gazdája parancsát, nagyot fog koppanni. Ezért most ahonnan csak tud, elkezd pénzt kérni (még visszamenőlegesen is). Ha meglátásom igaz, akkor hamarosan egyéb területektől (sőt, akár a stadionépítési és egyéb lenyúlási akcióktól is) kezdik majd átcsoportosítani a pénzeket valami kamu indokra hivatkozva. Szóval most nagy a szar. Pénz elköltve, offshore-ba kihelyezve, Putyin-vagyon jellegét elvesztve. Valahonnan gyorsan vissza kell szerezni, ha nem akarja Viktor, hogy Putyin rajta kezdje a judo oktatását.  

Hát nem szép? De. Mert bár a pénznél fontosabbak az értékek és a szabályok, azért a pénznél fontosabb nincs. Meg ilyen ország se, az már biztos.

Frissítés: Brüsszel válaszolt. Segítenek, eddig is segítettek, de kerítésre pénzt nem adnak. Kezdődhet a toporzék.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.