Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Aki a hatalmat dicsőíti és mentegeti azokkal szemben, akiket képviselnie kellene

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elmúlt napok egyik legnagyobb vihart kavart (persze minden csoda és vihar leginkább három napig tart) híre volt a gödi Topház otthonnal kapcsolatos botrány, amelyről mi is megemlékeztünk. Az, hogy a több mint kétszáz testi- és értelmi, főként többféle és súlyos fogyatékossággal élő gyerek és felnőtt rémesen embertelen körülmények között élte mindennapjait az otthon falai között – mint kiderült, egyáltalán nem volt újdonság – mégis a Mental Disability Advocacy Centre-nek (MDAC) nemzetközi jogvédő szervezet nyilvánosságra került jelentése kellett hozzá, hogy az elvtársak eszméljenek és rendkívüli vizsgálatot indítsanak az intézmény vezetőjének felmentése mellett.

Azt hiszem, hogy kimaradt itt egy aprócska részlet, amely kerekké teszi a történetet. Rögtön a jelentés nyilvánosságra kerülése után, amelyről szerdán, május 3-án számolt be a sajtó (a lakájmédiának két napjába került, ameddig Sorost sikerült azonosítani a jelentés hátterében és Magyarország elleni lejárató kampányként tálalni a gyászos körülményeket feltáró civilek munkáját), megjelent a színen Cser Ágnes őfényessége, a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Akinek eddig is nagyrabecsültük a munkáját, most újfent bebizonyította, hogy nem alaptalanul tettük.

Cser Ágnes bejelentkezett a pedagógusok pénzéért

Cser Ágnes nem kicsit felháborodott közleménye  május 4-én, csütörtök este fél 10 után került fel a szakszervezet honlapjára, amelyből viszonylag hosszasan idézni vagyok kénytelen:

Nem igaz, hogy csak a Mental Disability Advocacy Centre-nek (MDAC) köszönhető, hogy az embertelen állapot felszámolásra kerül!!!

A gödi Topház Speciális Otthon igazgatóját a szociális és gyermekvédelemi főigazgató azonnali hatállyal felfüggesztette – ez a legkevesebb.

Ebben az intézményben nemcsak az elhelyezett gyermekek, hanem az ott dolgozók is lehetetlen körülmények között próbáltak helyt állni és végezni munkájukat, akiket sajnos a lakók nem egyszer bántalmaztak.

Dr. Székely László alapvető jogok biztosánál 2016. december 30-án közérdekű bejelentéssel soron kívüli vizsgálatot és eljárást kezdeményeztem.

Annak ellenére, hogy intézkedését és tájékoztatását is vártam, erre mind ez ideig nem került sor!

Büntető eljárást is kell kezdeményeznem, mert elfogadhatatlan, hogy közérdekű bejelentésben kezdeményezett eljárásról nem az erre felhatalmazott intézmény közpénzen fizetett munkatársai végzik határidőben a vizsgálatot, hanem három és fél hónappal később egy nemzetközi szervezet vizsgál és tesz közzé jelentést!!!

Remélem, és bízom abban, hogy az intézmény munkavállalóiról senki nem tételezi fel, hogy egyetlen rájuk bízott gondozottat bántalmaztak volna!

Az intézményben foglalkoztatottak képviseletében 2016 szeptember végén Nyitrai Imre helyettes államtitkár úrtól kértek segítséget a munkavállalók a kiszolgáltatott gondozottak és a maguk nevében az MSZ EDDSZ siófoki rendezvényén. Mivel az áldatlan feltételek és tarthatatlan körülmények továbbra is fennálltak – tettem közérdekű bejelentést 2016 december végén.

2014 áprilisában látogattunk el közösen az egyik megyeszékhelyen működő hasonló feladatot ellátó intézménybe magas állami vezetőkkel, államtitkárokkal, kormányhivatali elnöki szinten.

Először találkoztak közvetlenül olyan munkavállalókkal, akik nem egyszer közvetlen életveszélynek kitéve végzik áldozatos munkájukat nem egy-egy napon keresztül, hanem hónapokon, éveken, sőt egész életen keresztül. Ezért tartjuk felháborítónak, hogy a nemzetgazdasági ágak kereseti összehasonlításában a legutolsók között vannak ezek a munkavállalók.

Mi már 2004-ben sztrájk-követeléseinkben megfogalmaztuk, hogy egyenlőségjelet kell tenni az egészségügyi és szociális ágazat közé, és a munkavállalóknak megfelelő feltételeket és nemcsak megfelelő fizetést kell biztosítani ezeknek a társadalom számára nélkülözhetetlen feladatoknak az ellátásáért!

Köszönet az ott dolgozó kollegák emberfeletti helytállásáért!

Már kezdtem azt hinni, hogy valami párhuzamos univerzumba csöppentem, ahol a köztudottan kormánybarát, Fidesz-nyalogató, ügyeskedő szakszervezeti vezető végre rádöbbent arra, hogy le se szarják a fejét, ahogy az általa elvileg képviselt dolgozók fejét se szarják le. Ahol tehát a magasrangú állami vezetőknek főállásban gazsuláló, látszatharcokat folytató úrhölgy végre belátja, tarthatatlan körülmények között, megalázó fizetésért dolgoznak az egészségügyi és szociális ágazat dolgozói. Akkor is, ha szerinte hálálkodniuk kellene a sok jóért.

Mindenki nyugodjon le, Cser Ágnes nem a kellemes meglepetések embere. Másnap, május 5-én már azért trappolt be a Migráns1 közpénzcsatorna műsorába, hogy párthűségével kapcsolatban – a fenti közlemény ellenére – se merüljenek fel kételyek. Ezúttal röviden a lényeg:

Az ország nem vesztett volna el sok jó egészségügyi szakembert, ha a „szoclib” kormányok „odafigyelnek, tárgyalnak” és megállapodnak a bérekről a szakszervezetekkel. Négy szoclib kormány nem volt hajlandó erről érdemben tárgyalni.

Tehát kirobban egy penetráns, bűzös, gyalázatos botrány az elmúlt nyolc év után közel nyolc évvel, Cser Ágnes szakszervezeti vezető kikéri magának, hogy ő bezzeg már fél évvel ezelőtt jelezte, hogy baj van, leírja, hogy legmagasabb államtitkári szintről nézték hülyének őt is, meg a dolgozókat is, az alapvető jogok biztosának fél év is kevés volt a jelentés elkészítésére, majd egy nappal később elmúlnyolcévezik egy öblöset: a száz évvel ezelőtti szoclib kormányok miatt maradt szakemberek nélkül az ország. Egy szót nem ejtve arról, hogy 7 éve hőn szeretett pártja kormányoz.

Amikor Demcsák Zsuzsa is elsápad: a szervilis szakszervezeti vezető élő adásban aljasul kormányszócsővé

Ha van hányingerkeltő, köpönyegforgató, végtelenül kártékony figurája a magyar közéletnek, ha van magyarázat arra, hogy az egészségügyi- és szociális rendszer – a kormány nagyívű beleszarásán túl – miért van olyan állapotban, amilyenben, akkor Cser Ágnes mindenre magyarázat. Mindenre.

Ő az, Cser nagysága, a fantom érdekvédő, aki a hatalmat pátyolgatja, dicsőíti és mentegeti azokkal szemben, akiket képviselnie kellene. Aki miközben saját érdemei miatt fényezi magát úton és útfélen, a fantasztikusan sikeres bértárgyalások miatt döngeti a mellét (amelyekből továbbra is rengetegen kimaradtak/átverték őket), valójában maximálisan kiszolgálja a regnáló kormányt és visszatérő motívumként szoclibezik, politizál kendőzetlenül, ahelyett, hogy érdekeket védene (néhány hete éppen Áder Jánosnak hálálkodott élő adásban, amiért aláírta a lex CEU-t).

Aki egyik nap őszinte felháborodást mímelve siránkozik a gödi otthonban uralkodó áldatlan feltételek és tarthatatlan körülmények miatt, amelyeket a kormány nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy másnap – totális amnéziáról tanúbizonyságot téve – a lassan egy évtizede labdába nem rúgó szoclibeket tegye felelőssé az egészségügy jelen állapotáért. Egyetlen szót nem ejtve az elmúlt évek egyik legsúlyosabb botrányáról.

Aki érintettként még mindig nem fogta fel, hogy ameddig ez a Cser Ágnes nevű kesztyűbáb a helyén marad, semmi nem változik az egészségügyben és szociális szférában dolgozók munka- és életkörülményeit illetően, annak ez a sokadik megnyilvánulás elgondolkodtató lehetne. Aki azt hiszi, hogy Cser Ágnes valaha a büdös életben az általa imádott kormány ellenében, érdemben felemeli a szavát az ágazatot érintő gyászos állapotok ellen, annak tökmindegy. Aki még mindig beveszi, hogy lassan nyolc év nem volt elég arra, hogy a szoclibek vélt és valós pusztításaiból kivakarják az országot, az megérdemli Cser Ágnest. És a sorsát is.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.