Orbán egyszerűen képtelen és nem is hajlandó a valóság szintjén kommunikálni

Fotó: Árvai Károly/miniszterelnok.hu Fotó: Árvai Károly/miniszterelnok.hu

Mészáros Lölö legjobb barátja, úgy értem, a szerencse és a jóisten által alkotott egyenlő szárú háromszög harmadik oldala a Modern Városok Programmal turnézott Salgótarjánban, az ország egyik, ha nem a legnyomorultabb megyeközpontjában, ahova fűt-fát ígérni ment és ahol kisszámú, de annál lelkesebb rajongói hatalmas szeretettel és gyengédséggel fogadták. Nézni is rossz a helyszínen készült fotókat, de talán nem teljesen haszontalan.

Az MSZP salgótarjáni polgármesterével tartott dögunalmas és igen kínos sajtótájékoztató végén (még nem tiltották be ezt a műfajt, de következik) néhány igen korlátozott számú kérdést lehetett intézni fénylő csillagunkhoz is. Semennyire nem meglepő módon a HVG újságíróját nem annyira a helyieknek beígért fejlesztések érdekelték, hanem – tekintettel Orbán sajtó előli kényszeres menekülésére és arra, hogy következésképpen nincs mód és lehetőség valódi kérdésekkel szembesíteni – sokkal inkább országos politikai témákról érdeklődött. A tényszerűség kedvéért idézni fogok:

HVG: – Azt mondják a Jobbikra, hogy (Simicska zsebében?) csicska pártot csináltak a pártból. Amikor még baráti viszonyban voltak Simicska Lajossal, a Fidesz és Simicska Lajos viszonyát hogyan jellemezné? 

– Tudja-e, hogy milyen bankpánikról beszélt Matolcsy György, aki azt mondta, hogy 2015 tavaszán négy városban négy órán keresztül volt bankpánik?

– Miért nem rengett meg még az ön bizalma Farkas Flóriánban?

Orbán: Most, hogy megtiszteltük a salgótarjániakat azzal, hogy idehoztuk a világpolitikát a megyeközpontba, röviden azt tudom mondani, hogy a Fidesz egy szuverén párt, mindig is az volt. 

Ami a Matolcsy elnök úr kérdését illeti, a bizalmam az töretlen. Meggyőződésem, hogy azt a gazdasági fejlődést, aminek eredményeképpen tegnapi napon azt lehetett bejelenteni, hogy a bérek januárban 10 százalékkal nőttek Magyarországon, azt annak a gazdaságpolitikának köszönhetjük, amelyet ő dolgozott ki. Úgyhogy mi tisztelői vagyunk és köszönöttel tartozunk neki. Ami az ő általa említett befolyásolási kísérletekre vonatkozik, arra pedig azt tudom mondani, hogy ezek folyamatosak és több irányból érkeznek. Elhárításuk komoly fölkészültséget és energiát igényel a kormány részéről. 

A harmadik kérdés pedig… Farkas Flórián… a magyar, a Magyarországon élő cigányoknak, roma embereknek, roma közösségnek vezetőre van szükségük. Mindig is szükségük volt vezetőre, a jövőben is szükségük lesz rá. Minden általuk választott vezetővel keresem az együttműködés lehetőségét.  

Hát így. Abba most még véletlenül se menjünk bele, hogy az ellenzék politikusai/polgármesterei (az a nagyon kevés) miért asszisztálnak ehhez a végtelenül szánalmas színjátékhoz, aminek lényege, hogy olyan helyekre is méltóztat ellátogatni őfényessége, amelyeket egyébként magasról leszar és megvet, ahol három óra erejéig emberszámba veszi a helyi elöljárót, hagyja magát körberajongani az összegyűlt elszánt hívek által, leígéri a csillagokat az égről, aztán majd lesz valami. Vagy nem.

Az viszont egészen elképesztő, és – másokkal ellentétben – én még mindig képes vagyok minden egyes alkalommal megrökönyödni azon, hogy mennyire veszélyesen, borzasztóan hülyének néz mindenkit ez az ember. A fenti videón a 42. perc körül látható, milyen pofát vág a miniszterek elnöke, amikor meghallja, hogy három darab, a salgótarjáni jótéteményekhez nem különösebben kapcsolódó kérdésre számíthat az ellenséges újságíró részéről. Az orra alatt elmormolt, megütközést jelző óóó, majd a cinikus világpolitikás beszólás véresen komolyan mutatja, hogy mekkora baj, ha egy üldözési mániás, cinikus, immorális gazember hatalomra kerül és tartósan ott is marad. Ez az ember tényleg azt hiszi, hogy ő szívességet tesz, amikor szóba áll a sajtóval, és ebből a meggyőződésből születnek aztán a fentihez hasonló válaszok.

A lelkes hívek lelkesedésén, imádatán és rajongásán túl a helyzet az, hogy az ország miniszterelnöke egyszerűen képtelen és nem is hajlandó bármilyen kérdésre – nem hogy egyenesen, tisztességesen -, de  egyáltalán válaszolni. Az, hogy a legsúlyosabb, közérdeklődésre számot tartó témákat ilyen impertinenciával kezeli, döbbenetes. Simicskával és a csicskasággal már foglalkoztunk, ahhoz semmit nem tudok/akarok hozzátenni, ellenben a második két kérdés jóval fajsúlyosabb.

Matolcsy György és Farkas Flórián egyenként és együttvéve is megtestesítője annak az erkölcsi romlottságnak, ami a kormány egészét jellemzi, ők azok, akik a legnagyobb pofátlansággal élnek vissza azzal, hogy közpénzek fölött diszponálnak. Bizonyíthatóan és látványosan pusztítanak és rombolnak, Orbánnak meg sokadik lehetősége lett volna elítélni az immoralitást és a polgárok ellenében ügyködő, őket meglopó gazembereket, ehelyett mellébeszélt és megerősítette Matolcsy agymenését.

Pedig Blöffgyuri pszihózisát egyetlen rohadt ténnyel nem tudták alátámasztani, de egyáltalán semmit abból, amit a kormány megdöntéséről lázálmodott. Egyetlen érvényes magyarázattal nem szolgáltak azzal kapcsolatban, hogy miről beszélnek, racionális gerinces érvelés helyett saját üldözési mániájukkal riogatnak és lassan állampolitikává emelik az elmebajt. A folyamatos támadások vizionálására azért van szükség (persze addig sem Farkas Flórián köztörvényes bűnözőről beszélünk), mert a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája tokkal és vonóval együtt megbukott. Mind a fiskális, mind a monetáris, mind a jövedelempolitika terén, az adóreform totális csődje mindenki számára nyilvánvaló, aki nem síkhülye vagy fizetett tapsoló.

A 10%-os béremeléssel való melldöngetés helyett arról kellene beszélni, hogy miért ilyen pocsék a magyar gazdaság teljesítménye, hogy miért nem javult az ország versenyképessége, hogy a beruházások miért a 2010-es, válság utáni szinten stagnálnak, hogy miért nem erősödött a középosztály, hogy a naponta köpködött Uniótól érkező támogatások, a kedvező világgazdasági folyamatok és a külföldön dolgozó magyarok által hazautalt összegek ellenére is hogy sikerült csak egy szégyenletes 2% alatti gazdasági növekedést összelapátolni.

De Orbán egyszerűen képtelen és nem is hajlandó a valóság szintjén kommunikálni, és magyarázattal szolgálni arra, hogy egy milliárdokat eltüntető korrupt szarházi, meg a másik, meg a harmadik milyen alapon élvezheti egyáltalán egy ország vezetésének bizalmát. Márpedig egy normális ország normális miniszterelnöke kurvára nem keresi az együttműködés lehetőségét olyanokkal, akik lopnak, akik nem tudnak elszámolni a rájuk bízott közpénzekkel, akik magánzsebekbe forgatják a köz vagyonát.

Miközben állandóan kibúvókat keres a sikertelenségre, félrevezeti a közvéleményt az állandó háborús paranoiájával, Orbán azt is nyíltan vállalja, hogy tiszteli a maffiózókat és keresi az együttműködés lehetőségét közönséges bűnözőkkel. Igen, persze, ezt eddig is tudtuk, ezért fölösleges volt Salgótarjánig elcsámpázni és felállni a sámlira. Csak legyinteni nagyon nem kellene. Oda kellene írni a többi mellé és alkalomadtán elővenni. Lehetőleg akkor, amikor újabb felhatalmazást adunk a feneketlen szélhámosságnak.

adomany-1