Mi a büdös, tetves életet magyaráz ez az ember?

Gáspárné Puskás Krisztina, a fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok intézményvezetője átveszi a Szent Kristóf a Gyermekekért díjat Balog Zoltántól és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól 2016. novemberében (MTI Fotó: Balogh Zoltán) Gáspárné Puskás Krisztina, a fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok intézményvezetője átveszi a Szent Kristóf a Gyermekekért díjat Balog Zoltántól és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól 2016. novemberében (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Mivel a korrupciós ügyek, a napi milliárdok, a fideszes klientúra, az oligarchák, famíliák, dinasztiák és pereputtyok kalandjai és zsírosodási sebessége nem mostanában fogja átütni a bénultság, közöny és elbutult beletörődés betonfalait, közelítsük meg a rendszert máshonnan.

Miközben Schmidt Mária, Garancsi, Vajna, Habony és a Mészárosok hetedíziglen kétrét görnyedve talicskázzák a közpénzt, az egyházaknak puszira dől a zseton, a helyi kiskirályok nem sajnálják maguktól a luxust és a vizes vébé költségei naponta emelkednek a pofátlanság köbére, itt van egy pár mondatban a rendszer lényege. Ezúttal egy viszonylag jelentéktelen figura öntötte bele a pofánkba a moslékos vödör tartalmát.

Czibere Károly, akinek a címe – szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár – legalább olyan hosszú, mint amilyen vastag bőr fedi a pofáját, az Országgyűlés népjóléti bizottságának mai ülésén szónokolt a gödi Topház otthonban tapasztalt szörnyű állapotokkal kapcsolatban. Amelyek csak és kizárólag azért kerültek nyilvánosságra és csak azért folyik rendkívüli vizsgálat az ügyben (igazgatót felfüggesztették) mert a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű civil szervezet saját vizsgálatának eredményei nyilvánosságra kerültek. Amikor is ugyanez a figura (Balog akkor sem ért rá jelentéktelen ügyekkel foglalkozni), fűt-fát megígért a civileknek. Leginkább azt, hogy a kormány együttműködik velük.

Ehhez képest ma azt röfögte az ő szájával Czibere államtitkár úr, hogy az otthonban készített fényképek nem alapozzák meg azokat a súlyos megállapításokat, amelyek megjelentek a sajtóban. Czibere közölte, ezt a vizsgálat eddigi adataira hivatkozva állítja, azt nem tudja, mi lesz a vizsgálat eredménye. Zene füleinknek. Ja, nem:

Amit az MDAC vélt látni, az nincs. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet engedély nélkül ment be, illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. Jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés.

Azt most csak mellékesen kívánom itt megjegyezni, hogy a kormány hájas seggét tíz és százmilliókért nyaldosó, médiának nem nevezhető, erkölcsi árvízkárosultak Soros György aknamunkájaként és hazánk elleni támadásként címkézték fel ezt a hírt és csapdosták magukat a turulszaros anyaföldhöz, hogy a sorosbérenc MDAC így, meg úgy, fel és le.

Múlt héten mi is leírtuk azt, amit erről az ügyről a rendelkezésre álló információk alapján tudni érdemes. Ehhez képest az, amit itt fent olvashatunk egy bővített mondatban a rezsim lényege: amit láttok, NER-parasztok, az nincs. Amit láttatok, azt ne higgyétek el, mert azt nem mi mutattuk nektek. Minden, amit nem mi mondunk, nem mi mutatunk, az rágalom, alaptalan, jogtalan. A valóság az, amit tőlünk hallotok a süket fületekkel. Pont.

Vagyis Czibere kartárs azt állítja, hogy az átkozott vizsgálatuk nem arra irányult, hogy a gödi otthonban uralkodó állapotokat feltérképezzék, hanem arra, hogy kiderüljön: a rohadék civilek hogyan jutottak be az otthonba és mivel lehet hitelteleníteni őket.

Az MDAC jelentését és előre be nem jelentett, felszínes és a nemzetközi protokollnak semmilyen szempontból nem megfelelő vizsgálatát az intézet elleni támadásnak tartják. (Magyar Hírlap)

Lefordítom: nem jelentették be előre, hogy vizsgálódnak, nem volt idő eltüntetni a nyomokat. Kérdezem: ha az MDAC által a helyszínen készített fotókon nem az van, amit látunk, miért sietett az Emmi nevű szégyenminisztérium megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezni a gödi otthonban történteket? Miért volt olyan sürgős felfüggeszteni az igazgatót? Miért indult rendőrségi vizsgálat?

Ott vannak a fotók. A fotókon lekötözött, elzárt, kényszerzubbonyban tartott, esetenként csontsovány, alultáplált, mocsokban, nem ritkán a saját mocskukban fetrengő embereket láttunk. Mi a büdös, tetves életet magyaráz ez az ember? Azt magyarázza, hogy nem az a baj, hogy ilyen körülmények között élnek emberek, hanem hogy a sorosbérencek illegálisan fényképeztek. Hogy nem kértek engedélyt. Hogy nem szóltak előre. És nem az a kínja Cziberének, hogy az érintettek, vagyis a fenntartó és az illetékes tárca folytatólagosan elkövetett mulasztása miatt (nem, nem a dolgozókról beszélek, mert ők már egy éve is jelezték, hogy mekkora gáz van) gyerekek, felnőttek úgy tengetik a mindennapjaikat, ahogyan, hanem hogy kiderült, bazmeg. De mert a vizsgálataik szerint nem törvényesen derült ki, ezért semmi gáz.

Fel tudjuk ezt fogni? A Czibere hatáskörébe tartozó területen kiderült egy orbitális disznóság. Mi a következő lépés? Megtámadtak, rágalmaznak, Soros. Mindenki a helyén marad, visszalövöldözünk. Felvételek, fotók bizonyítják, hogy milyen méltatlan körülmények között élnek emberek, ezek meg szégyenérzet nélkül sumákolnak, tagadnak. Az egész ország pontosan így működik, ez a kormány sikerének receptje. Amit láttok, az nincs.

Czibere kolléga, a sunnyogó, álszent főnökével együtt nem vonul el szégyenkezve, lelkiismereti okokból a picsába, hanem elkezdik rugdosni azokat, akik (nem tudom, így volt-e) titokban, illegálisan dokumentálják azt a hihetetlen, borzasztó szartengert, amire egyébként a büdös életben nem derült volna fény. És nem számít, hogy az ott dolgozók segélykiáltásait a kutya nem akarja meghallani, nem számít, hogy még a súlyosan fideszes szakszervezeti vezető is tett feljelentést, nem számít, hogy mindenki látta a szemével, jön egy Czibere és belehányja az arcunkba: ne a szemünknek higgyünk, hanem neki.

Akkor megkérdezem így a végére: ha a gyerekek személyiségi jogait sérti, hogy felvételek készültek róluk, akkor az nem sérti a jogaikat, hogy a saját mocskukban fetrengenek csontsoványan? Ha a fotók illegálisan készültek, akkor minden rendben van? Akkor elég egyet sorosozni és a kockák a helyükre kerülnek? És megint senki nem tehet semmiről, megint nincsenek felelősök, mert Soros? Megy minden a maga útján tovább a szisztematikusan leépített szociális rendszer ürülékében? Az otthon lakói ugyanúgy vergődnek a nagy nemzeti nihilben és a testnedvekben? Ez lesz mindenre a megoldás? Hörögve, óbégatva sorosozni azért, mert másfélmillió megvezethető, zömében ugyanolyan szerencsétlen, nincstelen, nyomorult rettegő szavazata elég az örökre hatalomban maradáshoz? Hihetetlen, hogy hova süllyedtünk.

adomany-1